Ministerul Educatiei, despre controversatul subiect de la Olimpiada: A respectat programa, dar a avut o formulare inadecvata

Luni, 27 Februarie 2017, ora 14:27
2676 citiri
Ministerul Educatiei, despre controversatul subiect de la Olimpiada: A respectat programa, dar a avut o formulare inadecvata
Foto: Arhiva Ziare.com

Controversatul subiect de la Olimpiada de Limba si literatura romana pentru clasa a XII-a, in care elevii au avut de scris un denunt pornind de la "Morometii", identic in judetele Prahova, Cluj si Bistrita-Nasaud, a respectat programa, a stabilit Ministerul Educatiei.

A avut insa o formulare inadecvata, iar relevanta acestuia pentru cunostintele si creativitatea elevilor poate fi discutabila, a adaugat ministerul.

Asadar, din anul scolar viitor, subiectele pentru etapele judetene vor fi elaborate la MEN.

Elevii de clasa a XII-a din judetele Prahova, Cluj si Bistrita-Nasaud care au participat la Olimpiada la Limba si literatura romana au avut de rezolvat un subiect in care sa-si imagineze ca sunt personajul ce colecteaza taxele de la taranii din romanul "Morometii" si sa redacteze un referat (raport scris) adresat conducerii de partid prin care denunta "calitatea de element dusmanos a lui Ilie Moromete".

Subiectul a fost analizat de inspectorii de specialitate din Ministerul Educatiei, care au stabilit ca acesta a fost construit pornind de la prevederile Regulamentului privind organizarea si desfasurarea Olimpiadei de Limba si literatura romana, clasele IX-XII, si in raport cu programele scolare pentru aceasta disciplina, la nivelul competentelor, a continuturilor si a atitudinilor, dar "formularea acestuia a fost inadecvata".

"De asemenea, relevanta unui astfel de item pentru cunostintele si creativitatea elevilor poate fi discutabila", sustine Ministerul Educatiei.

Subiectele pentru faza judeteana a Olimpiadei de Limba si literatura romana pentru clasa a XII-a au fost elaborate de un grup de lucru constituit la nivelul celor trei judete.

In urma acestei situatii, Ministerul Educatiei a decis ca, incepand cu anul scolar 2017-2018, subiectele pentru etapele judetene sa fie elaborate de specialistii din grupurile de lucru din MEN.

Ministerul Educatiei face apel la toate cadrele didactice implicate in elaborarea de subiecte pentru orice tip de evaluare (teste de evaluare, lucrari scrise semestriale, concursuri, examene) sa respecte programa in vigoare si sa adapteze cerintele la specificul varstei, pentru a evita aparitia unor situatii care lasa loc unor interpretari ce nu au legatura cu mediul scolar.

Analiza subiectului de la Olimpiada de limba si literature romana a fost solicitata duminica, de ministrul Educatiei, Pavel Nastase, dupa ce au aparut controverse legate de acesta.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#subiect olimpiada romana denunt, #denunt Morometii olimpiada romana , #olimpiada