Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Legal, nimeni nu poate renunta la titlul de doctor. De ce nu sunt sanctionati si conducatorii unui plagiat?

Marti, 18 Iulie 2017, ora 10:09
5336 citiri
Legal, nimeni nu poate renunta la titlul de doctor. De ce nu sunt sanctionati si conducatorii unui plagiat?
Foto: Facebook/Mircea Dumitru

In acest moment nu exista cadrul legal prin care un detinator de titlu universitar sa poata renunta de bunavoie la el, in cazul in care este acuzat de plagiat, spune Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti, in opinia caruia si conducatorii de doctorat ai celor care fraudeaza ar trebui sanctionati.

Speriate de posibilele consecinte, numeroase personalitati ale vietii publice acuzate ca au plagiat au facut cerere sa renunte de bunavoie la titlurile universitare obtinute, insa cadrul legal nu a fost inca definitivat. Printre cei care au invocat in apararea sa acest argument este chiar premierul Mihai Tudose, care a depus cerere sa renunte la titlu, imediat dupa declansarea scandalului.

Intrebat daca Mihai Tudose sau o alta persoana aflata in situatia lui isi poate rezolva problema renuntand de bunavoie, fostul ministru al Educatiei Mircea Dumitru a raspuns ferm: "Nu".

"Nu se poate renunta. Urmeaza sa vedem ce se va intampla in continuare in Parlament, ce decizii va mai lua si ministerul pe baza hotararilor CNATDCU, dar in momentul de fata cred ca, citind toata legislatia, incercand sa coroboram toate actele normative, raspunsul este categoric nu", a declarat Mircea Dumitru pentru Ziare.com.

De asemenea, intrebat daca in cazul unui plagiat dovedit nu ar trebui sanctionat si conducatorul de doctorat al celui care a comis frauda intelectuala, dar si membrii comisiei care au inchis ochii, prof.dr Mircea Dumitru a raspuns: "Cu siguranta, da!".

"Ar trebui sanctionati. Dar exista o gradare, o proportionalitate a culpei, a vinei. Nu putem sa ii facem vinovati pe toti in aceeasi masura. Cred ca in primul rand coordonatorul, conducatorul tezei de doctorat are o raspundere foarte mare, pentru ca semnatura acestuia este cea care conteaza cel mai mult atunci cand eliberezi o diploma de doctorat.

Sigur ca si membrii comisiei ar trebui sa fie implicati activ. Dar prin mecanismele institutionale ar trebui sa se ajunga (si in universitatile din Romania lucrurile s-au miscat foarte mult in directia asta, s-au facut pasi importanti, substantiali) incat sa nu se sustina public o teza de doctorat care sa aiba elemente de plagiat.

Insa, pana ajungem acolo, la sustinere, munca de indrumare a conducatorului de doctorat este esentiala, munca de formare de catre profesor a studentului sau, care urmeaza sa fie egalul sau stiintific in momentul in care obtine titlul de doctor.

E o chestiune care tine de demnitate profesionala, in ultima instanta. Nu poti sa accepti ca cineva urmeaza sa fie egalul tau in ceea ce inseamna cercetarea stiintifica, in recunoasterea publica sociala a valorii tale ca om de stiinta, daca ai semnat pur si simplu pe o teza despre care stii (asta este foarte grav - sa stii ca a fost plagiata si totusi sa accepti si sa semnezi pentru obtinerea titlului!) sau chiar daca nu stii ca e plagiata, dar nu ai coordonat cum trebuie. Asta implica o vina, o culpa serioasa pentru conducatorul de doctorat", a argumentat prof. Dumitru.

Si, totusi, cu toate ca in mass-media au aparut numeroase scandaluri de plagiat, iar unora dintre cei prinsi in fapt le-au fost retrase titlurile, cele mai cunoscute fiind cazurile Ioan Mang si Victor Ponta, nu am auzit si despre coordonatori care sa fi fost sanctionati.

Intrebat de ce nu se intampla asta, Mircea Dumitru a explicat: "E vorba despre titluri de doctorat care au fost obtinute cu mult timp in urma si unii dintre conducatorii de doctorat nu mai sunt in activitate".

"E adevarat insa ca altii sunt in activitate, dar totusi nu au fost luate masuri concrete de catre universitati. Aici exista poate si o crispare a mediului academic, care nu doreste sa ia astfel de hotarari grave si definitive.

Dar eu cred ca si prin aceste discutii publice, prin serviciul pe care presa il face pentru aducerea in atentia publica a acestor teme care sunt foarte grave si foarte importante, universitatile vor sti ca pe viitor vor trebui sa fie foarte atente si sa ia decizii mature, robuste si cu privire la conducatorii de doctorat, nu doar la doctoranzii care se dovedeste ca au plagiat", a mai declarat rectorul Universitatii Bucuresti.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Mircea Dumitru retragere titlu plagiat , #plagiat