Rectorul Universitatii de Vest, candidat PNL, este suspectat de plagiat in mai multe articole stiintifice

Luni, 05 Decembrie 2016, ora 12:58
4112 citiri
Rectorul Universitatii de Vest, candidat PNL, este suspectat de plagiat in mai multe articole stiintifice
Foto: Facebook / Marilen Pirtea

Mai multe articole stiintifice semnate in perioada 2008-2015 de rectorul Universitatii de Vest din Timisoara (UVT), Marilen Pirtea, prezinta mari suspiciuni de plagiat, scrie jurnalista Emilia Sercan, in Press One.

Articolul "The Role of Strategic Planning in Modern Organizations" este semnat de Marilen Pirtea ca prim autor si de inca doua persoane (Ana Cristina Nicolescu si Claudiu Botoc) si a aparut in revista "Annales Universitatis Apulensis, Series Oeconomica", numarul 11 din 2009, o publicatie academica editata de Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.

Articolul are patru pagini si ar fi plagiat in totalitate "cu exceptia abstractului si a concluziilor", nu s-au folosit ghilimele nicaieri si nici nu este citata sursa de unde a fost preluat continutul. In schimb, una dintre lucrarile din care s-a plagiat masiv este mentionata in bibliografia de final.

Un alt articol semnat de Marilen Pirtea care ar fi fost plagiat a fost publicat in 2008. Este vorba despre un studiu aparut tot in revista "Annales Universitatis Apulensis, Series Oeconomica", cu titlul "Risk Aversion Behavior. Relationship Between Risk Aversion, Prudence and Cautiousness" si care ar fi copiat inca de la primul cuvant din introducere. Ghilimelele nu sunt folosite si nici sursa nu a fost indicata.

Sursa originala este un studiu al profesorului Lar Tyge Nielsen, care a declarat pentru Press One ca "nu este necesar sa ofere o declaratie, din moment ce este un 'fapt observabil' ca portiuni din textul sau au fost copiate in textul lui Pirtea fara a fi citate".

"In ceea ce ma priveste, consider ca acuzatia de plagiat este nedreapta", a declarat Marilen Pirtea, pentru Press One.

Unul dintre coautorii lui Marilen Pirtea, Claudiu Botoc, a spus la randul sau ca cele doua articole "sunt, de fapt, prezentari la o conferinta: ambele articole au fost prezentate la conferinta Challenges of Knowledge-Based Contemporary Economy (editiile 2008, respectiv 2009) si au avut caracterul de 'work in progress'".

Botoc a mai declarat ca "partea de similaritate se regaseste in partea de introducere generala a articolelor. Aspectele de similaritate din introducere nu impieteaza asupra elementelor de originalitate din partile centrale ale lucrarilor, precum si din concluziile acestora. Niciunde nu pretindem ca rezultate obtinute de alti autori ar fi rodul muncii noastre".

Articolele ar aparea atat in CV-ul profesorului Marilen Pirtea, cat si in cel al lui Claudiu Botoc.

Un alt articol semnat de Marilen Pirtea in care ar fi mai multe fragmente plagiate are titlul "Board Gender and Firm Value: An Empirical Analysis" si a fost publicat in 2015, in revista "Economic Computation and Economic Cybernetics Studies and Research", editata de Academia de Studii Economice din Bucuresti, iar suspiciuni de plagiat ar fi si in cazul unui articol semnat de Marilen Pirtea ca prim autor si care a aparut in 2010.

Studiul "Trade off Theory of Capital Structure Choice and its Relevance for Emergent Markets: the Romanian Case" a fost prezentat la WSEAS International Conference on Economy and Management Transformation, care a avut loc la Universitatea de Vest din Timisoara in perioada 24-26 octombrie 2010 si ulterior a fost inclus in volumul tiparit al conferintei.

"Desi nu are studii de chimie si nicio tangenta cu acest domeniu, Marilen Pirtea apare drept coautor in trei articole stiintifice de specialitate. Toate trei au fost publicate in 2014", se mai arata in ancheta publicata de Press One.

Rectorul UVT Marilen Pirtea, care candideaza pe prima pozitie din partea PNL Timis la Camera Deputatilor, face parte din Comisia de Etica a Universitatii de Vest.

Universitatea de Vest din Timisoara este cea care a dat recent decizia privind teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, procuror sef al DNA.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Marilen Pirtea plagiat, #rector Universitatea Vest plagiat Kovesi , #plagiat