10.000 de angajati din Educatie mai au dosare pe rol pentru majorarea salariilor

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 13:04
1138 citiri
10.000 de angajati din Educatie mai au dosare pe rol pentru majorarea salariilor
Foto: Arhiva

Circa 10.000 de angajati din invatamant, membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), asteapta solutionarea in instanta a dosarelor privind Legea 221/2008 de majorare a salariilor, potrivit reprezentantilor federatiei.

"Salutam decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care a admis recursurile in interesul legii formulate de Colegiul de Conducere al Curtii de Apel Galati si de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Prin urmare, pentru dosarele care mai sunt pe rol pentru dobandirea drepturilor potrivit Legii 221/2008, instantele sunt obligate sa dea aceeasi solutie, respectiv aplicarea prevederilor acestei legi in perioada 1 octombrie 2008-31 decembrie 2009", au precizat, marti, reprezentantii FSLI.

Tinand cont si de hotararea ICCJ, cei de la FSLI considera ca angajatii din invatamant care au castigat in instanta majorarea salariilor cu 33,4%, pentru perioada octombrie 2008-decembrie 2009, ar trebui sa fie reincadrati pe posturi, incepand cu 1 ianuarie 2010, conform Legii 221/2008 si Legii 330/2009.

"Decizia ICCJ confirma ceea ce a sustinut FSLI: Legea 221/2008 trebuie aplicata, iar OUG 31/2009 si OUG 41/2009 emise de Guvernul Boc prin care se cerea amanarea platii acestor drepturi, sunt neconstitutionale", mai spun cei de la FSLI.

In acelasi context, FSLI cere demisia "tuturor celor din conducerea Ministerului Educatiei care au semnat diferite note sau circulare trimise catre inspectoratele scolare si unitatile de invatamant, prin care s-a blocat aplicarea acestei legi".

"Decizia ICCJ este un prim semn ca dreptatea trebuia facuta in cazul cadrelor didactice si demonstreaza, inca o data, lipsa de profesionalism a Guvernului care a incercat sa blocheze aplicarea unei legi de o importanta deosebita pentru personalul didactic. Sper ca este o lectie pentru acesti guvernanti iresponsabili care fac in acest moment demersuri pentru plafonarea salariilor in invatamant, respectiv diminuarea celor din Botosani si Suceava", a declarat presedinte FSLI, Simion Hancescu.

Premierul Emil Boc a afirmat, luni seara, ca termenul de "plafonare" nu reda intentia Executivului in privinta salariilor din educatie, viitorul proiect legislativ avand drept obiectiv reesalonarea drepturilor obtinute in instante, dupa cum s-a intamplat si in cazul magistratilor.

"Noi nu plafonam salariile. Sentintele judecatoresti, care tin de trecut si care au fost obtinute, se vor respecta, se vor reesalona acele drepturi si vor fi platite conform legilor in vigoare, in baza ordonantei 71, in functie de modul cand s-au pronuntat sentintele, ele se vor plati in anii urmatori (...)

Drepturile salariale obtinute in instante si prin sentinte sunt pusi deoparte si se dau in functie de resursele economice ale tarii. Sentintele judecatoresti trebuie respectate, nu se discuta. Vor fi esalonate, asa cum sunt esalonate si drepturile magistratilor", a explicat premierul.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#dosare instanta profesori, #majorare salarii profesori , #profesori