Aberatia zilei: Ai carte? N-ai parte... daca n-ai si protectie politica

Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 14:37
5540 citiri
Aberatia zilei: Ai carte? N-ai parte... daca n-ai si protectie politica
Foto: captura YouTube / Campus TV Buzau

Noul an scolar incepe cu o aberatie la Buzau, unde Inspectoratul Judetean este condus de Geta Burducea (foto), un profesor care a picat in mod rusinos, de doua ori, concursul organizat de Ministerul Educatiei. Zeci de parinti si cadre didactice au protestat, vineri, in fata ministerului.

Cazul spune multe despre tarele sistemului de educatie romanesc, ale carui roti si mecanisme au ramas la fel de intepenite in interese politice obscure chiar si dupa adoptarea noii legi a Educatiei, menita sa il depolitizeze.

Pe scurt, lucrurile stau in felul urmator. In luna martie, Ministerul Educatiei a organizat concurs pentru sefia Inspectoratului Scolar Judetean Buzau. In mod jenant, ocupanta functiei, Geta Burducea, s-a retras de la examenul de tip grila dupa ce a vazut subiectele. La fel a facut si profesorul de matematica Claudiu Corcodel. Cei doi au cerut ca lucrarile lor sa nu fie evaluate, lucru permis de lege.

In schimb, al treilea candidat, Ionela Voicu, invatatoare la o scoala din mediul rural, a trecut cu bine primele doua probe ale examenului (evaluarea competentelor digitale pe management educational si interviul), "insa a picat la evaluarea CV-ului, fiind un cadru didactic fara experienta in ceea ce inseamna o functie de conducere la nivelul invatamantului buzoian", dupa cum declara atunci Ion Dobre, liderul Sindicatului din Invatamantul Preuniversitar Buzau si observator la concurs, citat de Romania Libera.

Drept urmare, Geta Burducea a ramas cu delegatie la sefia ISJ Buzau, pana la organizarea unui nou concurs, care a avut loc la inceputul lunii august. Timp berechet pentru candidati sa se pregateasca, ati zice, dar n-a fost sa fie asa.

De data asta s-au prezentat la concurs Geta Burducea, Ionela Voicu si un alt profesor. Dupa prima proba, cea de rezolvare pe calculator a unei grile cu intrebari din legislatie, invatatoarea Ionela Voicu a obtinut nota 9,25, mai mare decat cele obtinute de contracandidatii sai. Mai mult, pentru ca a obtinut un punctaj mai mic decat cel minim pentru promovare (7), Geta Burducea a iesit din examen, scria atunci Adevarul.

La cea de a treia proba, de evaluare a CV-urilor, au mai intrat doar contracandidatii sai, iar invatatoarea a fost singura care a primit peste nota 7, intrand si la cea de-a treia proba, cea de prezentare a ofertei manageriale. Unde a picat cu brio.

Nemultumita, invatatoarea a depus contestatie la Ministerul Educatiei, cerand sa fie vizualizata inregistrarea prestatiei sale. "Membrii comisiei au fost subiectivi si consider ca meritam nota de promovare, insa au evaluat cum au dorit domniile lor", a declarat Ionela Voicu.

De aceasta conjunctura si de prevederile legii a beneficiat Geta Burducea, care continua sa conduca Inspectoratul Scolar Judetean Buzau pana la organizarea celui de-al treilea concurs.

Indignati de absurdul situatiei, zeci de parinti au cerut si au primit autorizatie pentru organizarea unui protest in fata Ministerului Educatiei, protest care s-a desfasurat in aceasta dimineata si la care au participat si cadre didactice, relateaza publicatia buzoiana Opinia.

"Am crescut avand in minte dictonul 'Ai carte, ai parte!' Pana acum, nicio persoana, niciun eveniment nu l-au contrazis! Am invatat, am muncit si am obtinut ce am meritat. Participarea mea la concursul pentru postul de inspector scolar general a rasturnat acest sistem de valori", arata intr-o postare pe Facebook Ionela Voicu, semnaland neregulile de la concurs, implicarea politicului si scotand in evidenta absurdul situatiei: un inspector scolar general este mentinut in functie, desi a picat in mod rusinos, de doua ori, concursul organizat de Ministerul Educatiei.

Geta Burducea a ajuns la sefia ISJ Buzau anul trecut, "dupa ce actuala guvernare a decis ca directorii liberali sa fie inlocuiti cu membri ai Partidului Social Democrat", relata atunci Reporter Buzoian.

Fosta liberala, aceasta se justifica in 2012 pentru trecerea la PSD spunand: "Unde sa te duci, decat in PSD? In rest, celelalte partide sunt varza".

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#inspector scolar Buzau concurs Burducea, #inspector scolar Buzau picat concurs , #profesori
Comentarii