Aproape jumatate din profesori ar fi de acord cu un regim dictatorial si cu pedeapsa cu moartea - studiu

Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 11:29
8557 citiri
Aproape jumatate din profesori ar fi de acord cu un regim dictatorial si cu pedeapsa cu moartea - studiu
Foto: Arhiva Pixabay

Aproape jumatate dintre profesorii romani sunt de acord cu un regim dictatorial, se declara pentru pedeapsa cu moartea si sunt de parere ca homosexualitatea nu poate fi acceptata, sunt rezultatele unui sondaj realizat de un grup de cercetatori ai Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.

Cu mentiunea ca scorurile profesorilor sunt mai bune decat cele ale populatiei generale, asa cum apar ele in sondajele anterioare similare.

Mai grav este ca ponderea euroscepticilor si a celor care opteaza pentru sisteme nedemocratice este mai mare in randul profesorilor cu varste pana la 35 de ani.

Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentativ format din 1.427 de profesori (invatamant preuniversitar), alesi aleator, din 140 de scoli, in perioada 10-24 noiembrie 2017.

Studiul celor patru cercetatori - Gabriel Badescu, Daniela Angi, Claudiu Ivan si Oana Negru-Subtirica - porneste de la doua premise:

- Educatia scolara conteaza pentru formarea unei culturi politice propice democratiei.

- Atitudinile si valorile profesorilor fata de societate si sistem politic, precum si fata de profesie, au un rol substantial in educarea elevilor pentru democratie. Profilul profesorilor este importanta pentru formarea civica a elevilor.

Optiunea pentru dictatura si discriminare

45% dintre profesori acorda aceleasi calificative pozitive (foarte bine sau bine) scenariului in care Romania ar fi guvernata de un lider puternic, care minimizeaza rolul Parlamentului si al alegerilor. Rezultatul contravine raspunsului la o alta intrebare, la care 87% din totalul profesorilor apreciaza un sistem politic democratic ca fiind o optiune buna sau foarte buna pentru Romania.

Ceea ce ar putea indica faptul ca profesorii intervievati nu si-au lamurit sistemul personal de valori, traiesc in confuzie privind incompatibilitatile dintre unele optiuni. Intr-o a doua interpretare s-ar putea ca alegerea sistemului democratic sa fie doar o conformare superficiala la ceea ce stiu ca este acceptabil.

14% dintre profesori ar aprecia iesirea Romaniei din Uniunea Europeana ca fiind o proiectie pozitiva si acelasi procent ar aproba existenta unui regim militar.

11% ar favoriza prezenta unui sistem guvernat de legea religioasa (care ar presupune lipsa partidelor politice si absenta mecanismelor electorale).

Institutiile in care profesorii au multa incredere sunt Armata (79%), Biserica (62%) si Politia (59%).

Peste 60% dintre respondenti declara nivele reduse de incredere in organizatiile non-guvernamentale, desi 74,1% sunt membri de sindicat, iar 48,5% dintre respondenti au participat la greve.

42,5% dintre profesorii intervievati nu ar dori sa fie vecini cu persoane de etnie rroma, 38,3% - cu homosexuali, 33,7% - persoane care vorbesc o alta limba, iar 33,1% nu doresc sa locuiasca in apropierea unor cupluri in care partenerii nu sunt casatoriti.

Peste 40% considera ca pedeapsa cu moartea poate fi justificata.

Cercetatorii au tras si cateva concluzii:

Proportia profesorilor care au un atasament scazut fata de prezenta unui regim democratic in tara este ingrijoratoare.

Nivelul de toleranta sociala al profesorilor este scazut, chiar mai redus pentru unele categorii de persoane decat in restul societatii.

Citeste mai departe despre concluziile studiului realizat despre profesori pe Curs de guvernare

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#profesori dictatura sondaj, #sondaj profesori discriminare, #sondaj profesori gay , #profesori