Cel mai bun profesor din lume e dintr-un sat izolat din regiunea arctica (Video)

Luni, 20 Martie 2017, ora 14:35
8757 citiri
Cel mai bun profesor din lume e dintr-un sat izolat din regiunea arctica (Video)
Foto: Captura YouTube/Varkey Foundation Global Teacher Prize

O invatatoare canadiana care preda intr-un sat izolat din regiunea Arcticii a castigat, duminica, la Dubai, titlul de "cel mai bun profesor din lume", care este insotit de un cec in valoare de 1 milion de dolari.

Maggie MacDonnell se afla printre cei 10 finalisti selectati dintr-un numar total de 20.000 de candidati din 179 de tari, care s-au prezentat la un concurs international, al carui obiectiv este acela de a promova meseria de profesor, informeaza AFP.

Ea preda in localitatea Salluit, in zona arctica a Canadei, care are o rata ridicata a sinuciderilor, potrivit biografiei sale, publicata de organizatorii concursului.

Maggie MacDonnell a declarat, duminica, dupa castigarea premiului, ca in regiunea in care locuieste au avut loc cel putin 10 sinucideri in ultimii doi ani.

"In calitate de profesor, atunci cand ajung la scoala in ziua de dupa o sinucidere, exista un loc gol in sala mea de clasa, in care planeaza o liniste totala", a dezvaluit ea, retinandu-si cu greu lacrimile. "Va multumesc ca ati atras atentia lumii asupra situatiei lor", a adugat castigatoarea premiului.

Maggie McDonnell a lansat un program de formare sociala pentru elevii ei - in special pentru fete -, intr-o regiune in care sarcinile in randul adolescentelor sunt frecvente si rata abuzurilor sexuale este ridicata.

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a felicitat-o pe Maggie MacDonnell prin intermediul unui mesaj video. "Suntem foarte mandri de dumneavoastra", a spus premierul canadian.

Ceremonia de decernare a premiului a fost deschisa, duminica, la Dubai, de cantaretul italian Andrea Boccelli.

Concursul, ajuns la cea de-a treia editie, este organizat de fundatia Varkey, al carei sediu general se afla in Dubai. Premiul este achitat in transe si impune invingatorului o conditie: sa ramana profesor pentru cel putin inca cinci ani.

In 2016, concursul a fost castigat de o invatatoare palestiniana din Cisiordania ocupata, Hanane al-Hroub, "pentru importanta pe care a oferit-o jocului in educatia copiilor", cu scopul de a combate violenta in mediul scolar, adeseori afectat de conflictul israeliano-palestinian.

Fundatia a fost infiintata de familia Varkey, alcatuita din indieni care au imigrat in anii 1950 in Emiratele Arabe Unite, pe atunci protectorat britanic. Membrii acestei familii au facut avere creand retele de scoli private, la inceput destinate copiilor expatriatilor occidentali sau indieni care s-au mutat in Golful Persic gratie "boom"-ului petrolier.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#profesorul anului Canada zona arctica , #profesori