Ziare.com

Codul etic in scoli: Profesorii nu au voie sa bata elevii sau sa le ceara bani. Ce obligatii au (Video)

Luni, 10 Martie 2014, ora 18:39

   

Codul etic in scoli: Profesorii nu au voie sa bata elevii sau sa le ceara bani. Ce obligatii au (Video)
Profesorii sunt obligati sa supravegheze permanent elevii, atat pe parcursul activitatilor desfasurate in scoala, cat si la cele organizate de unitatea de invatamant in afara acesteia, sa nu bata copiii si sa nu-i umileasca, potrivit proiectului Codului de etica pentru invatamantul preuniversitar.

Proiectul initiat de Ministerul Educatiei prevede ca persoanele responsabile cu instruirea si educatia elevilor, in mod particular cadrele didactice, au obligatia de a cunoaste, respecta si aplica un set de norme de conduita.

Una dintre normele de conduita se refera la ocrotirea sanatatii fizice, psihice si morale a elevilor, care implica supraveghere permanenta, pe tot parcursul activitatilor desfasurate in scoala, dar si in cadrul actiunilor organizate de unitatea de invatamant in afara acesteia, pentru a fi asigurata pe deplin securitatea copiilor.

De asemenea, profesorilor le sunt interzise agresiunile fizice si tratamentele umilitoare, sub orice forma.

Proiectul mai prevede ca profesorii au obligatia sa asigure protectie fiecarui elev si sa denunte orice forma de violenta fizica, de discriminare, abuz, neglijenta sau de exploatare a elevilor. Totodata, dascalii trebuie sa combata orice forma de abuz sexual, emotional sau spiritual.

Profesorul violator de la Jean Monnet se poate intoarce la catedra - decizie definitiva

Cadrele didactice nu au voie sa-si hartuiasca sexual elevii si nici sa aiba relatii sexuale cu acestia, inclusiv consensuale. Totodata, proiectul Codului de etica interzice profesorului sa aiba un limbaj cu caracter obscen, vulgar sau aluziv, indiferent de intentia serioasa sau ludica a acestuia.

Acelasi proiect prevede ca profesorii trebuie sa pregatesca elevii astfel incat acestia sa atinga standarde de performanta prevazute de documentele scolare.

Elaborarea unui astfel de cod a inceput in urma cu cativa ani, insa s-a oprit la stadiul de proiect, pentru ca prioritate a avut Strategia anticoruptie in educatie, aprobata printr-un ordin al Ministerului Educatiei in 2013.

Nou Cod de Etica: Profesorii nu mai au voie sa-si mediteze propriii elevi

Strategia face referire la Codul etic pentru invatamantul preuniversitar, Codul de referinta al eticii si deontologiei universitare, precum si la monitorizarea activitatii Consiliului National de Etica pentru Invatamantul Preuniversitar si a Consiliului de etica si management universitar.

Codul de etica a fost readus in actualitate odata cu scandalul izbucnit la sfarsitul anului trecut, in urma mediatizarii unor imagini in care invatatoarea Dana Blandu, de la Scoala 10 din Capitala, le cerea parintilor bani pentru cadouri de Craciun.

In urma scandalului de la Scoala 10, premierul Victor Ponta a cerut, in 15 ianuarie, Ministerului Educatiei finalizarea proiectului in termen de doua saptamani, insa acest proiect nu a ajuns pana in prezent pe masa Guvernului.


Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2872 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

se prefera un cod etic facut intru dispret la adresa profesorului

ca is mai putini profesori decat parinti, si orice vot conteaza, nu-i asa ?
ce face profesorul cand intr-o clasa de 30 de copii are 2 retarzi care habar n-au de buna crestere, cu parinti plini de bani ?
cand acestia au binevoit, in sfarsit, sa dea pe la scoala, unul in X5, alalalt in Q7, au sarit la jugulara dirigintelui ca le persecuta odoarele...
aia trebuia sa ramana in stea in masinil lor. odata ce-au coborat, valoarea lor a coborat si ea, la zero. cand esti pieton, nici *** nu stie ca ai Q7.
deci, codul etic trebuie sa mai sufere mici modificari, pe ici pe colo, in punctele esentiale.
catavreme profesorul ajunge carpa de sterd pe jos, o sa avem doctori in stiinte ca dl. Tonta.

 

E valabil si inversul ?

elevii au voie sa bata profesorii ?

Interesant cod

O gramada de obligatii pentru profesori. Si niciun drept?

 

Modelul occidental!

.

toate tarile se mandresc cu olimpicii

din pacate ei sunt doar o mana pe cand r.e.t.ar.dat.ii o turma. nu cred ca a fi profesor la o scoala generala sau liceu mai ofera vreo satisfactie profesionala. profesorul nu trebuie confundat cu un gardian. menirea lui este de a preda. ia reinfiintati postul de pedagog de clasa si ala sa se ocupe cu educatia si disciplina.

 

probabil ar fi binevenita si o evaluare psihiatrica anuala

atat pentru profesori cat si elevi si in functie de rezultat sa se ia masurile potrivite. astfel se pot evita cele doua probleme grave cauzate de tendinta spre o sexualitate obsesiva si agesivitate a posibilor vulnerabili.

 

dar un COD ETIC pentru parlamentari?

Parlamentarii vor sa-si taie din obligatii, in schimb au pretentia ca toti ceilalti sa fie perfecti. De ce nu ne dau ei un exemplu? Nesimtitii... vor sa bage legea pe sest si sa se scoata din obligatii, sa nu mai poata fi anchetati.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor