De la cititori: De cand se diminueaza salariile profesorilor?

Luni, 02 August 2010, ora 15:56
3717 citiri
De la cititori: De cand se diminueaza salariile profesorilor?

A trecut o luna de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 118/2010 (publicata Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 441, din 30 iunie 2010) privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Am constat cu stupoare ca in massmedia romaneasca este vehiculata ideea ca diminuarea salariilor profesorilor este incepand cu luna august 2010.

De aceea tin sa fac urmatoarele precizari:

In cazul invatamantului preuniversitar, angajatii sistemului educational, profesori in special au primit drepturile banesti referitoare la indemnizatia de concediu 2010, diminuate cu 25% in majoritatea cazurilor.

Consider ca aplicarea acestei legi s-a facut discriminatoriu in sistemul educational, existand scoli care au platit integral indemnizatia de concediu, iar alte unitati scolare au platit diminuat cu 25%.

Indemnizatia de concediu 2010 nu ar trebui sa fie afectata de legea diminuarii salariilor personalului bugetar, deoarece:

Conform art. 141 alin 4 din Codului muncii, "(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca".

Art. 145 din Codul muncii zice, la alin. 2 ca: "(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu".

Art. 103 din Statutul personalului didactic prevede urmatoarele: "Art. 103. Cadrele didactice beneficiaza de dreptul la concediu astfel:

a) concediul anual cu plata, in perioada vacantelor scolare, respectiv universitare, cu o durata de cel putin 62 de zile, exclusiv duminicile si sarbatorile legale; [...]".

Deduc din cele de mai sus urmatoarele:

* Dreptul meu, de a fi platit pentru concediul de odihna la care am dreptul, se naste inainte de intrarea in vigoare a legii din 2010. Indemnizatia de concediu se calculeaza ca o medie a veniturilor din ultimele 3 luni etc.

* Legea cu scaderea cu 25% a veniturilor bugetarilor, la aceasta data nu era inca in vigoare.

* Chiar daca plata acestor drepturi se face la o data ulterioara intrarii in vigoare a legii care diminueaza veniturile bugetarilor, ea nu ar trebui sa mi se aplice, pentru ca legea nu retroactiveaza.

Pe cale de consecinta, scoala (angajatorul si ordinatorul principal de credite CL) datoreaza indemnizatia pentru concediul de odihna integral, neafectata de legea cu diminuarile salariale, data de guvernul lui Boc.

Trebuie precizat ca in CM nu s-au operat modificari, exact ca si anul trecut cand drepturile banesti ne-au fost diminuate cu 15% timp de trei luni, astfel incat inca odata prevederile legale nu sunt aplicate.

Referitor la restantele de plata a salariilor, neacordarea concediilor legale sau a orelor suplimentare acestea pot fi denuntate la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM).

Domnul Emilian Rosca, director coordonator institutie seful ITM Cluj, a precizat ca "... se dispune plata salariilor restante.

Nerespectarea dispozitiei constituie contraventie" adaugand ca "de cele mai multe ori firmele isi platesc aceste datorii, iar in cazul in care se constata ca angajatorii au dificultati financiare si nu de putine ori se afla chiar in insolventa, problema salariatilor nu mai poate fi rezolvata decat in instanta. Pentru litigiile de munca, angajatii nu au nimic de cheltuit, pentru ca platesc doar taxa de timbru si au dreptul la avocat din oficiu".

Consider ca in lipsa unei metodologii clare de aplicare a Legii 118/2010 si a noului Cod Fiscal, in sistemul preuniversitar, platile referitoare la indemnizatia de concediu 2010 facandu-se diferit va genera o multitudine de reactii din partea colegilor din tara, prin procese in instantele ordinare referitor taierea abuziva a salariilor.

Inclusiv judecatorii Curtii Europeane a Drepturilor Omului, CEDO au stabilit ca drepturile salariale reprezinta un drept de posesie.

Ceea ce este ingrijorator in ultimul timp este faptul ca, o infractiune isi pierde din gravitate in momentul in care exista si altii care o fac... vezi tot ce s-a intamplat in acest an in Romania.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#diminuare salarii profesori, #Lege 118 din 2010 , #profesori