Ziare.com

De la cititori: De cand se diminueaza salariile profesorilor?

Luni, 02 August 2010, ora 15:56

   

De la cititori: De cand se diminueaza salariile profesorilor?
A trecut o luna de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 118/2010 (publicata Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 441, din 30 iunie 2010) privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Am constat cu stupoare ca in massmedia romaneasca este vehiculata ideea ca diminuarea salariilor profesorilor este incepand cu luna august 2010.

De aceea tin sa fac urmatoarele precizari:

In cazul invatamantului preuniversitar, angajatii sistemului educational, profesori in special au primit drepturile banesti referitoare la indemnizatia de concediu 2010, diminuate cu 25% in majoritatea cazurilor.

Consider ca aplicarea acestei legi s-a facut discriminatoriu in sistemul educational, existand scoli care au platit integral indemnizatia de concediu, iar alte unitati scolare au platit diminuat cu 25%.

Indemnizatia de concediu 2010 nu ar trebui sa fie afectata de legea diminuarii salariilor personalului bugetar, deoarece:

Conform art. 141 alin 4 din Codului muncii, "(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca".

Art. 145 din Codul muncii zice, la alin. 2 ca: "(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu".

Art. 103 din Statutul personalului didactic prevede urmatoarele: "Art. 103. Cadrele didactice beneficiaza de dreptul la concediu astfel:

a) concediul anual cu plata, in perioada vacantelor scolare, respectiv universitare, cu o durata de cel putin 62 de zile, exclusiv duminicile si sarbatorile legale; [...]".

Deduc din cele de mai sus urmatoarele:

* Dreptul meu, de a fi platit pentru concediul de odihna la care am dreptul, se naste inainte de intrarea in vigoare a legii din 2010. Indemnizatia de concediu se calculeaza ca o medie a veniturilor din ultimele 3 luni etc.

* Legea cu scaderea cu 25% a veniturilor bugetarilor, la aceasta data nu era inca in vigoare.

* Chiar daca plata acestor drepturi se face la o data ulterioara intrarii in vigoare a legii care diminueaza veniturile bugetarilor, ea nu ar trebui sa mi se aplice, pentru ca legea nu retroactiveaza.

Pe cale de consecinta, scoala (angajatorul si ordinatorul principal de credite CL) datoreaza indemnizatia pentru concediul de odihna integral, neafectata de legea cu diminuarile salariale, data de guvernul lui Boc.

Trebuie precizat ca in CM nu s-au operat modificari, exact ca si anul trecut cand drepturile banesti ne-au fost diminuate cu 15% timp de trei luni, astfel incat inca odata prevederile legale nu sunt aplicate.

Referitor la restantele de plata a salariilor, neacordarea concediilor legale sau a orelor suplimentare acestea pot fi denuntate la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM).

Domnul Emilian Rosca, director coordonator institutie seful ITM Cluj, a precizat ca "... se dispune plata salariilor restante.

Nerespectarea dispozitiei constituie contraventie" adaugand ca "de cele mai multe ori firmele isi platesc aceste datorii, iar in cazul in care se constata ca angajatorii au dificultati financiare si nu de putine ori se afla chiar in insolventa, problema salariatilor nu mai poate fi rezolvata decat in instanta. Pentru litigiile de munca, angajatii nu au nimic de cheltuit, pentru ca platesc doar taxa de timbru si au dreptul la avocat din oficiu".

Consider ca in lipsa unei metodologii clare de aplicare a Legii 118/2010 si a noului Cod Fiscal, in sistemul preuniversitar, platile referitoare la indemnizatia de concediu 2010 facandu-se diferit va genera o multitudine de reactii din partea colegilor din tara, prin procese in instantele ordinare referitor taierea abuziva a salariilor.

Inclusiv judecatorii Curtii Europeane a Drepturilor Omului, CEDO au stabilit ca drepturile salariale reprezinta un drept de posesie.

Ceea ce este ingrijorator in ultimul timp este faptul ca, o infractiune isi pierde din gravitate in momentul in care exista si altii care o fac... vezi tot ce s-a intamplat in acest an in Romania.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2788 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sindicatele dorm?

Diminuarea indemnizatiei de concediu e un abuz grav, pentru motivele aratate in articol. Sindicatele ar trebui sa observe asta si sa-i dea in judecata pe cei vinovati, dar, fiind concediu, liderii se odihnesc, dupa atatea actiuni si greve nefericite, care au dezbinat cadrele didactice. Ar trebui eliminate aceste capuse care paraziteaza sistemul de educatie, deoarece sunt lideri aflati in functie de vreo 20 de ani si nu s-au remarcat decat prin prostie si pactizare cu managerii invatamantului.

 

precizari

Precizari in cazul concediului de odihna,...plata indemnizatiei de concediu se face in conditiile stabilite de Legea nr. 6/1992 si de Ordonanta Guvernului nr. 29/1995, aprobată si modificată prin Legea nr. 133/1995, exceptand situatiile prevăzute la art. 103 lit. e) din Legea nr. 128/1997.
In calculul indemnizatiei concediului de odihna acordat personalului didactic se iau in considerare si sporurile care fac parte din salariul de baza, conform Legii nr. 128/1997.
Prezentele norme metodologice se aplica functiilor didactice de predare din invătămantul preuniversitar, prevăzute la art. 5 si la art. 16 alin. (6) din Legea nr. 128/1997.
In invătămantul superior, normele metodologice se aplica preparatorilor universitari, asistentilor universitari, lectorilor universitari/sefilor de lucrări, conferentiarilor universitari si profesorilor universitari.
De prezentele norme metodologice beneficiază personalul didactic de conducere, precum si personalul de indrumare si control din inspectoratele scolare si din Ministerul Educatiei Nationale, conform art. 111 alin. (6) din Legea nr. 128/1997

 

invocarea discpozitiilor legale

eu in inaintarea mea, in afara de cele precizate referitor la diminuarea indemnizatiei de concediu cu 25%...invocandu-se eronat prevederile Lg 118/2010,

...am invocat in drept si dispozitiile ART.59.(CAPITOLUL 5 in conformitate cu Codul muncii...) - (1) Pe durata concediului de odihna, salariatii vor primi o indemnizatie ce
reprezinta media zilnica a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii in care este
efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
2) Indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, sporul de
vechime si indemnizatia pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzatornumarului de zile de concediu.
(3) Prin contractele colective de munca de la celelalte niveluri se poate stabili ca, in
raport cu posibilitatile economico-financiare ale unitatii, pe langa indemnizatia de
concediu, sa se plateasca si o prima de vacanta.
(4) Indemnizatia de concediu si, dupa caz, prima de vacanta se platesc inainte de
plecarea in concediu.
... din CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL
PE ANII 2007-2010
Incheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat
la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2895/29.11.2006

(... ce nu am inteles, si corectati-ma in caz ca gresesc...
Cum Contractul Colectiv de Munca este valid, nu inteleg ...DE CE liderii sindicali, nu au cerut rezolvarea problemelor aparute in teritoriu prin neplata integrala a indemnizatiei de concediu pe 2010, in cadrul COMISILOR PARITARE cf legislatiei in vigoare...


Pentru rezolvarea problemelor care apar in aplicarea prevederilor prezentului contract colectiv de muncă, părtile convin să constituie comisii paritare la toate nivelurile – Ministerul Educatiei, Cercetării si Inovării, inspectorate scolare, unităti si institutii de invătămant – care sunt imputernicite să interpreteze prevederile contractelor colective de muncă, in functie de conditiile concrete, la solicitarea uneia dintre părti.

 

parte procesuala ...

noi precizari, am retinut:
Potrivit Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, functia de ordonator de credite este detinuta de primar, respectiv de presedintele consiliului judetean – art. 63, alin. (4), lit a) si art. 104, alin. (4), lit. a) din lege. Consiliul local si consiliul judetean aproba doar bugetul local, respectiv judetean – art. 36, alin. (4), lit. a) si art. 91, alin. (3), lit. a).

In acceptiunea Legii privind finantele publice nr. 500/2002, ordonatorul principal de credite dintr-un domeniu bugetar este ministrul de resort – a se vedea in acest sens dispozitiile art. 15, alin. (1), art. 19, art. 20 etc. In plus, nicaieri in Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale nu se vorbeste despre consiliile locale/judetene ca fiind ordonatori principali de credite.

Deci putem actiona in instanta ordinara, in speta pe conflicte de munca si drepturi banesti neacordate si pe ministrul educatiei.
Tin sa metionez ca desi am cerut in nenumarate ori sprijin asociatiilor juristilor si avocatilor din Ro.pe diferite forumuri acestia nu m-au sprijinit deloc! Halal solidaritate in Ro.
mai multe in domeniul educatiei si ...a absurdului in Ro. vezi si:
http://gabrielnicolaeteodorescu.wordpress.com

 

demotivarea in invatamantul preuniversitar romanesc

Calitate si performanta nu se poate face fara o motivare clara. Aberatiile in sistem abunda la tot pasul, eludandu-se litera si spiritul legii, vezi diminuarea indemnizatiei de concediu a cadrelor dicatice.
In plus statutul profesorului este deja unul inferior intr-o societate bolnava cum este a noastra.
Oricum fara o motivatie reala nimeni nu va face efort pt munca prestata...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor