Fost secretar de stat in Educatie: Ministerul invita informal cadrele didactice sa ia spaga

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 16:57
3238 citiri
Fost secretar de stat in Educatie: Ministerul invita informal cadrele didactice sa ia spaga
Foto: Arhiva

Oana Badea, fost secretar de stat in Ministerul Educatiei in guvernul Boc, spune ca actualul Guvern invita informal cadrele didactice sa ia bani de la parinti, in conditiile in care sistemul de invatamant este subfinantat, iar calificativele anuale se dau in functie de anumiti parametri, pentru care e nevoie de bani.

"Ministerul insusi invita la colectarea sumelor informale prin documentele sale oficiale. Un exemplu concret este fisa de evaluare anuala a cadrului didactic. Dascalii risca sa piarda puncte serioase la evaluarea anuala cu afectarea calificativului anual daca nu obtin finantare", reaminteste Oana Bade.

Ea da si cateva cateva exemple: aplicarea metodelor contemporane activ-participative (2p), realizarea unor lectii din perspectiva transdisciplinara (1p), utilizarea in cadrul orelor de curs a materialelor auxiliare existente in dotarea cabinetelor/bibliotecii scolare/manualul profesorului (1p), realizarea si utilizarea unor mijloace didactice, originale, specifice disciplinei (1p), utilizarea mijloacelor TIC in cadrul orelor de curs (1p), feed-back-ul primit de la elevi si parinti prin aplicarea unor fise/chestionare. (1p) sau valorizarea activitatilor prin realizarea unor portofolii/expozitii/exemple de buna practica (1p)

"Atata timp cat ministerul nu a dotat fiecare clasa cu un computer, cat metodele activ-participative presupun intai de toate baza materiala adecvata si functionala (dar inexistenta in majoritatea scolilor), cat simpla xeroxarea a fiselor/ chestionarelor se face contra cost si daca nu le faci pe toate acestea calificativul anual are de suferit, orice om de buna credinta intelege ca dascalii se afla intre ciocan si nicovala.

Daca mai adaugam faptul ca pentru respectarea deontologiei profesionale in aceeasi fisa de evaluare se acorda maxim 1p din cele 100 necesare calificativului anual, credem ca nu mai ramane nimic de spus", comenteaza fostul secretar de stat, in prezent revenit la catedra.

Totodata, Oana Badea comenteaza si declaratia recenta a premierului Ponta care a cerut conducerii Ministerului Educatiei sa termine codurile de etica.

Oana Badea reaminteste ca primele alegeri pentru Consiliul National de Etica din invatamantul preuniversitar, precum si declansarea procedurilor de redactare a Codului de etica s-au realizat la Alba-Iulia inca din perioada 13-14 februarie 2012, dar procedura nu a fost inca finalizata de ministrii Educatiei din Guvernele Ponta.

"Consiliul national de etica are obligatia ca, in termen de 60 de zile de la data primei intalniri anuale, sa elaboreze codul de etica si sa il inainteze spre aprobare Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Codul etic poate produce efectele asteptate doar daca in paralel se renunta la subfinantarea cronica a sistemului de educatie precum si la politizarea managementului din invatamant. Domnule, Ponta, acum aveti puterea politica. Ramane sa vedem cum stati cu dorinta", ii transmite Oana Badea premierului Ponta.

Ponta cere controale in educatie: Pricopie, insarcinat sa rezolve problema spagilor

Premierul Victor Ponta i-a dat termen doua saptamani ministrului Educatiei, Remus Pricopie, pentru a veni cu solutii la problemele semnalate in ultima vreme cu privire la spagile care se cer si se dau in invatamant.

C.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Oana Badea spaga scoli, #Oana Badea evaluari anuale, #Oana Badea Ponta cod etica , #profesori