Cereti-le iertare elevilor!

Autor: Dragos Dragoteanu - antreprenor
Joi, 10 Iulie 2014, ora 12:00
3656 citiri
Cereti-le iertare elevilor!

Imi aduc aminte cum se invata la lumanare, 2-3 ore pe zi, pe vremea lui Ceausescu.

Multi analisti si "eminente" cenusii din educatie considera ca majoritatea elevilor de liceu sunt debusolati sau nepregatiti. Nimic mai gresit! Neaveniti sunt cei care emit astfel de judecati de valoare. Exact aceia care au dus invatamantul romanesc in negura neputintei lor.

Am scris acest editorial dupa ce am vazut ca un formator de opinie, profesor si politician, Stefan Vlaston, a scris recent un articol: "350.000 de tineri au parcurs liceul degeaba, in ultimii 4 ani". Foarte "incurajator" pentru noua generatie! Eu indraznesc sa spun cu argumente ca multi profesori romani au ajuns degeaba profesori!

Afirm cu tarie acest lucru, in deplina cunostinta de cauza: ca tata a trei copii, ca speaker motivational invitat la multe scoli si licee in ultimii 4 ani, in calitate de elev corigent in clasa a 9-a si de student cu premiu national in facultate. Si eu am facut liceul degeaba si ma solidarizez cu cei 350.000.

Pentru elevii care nu se pot apara de ocara "eminentilor" profesori, iata cateva argumente concrete, care vin in favoarea lor.

Profesorii au vina lor

Prin (in) actiunile lor, profesorii romani si-au premeditat destinul. De ani 24 de ani auzim aceleasi povesti interminabile: buget insuficient alocat educatiei, programe scolare expirate sau aiurea, profesori nemultumiti, insuficienti sau incompetenti etc.

Au salarii mizere? Imi pare rau, nu e vina elevilor. Au elevi neinteresati de materiile lor? Eu zic ca si profesorii au vina lor. Exista conduceri si inspectorate scolare rupte de realitatea economica si sociala a vietii din Romania? Ce vina au elevii care "au parcurs liceul degeaba"? Niciuna!

Cine da in ultimii 4 ani lectii despre educatie in Romania? Permanent, pe micile ecrane apare la toate posturile de televiziune Ecaterina Andronescu. O doamna "garantat, Marian Vanghelie"! Sa ne fie cu iertare, doamnelor si domnilor profesori, dar va meritati soarta. In momentul in care un analfabet garanteaza pentru ministrul Educatiei in nu stiu cate guverne, s-a terminat.

Poate sa vina in fata elevilor orice profesor, ca pe fruntea lui scrie cu majuscule "om cu spirit de sacrificiu", intru garantarea doamnei ministru, de neinlocuit. Mai era o doamna, Ceausescu, la fel de priceputa!

Lasand la o parte comparatia, orice elev, daca vrea sa invete, are nevoie de doua repere: motivatie si ghidare. Indiferent de regim, comunist sau democratic, motivatia este o chestiune mai mult personala sau familiala. In schimb, directia in educatie ar trebui sa i-o dea scoala. Adica profesorii patriei.

Scoli mai pragmatice pe vremea dictaturii

In ambele regimuri, inainte si dupa 1990, invatamantul romanesc a dat valori, ca dascali, si elite, ca elevi. Deosebirea esentiala era ca pe vremea dictaturii scolile erau mult mai pragmatice si aplicate pe nevoile societatii de atunci. Astazi eu zic ca sunt necompetitive si, cel mai grav, antiromanesti.

"Pestele de la cap se impute", spune o vorba magica din strabuni. Daca profesorii au acceptat in educatie implicarea politica pana in maduva oaselor, elevii nu au nicio vina. Este numai vina profesorilor, care ar fi putut sa faca ceva, daca nu le convenea situatia. Si au avut atatea ocazii.

Nu cumva sindicatele din invatamant au fost mituite de guvernele patriei si lucrurile au mers din rau in mai rau? Nu cumva profesorii s-au molipsit politic si au inchis ochii? Nu cumva tot staff-ul din educatie este la mana liderilor politici pentru niste functii? Elevii au dreptul sa afle raspunsul la aceste intrebari.

In principiu, eu zic ca toti elevii din zilele noastre sunt mult mai inteligenti decat am fost noi, romanii trecuti de prima tinerete. Ce parinte nu poate fi mandru de acest lucru? Singura lipsa acuta a elevilor si studentilor romani este reprezentata de... profesori competenti. Pentru a elimina orice discutie, subliniez ca exista si profesori deosebiti, din pacate la rubrica "exceptii".

Cand nu ai profesori care sa motiveze elevii, nu mai exista bucuria de a merge la cursuri. Cand ai dascali care isi varsa toate frustrarile lor profesionale sau personale la catedra, invatamantul pentru orice copil devine un chin. Cand profesorii si-au ales din intamplare sau din greseala aceasta meserie, e nasol.

Pentru orice natiune care se respecta, educatia si sanatatea sunt doua lucruri care nu se negociaza. Ce au facut profesorii pentru ca elevii lor sa nu treaca precum "gasca prin apa" in liceu? Au plecat capul in fata coruptilor din politica. Au facut intelegeri cu firmele private care au monopolizat editarea manualelor scolare. S-au complacut an de an in neputinta si nepasarea de a schimba lucrurile.

Ei sunt profesorii care se plang astazi de starea generala a invatamantului romanesc. Aceiasi profesori care se vaita mereu si care nu au gasit solutii la propriile probleme profesionale, in ultimii 25 de ani. Rusinea nu este a clientilor lor - a elevilor, ci ar trebui sa fie asumata de prestatorii din educatie.

Fuga de raspundere

Pentru ca fuga de raspundere este un fel de sport national la romani, profesorii nu fac exceptie. Si in acest caz s-au cautat vinovatii. Si s-au gasit: elevii care nu-si apleaca atentia asupra unui sistem de educatie expirat, neperformant si imbacsit. Ei, profesorii, isi fac datoria. Vin la ore, dar ce sa vezi? Elevii nu sunt interesati de prostiile care li se baga pe gat.

Cinste lor! Un invatamant nereformat, primitiv nu poate fi decat detestat. Asta este cea mai buna dovada ca tinerii din ziua de azi stiu exact ce vor si sunt mai inteligenti decat generatiile anterioare. Dascalii inconstienti care arunca cu noroi in propriii elevi poarta povara responsabilitatii acestei stari de fapt.

Un elev sau student roman ar trebui sa spere ca, intr-o zi, un profesor demn, un adevarat dascal, care si-a sacrificat viata pentru un sistem condus de oameni fara valoare si caracter, va avea puterea sa-si ceara scuze pentru ceea ce nu a reusit sa faca pentru ei. Astfel le-ar castiga respectul. I-ar face sa viseze ca pot avea o viata mai buna prin munca lor, invatand in orice conditii.

Cu un asa sistem, mai are cineva sperante la mai bine?

NB: Autorul nu este implicat politic, nu are nicio functie publica si nu s-a dus la vot.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#profesori scoala elevi, #profesori bacalaureat, #profesori incompetenti , #profesori