Mai multi profesori de la Universitatea Bucuresti refuza subventia de 700 lei: "O umilinta"

Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 08:58
5985 citiri
Mai multi profesori de la Universitatea Bucuresti refuza subventia de 700 lei: "O umilinta"
Foto: New Press Media

Mai multe cadre didactice de la Universitatea Bucuresti au anuntat, vineri, ca refuza subventia pentru dezvoltare profesionala, de 700 de lei.

Potrivit acestora, actiunea, legata de momentul alegerilor, este fara precedent in mediul universitar, iar acceptarea banilor ar fi "o umilinta".

Anuntul a fost facut de 13 cadre didactice. Acestea au transmis o scrisoare deschisa premierului Victor-Viorel Ponta si ministrilor Remus Pricopie si Mihnea Cosmin Costoiu.

"Am fost informati de Universitatea din Bucuresti, unde suntem cadre didactice, despre OUG nr. 58/2014, prin care personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat poate primi subventia pentru dezvoltare profesionala, in cuantum de 700 lei. Va trimitem aceasta scrisoare pentru a va informa ca noi, semnatarii ei, nu acceptam primirea acestei sume. Aceasta actiune a Guvernului, insuficient pregatita si fara precedent in mediul universitar, pare mult prea legata de momentul alegerilor si sugereaza mai degraba dorinta de a potoli nemultumirea lucratorilor din invatamant decat grija sincera pentru soarta lor", se arata in scrisoarea deschisa.

Semnatarii spun ca cele mai multe cadre didactice (in special cele tinere) si personalul auxiliar din invatamant muncesc in conditii indecente de salarizare, dar nu au nevoie de "demagogie si de masuri pompieristice", ci de o abordare corecta a problemelor din Educatie, inclusiv a celor salariale.

"Consideram ca ar fi o umilinta sa acceptam acesti bani in conditiile in care: nu este respectat procentul de finantare a Educatiei, asa cum este prevazut de lege si, din interese politice si impotriva interesului invatamantului, actuala putere a modificat unele articole din Legea Educatiei si a modificat criteriile CNATDCU", arata semnatarii.

Profesorii critica si zilele libere date studentilor de alegeri

Ei sustin ca aceste actiuni isi arata deja "efectele dezastruoase", respectiv faptul ca cercetarea performanta este descurajata, ca puterea actuala pare dezinteresata de conditiile materiale grele in care traiesc cele mai multe cadre didactice si politicul se amesteca in activitatea universitara, dand exemplu decizia cea mai recenta prin care, in mod absolut nejustificat, au fost suspendate cursurile universitare in zilele de 14 si 17.

"Ii intelegem intru totul pe colegii care vor accepta primirea acestei subventii. Multi dintre dansii chiar au mare nevoie de acesti bani, multi o duc foarte greu. Cu totii am avea nevoie de venituri corecte pentru un trai decent, insa noi, prin neacceptarea acestei subventii, dorim sa tragem un semnal de alarma asupra modului jignitor in care sunt tratate cadrele didactice", noteaza cele 13 cadre didactice semnatare.

Scrisoarea deschisa este semnata de: Lector Dr. Crina Dascalescu, Prof. Dr. Sorin Dascalescu, Conf. Dr. Alexandru Gica, Conf. Dr. Radu Gramatovici, Conf. Dr. Ioana Leustean, Prof. Dr. Laurentiu Leustean, Prof. Dr. Liviu Marin, Prof. Dr. Liviu Ornea, Conf. Dr. Ionel Popescu, Prof. Dr. Sanda Tigoiu, Conf. Dr. Victor Tigoiu, Conf. Dr. Cristian Voica, Conf. Dr. Victor Vuletescu.

Guvernul anunta, in 22 octombrie, alocarea a circa 50 milioane, in cadrul Programului Operational Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru programul privind "Dezvoltarea carierei didactice", urmand ca minimum 250.000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar si minimum 40.000 profesori din mediul unversitar sa primeasca suma de 150 euro.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, afirma recent ca profesorii vor primi cat de curand cei 150 de euro cu care sa isi cumpere carti sau alte materiale didactice, Ministerul de Finante urmand sa faca, joi, platile catre inspectoratele scolare, astfel ca sumele vor fi virate catre destinatari in scurt timp.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#profesori subventie, #profesori universitate refuza subventie , #profesori