Presedinte FSLI: E imposibil sa ajungi la facultate de top mergand pe programa din liceu Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 13:05
13194 citiri
Presedinte FSLI: E imposibil sa ajungi la facultate de top mergand pe programa din liceu Interviu

Profesorii asteapta de la actuala putere doar sa puna in practica ceea ce a clamat in campania electorala. "Daca ne uitam in programul de guvernare al USL, vedem ca educatia ar fi o prioritate nationala. Asa prevede si legea. Ipocrizie, pentru ca Educatia numai prioritate nu e." spune liderul FSLI, prof. Simion Hancescu.

Cadrele didactice au inceput din nou protestele, solicitand 6% din PIB pentru Educatie si salarii decente mai ales pentru profesorii tineri, care ajung sa faca in strainatate munci necalificate pentru a supravietui.

Intre timp in Romania se imputineaza scolile, predau tot mai multi profesori necalificati si pensionari, creste abandonul scolar, a explicat Simion Hancescu intr-un interviu acrodat Ziare.com.

Liderul FSLI considera o mare problema faptul ca "programele nu mai au nicio legatura cu realitatea. Zapacim elevii cu teorie, cand angajatorul ii cere sa stie sa faca ceva concret. Degeaba ii invatam la liceu diferentiale si integrale, cand el nu stie sa faca ceva elementar." De aceea, producem someri.

In plus, programele din liceu nu sunt corelate cu cerintele universitatilor asa ca pentru un elev e imposibil sa ajunga la o facultate de top mergand doar pe ceea ce invata la scoala, fara meditatii.

Profesorii au dezgropat securea razboiului. Ce va nemultumeste, ce solicitati?

In primul rand, este vorba despre finantarea total insuficienta a invatamantului. Toate guvernele au subfinantat invatamantul. In tarile UE, procentul mediu alocat educatiei este de 5,2% din PIB, in Romania este de 2,5%. Asadar suntem sub jumatatea mediei europene.

Aveati alte asteptari de la USL?

Noi asteptam de la actuala putere sa puna in practica ceea ce a clamat in campania electorala. Daca ne uitam in programul de guvernare al USL, vedem ca educatia ar fi o prioritate nationala. Asa prevede si legea. Ipocrizie, pentru ca Educatia numai prioritate nu e. Programul de guvernare prevede un sistem de salarizare corect pentru profesori. Asa ajungem la al doilea motiv al protestului. In momentul de fata, un profesor debutant are in jur de 750 de lei net/luna.

Sunt multi profesori tineri navetisti, care cheltuiesc si 300 de lei pe luna pe transport, unele consilii locale nu deconteaza acest transport, dupa cum le obliga legea. Asa ca multi profesori ar trebui sa supravietuiasca cu mai putin de 500 de lei/luna, ceea ce nu se poate.

Noi cerem demult si plata diferentiata a profesorilor in functie de performanta, in primul rand pe criteriul progresului scolar al elevilor. Profesorul performant este cel care reuseste, de exemplu, sa ia o clasa de la nota 5 si sa o duca la 7, pe ansamblu desigur, mai degraba decat profesorul care gaseste un elev de exceptie si are cu el rezultate la olimpiada.

Sigur ca pentru asta ai nevoie de profesori competenti si obiectivi, de criterii foarte bine gandite, ca sa nu se dea salarii pe ochi frumosi, dar solutii exista.

A existat o lege in 2008, votata in unanimitate, care majora salariile cadrelor didactice cu 50%, ce s-a intamplat cu ea?

Legea 221 a fost votata de absolut toate partidele si a fost promulgata de presedintele Traian Basescu, care spunea atunci ca pentru un invatamant de calitate trebuie sa avem profesori motivati. Intai guvernul Tariceanu a dat ordonante de blocare a legii, dupa alegeri s-a schimbat cu totul macazul, banii nu s-au mai platit desi CCR a stabilit ca reglementarea e valabila.

Pana la urma, Legea 221 a fost abrogata in mai 2011 prin aparitia noii legi a salarizarii unice a bugetarilor, care nici ea nu se aplica. Timp de 2 ani si jumatate au fost declansate foarte multe procese, multi profesori au castigat si ar trebui sa primeasca banii in plus cuveniti din oct. 2008 pana in mai 2011. In 2010 salariile profesorilor au scazut nu cu 25%, ci cu procente mai mari, pana la 40%, din cauza eliminarii unor drepturi. E adevarat ca salariile de baza au crescut cu 25%, dar, in mod real, veniturie sunt mai mici cu 15% fata de 2009.

Cat de mare este deficitul de cadre didactice in acest moment in Romania?

Noi avem 220 de mii de posturi de educatori, invatatori si profesori in invatamantul preuniversitar. Fata de 2004 sunt cu 40 de mii mai putine. Au fost taiate sistematic. In 1990 aveam 27 de mii de unitati de invatamant si acum mai avem 7000.

Sunt si mai putini copii.

Si acesta este un motiv, dar nu numai. Exista sate in care au fost inchise scoli primare, copiii aceia nu mai au unde sa invete, mai ales iarna, cand drumurile sunt greu accesibile, si abandoneaza scoala. In mediul rural este incalcata Constitutia pentru ca elevii nu au aceeasi sansa. Multi copii de la sate sunt la fel de inteligenti ca la oras, dar nu au sansa.

Sunt foarte putini cei care ajung in invatamantul superior. Si chiar daca ajung, bursa pe care o primesc nu le acopera cheltuielile de cazare si masa. Daca actuala putere, cu 70% in parlament, nu rezolva situatia este clar ca vorbim de rea vointa. E pana la urma o decizie politica sa aloci educatiei banii necesari, altfel tara aceasta e condamnata la saracie. Nu exista prosperitate fara educatie de calitate.

Cati dintre cei care predau la catedra sunt cadre didactice calificate?

In acest moment, statisticile arata cam 7000 de profesori necalificati si peste 6 mii de pensionari care continua sa predea. Daca nu ar preda, si acele posturi ar fi ocupate de necalificati. Cum poti sa determini un tanar calificat sa vina sa se angajeze pe 700 de lei.

Acum e usor sa ajungi profesor. Ai luat bacalaureatul cu 6, te inscrii la o facultate privata, dupa trei ani esti profesor. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca un profesor trebuie sa aiba si vocatie. In Finlanda, spre exemplu, crema absolventilor din universitati vrea sa ajunga in invatamant: salarii motivante, respect, dar acolo invatamantul primeste 12% din PIB. Comparati cu 2,5% la noi...

Care ar fi un salariu motivant?

Daca un profesor debutant ar primi 1600 de lei/ luna, deci dublu, am putea avea din nou absolventi valorosi atrasi catre invatamant. Ce ne anunta acum guvernul, ca da 3%, e o gluma.

Medicii pleaca in strainate pe capete, pleaca si profesorii?

Da, foarte multi. Dar se duc sa faca munci necalificate: bone, la cules de capsuni. Cand doi profesori tineri nu castiga impreuna 1500 de lei, ce sa faca?

Industria mediatatiilor e o traditie deja in Romania si genereaza situatii absolut anormale, mai ales cand meditatorul e profesorul de la clasa. E doar o chestiune de bani?

Daca ar exista si in Romania sistemul "scoala dupa scoala", elevii sa manance si sa faca temele la scoala, in loc sa se duca acasa sa se joace, ar disparea si meditatiile, in mare parte.

Dar mai e ceva. In Romania programele sunt foarte stufoase, elevii sunt bombardati cu informatie inutila. Daca un elev doreste sa mearga la o facultate de top este imposibil sa reuseasca mergand pe programa din liceu. Nu e corelare intre subiectele de la facultate si ceea ce fac elevii in scoala. Cat timp programele nu vor fi corelate, nu putem scapa de meditatii.

Sunt total impotriva celor care folosesc santajul - adica le dau elevilor note mici la scoala ca sa ii impinga spre meditatii. De asa ceva ne disociem clar.

De ce intarzie asa de mult reformarea programelor, despre care vorbim de ani de zile?

Asta ne intrebam si noi. De 11 ani am gandit o strategie de reformare curriculara si am prezentat-o tuturor ministrilor. Programele nu mai au nicio legatura cu realitatea. Zapacim elevii cu teorie, cand angajatorul ii cere sa stie sa faca ceva concret. Degeaba ii invatam la liceu diferentiale si integrale, cand el nu stie sa faca ceva elementar. Elevul trebuie sa stie sa aplice ceea ce invata si de aceea accentul trebuie mutat de pe teorie, pe partea practica si pe cea informativa.

Daca FSLI ar primi ca sarcina reformarea programelor, eu va garantez ca l-as face intr-un an de zile. I-am propus si actualului ministru. Programele nu pot fi facute decat de practicieni. As scoate "din productie" sase luni educatoare, invatatori, profesori de gimnaziu, liceu si facultate sa faca ordine pe materii. Elevii romani invata in liceu ce in occident invata studentii. Elevul de clasa a doua invata la noi ce invata elevul strain in clasa a 4-a. La ce le foloseste?

Nu mai avem scoli profesionale. Ele trebuie sa fie microintreprinderi, sa fie legate de agentii economici. Avem nevoie de tinichigii, de vopsitori, de bucatari? Asta formam. Sa fie o legatura intre piata muncii si scoala, altfel absolventii intra direct in somaj.

Pregatiti un miting foarte mare, pe 6 noiembrie. Mizati pe 10 mii de participanti. Sunteti sigur ca ii veti mobiliza?

Nu am nici o indoiala ca oamenii vor veni. Dar noi liderii nu ii luam cu arcanul. E adevarat ca unii oameni sunt amenintati. Multi sunt suplinitori la mana directorului. Directorul e numit politic, politizarea fiind o alta mare hiba din invatamant. Directorii ar trebui sa fie alesi de scoli, nu dupa cum vrea primarul sau mai stiu eu ce sef de filiala. Asta explica uneori lipsa de reactie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#proteste profesori, #programe scolare, #salarii profesori , #profesori