Presedintele Federatiei "Spiru Haret": Intra in invatamant oameni fara vocatie si multi care au pasiune pleaca. Suntem intr-o situatie de criza!

Joi, 30 Iunie 2016, ora 09:41
2841 citiri
Presedintele Federatiei "Spiru Haret": Intra in invatamant oameni fara vocatie si multi care au pasiune pleaca. Suntem intr-o situatie de criza!
Foto: Arhiva Hepta.ro

Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", spune, in replica la declaratiile ministrului Comunicatiilor Marius Bostan, ca intra in invatamant oameni fara vocatie si pleaca dintre cei cu o reala pasiune, din cauza salariilor mici.

"Intra oameni fara vocatie, intra oameni care cauta sa ramana in acest sistem o perioada scurta de timp, cautandu-si intre timp un alt job. Asta este realitatea! Si ne pleaca multi care chiar au vocatie si au o pasiune pentru aceasta meserie.

Vreau tineri foarte bine pregatiti, vreau cei mai buni absolventi ai sistemului de invatamant universitar, dar ca sa-mi vina acesti tineri bine pregatiti trebuie sa-i platesc corespunzator, iar noi suntem intr-o situatie de criza!", a declarat pentru Ziare.com Marius Nistor.

El a aratat ca sistemul de salarizare este depasit si mentinut astfel "de politicieni de tipul domnului Bostan", astfel ca, daca ar fi crescute semnificativ salariile la intrarea in invatamant, atunci acestea le-ar depasi pe cele ale dascalilor cu experienta.

"As putea spune ca si unii politicieni isi bat joc de tot ce inseamna sistem de invatamant preuniversitar si universitar, ca multi politicieni isi bat joc de tara aceasta. (...) Daca ne raportam la cei 47 de demnitari care si-au triplat salariile putem sa spunem acelasi lucru: puteau sa stea si pe salarii mici si sa isi faca treaba", a mai spus Nistor, referitor la afirmatia lui Bostan cum ca "unii profesori pur si simplu isi bat joc de meseria lor si spun ca au salarii mici".

Pe langa problema salariilor, mai este si cea a birocratiei si a politizarii din invatamant, mai arata liderul de sindicat.

De asemenea, pentru o mai buna calitate a actului de invatament, el spune ca este nevoie si de "o strategie foarte clara in domeniul resurselor umane, o regandire a formarii initiale, o regandire a formarii continue, programe scolare aerisite, mai multa autonomie pentru cadrul didactic".

"In momentul in care nu o sa mai am in clasa cate 35 - 40 de copii, cand ar exista o dotare corespunzatoare, ceea ce nu s-a realizat intr-un procent covarsitor, in momentul in care unii ar fi mai putin preocupati de numarul de posturi si incadrarea in niste costuri standard per elev care sunt subdimensionate, n-ar mai obliga directorii unitatilor scolare, consiliul de administratie, sa faca echilibristica pentru a mentine in stare de functionare o unitate de invatament, da, atunci putem discuta despre cu totul alte rezultate in sistem", a spus Nistor.

El a aratat ca, daca luam ca model sistemul din Finlanda, vedem ca alocarile bugetare pentru un elev pe an ajung la 11.000 - 14.000 de euro, in timp ce in Romania discutam de sute de euro.

Despre propunerea lui Bostan ca parintii sa plateasca si ei pentru scolarizare, ca sa simta ca nu e gratis, Nistor spune ca "este o aberatie".

"Eu ca parinte platesc bani la bugetul de stat, platesc impozite, din salariile acelea nenorocite care exista in aceasta tara. Banii aceia ar trebui distribuiti corespunzator. Nimeni nu opreste acest guvern si politicienii sa aprobe ceea ce prevede legea: 6% din PIB pentru educatie. Dar stim ca de fiecare data se cauta motive ca sa nu se aplice legea. Iar autoritatile locale in loc sa dirijeze banii care ar fi necesari pentru buna functionare a scolilor lasa aceasta in sarcina parintilor", mai spune liderul de sindicat.

El mai mentioneaza si ca, in conditiile actuale, in care invatamantul este gratuit conform Constitutiei, abandonul scolar se situeaza la 19% in Romania.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Bostan profesori reactie sindicat , #profesori