Profesoara care a contrazis-o public pe Firea a ramas fara ore la scoala la care preda

Joi, 04 Mai 2017, ora 18:45
24988 citiri
Profesoara care a contrazis-o public pe Firea a ramas fara ore la scoala la care preda
Foto: Ziare.com

Cristina Tunegaru, profesoara de limba romana de la Scoala nr. 95 din Bucuresti care a contrazis-o public pe Gabriela Firea la inceputul lunii ianuarie si si-a criticat colgii care "au participat cu slugarnicie la circul desfasurat" de primarul Capitalei, a ramas fara ore la scoala respectiva.

"Nu m-au inspectat, n-a venit nimeni sa ma vada la ore, sa se intereseze de progresele elevilor mei, dar ma dau afara! Fara sa intrebe parintii sau elevii, fara sa ma anunte macar, un functionar al inspectoratului a alocat din pix orele mele altui profesor. Si m-am trezit scoasa din scoala. Da, pot sa faca asta in sistemul public in anul 2017", a scris pe Facebook Cristina Tunegaru

Aceasta a explicat ca nu gasirea unui alt loc de munca reprezinta o problema, ci imposibilitatea de a continua lucrul cu elevii sai.

"Nu ma intereseaza locul de munca in sine; ca profesor cu nota 9.67 la titularizare (a treia pe Bucuresti anul trecut) pot sa gasesc oriunde un loc intr-o scoala publica sau privata. Dar eu am lucrat alaturi de elevii mei atat de frumos, am investit emotional, am luptat si am muncit pentru progrese uimitoare, neasteptate care au surprins scoala intreaga. Nu ii pot lasa sa regreseze, sa piarda totul. E o responsabilitate pe care vreau sa o duc pana la capat.

Si totusi, nimic din toate astea nu are vreo relevanta pentru inspectorat. Interesul elevilor e calcat in picioare. Nu vor decat sa scape de mine, profesorul care vrea sa schimbe sistemul de la baza", a acuzat Cristina Tunegaru.

Schimbarea, fara legatura cu criticile aduse Gabrielei Firea

Contactata de Ziare.com, aceasta a subliniat ca nu este vorba despre o concediere si ca procedura desfasurata de inspectoratul scolar este legala, doar ca nu a fost consultata si nu a avut ocazia sa aplice pentru prelungirea contractului.

"Nu e o concediere. Contractul meu s-ar fi incheiat la sfarsitul lunii august, insa se putea prelungi. In schimb, a fost transferat altcineva pe orele mele si, in consecinta, am pierdut orele, incepand de la 1 septembrie. Eu mai lucrez cu elevii mei luna aceasta si in luna iunie.

Puteam aplica pentru prelungirea contractului de munca, insa, din moment ce nu mai sunt ore, pentru ca le-a luat altcineva, nu mai pot obtine orele acestea. Orele au fost luate inainte de procedura de aplicare a cererii continuitatii si atunci eu nu mai am ce sa cer, pentru ca orele nu mai sunt disponibile.

(...) Da, procedura este legala, insa problema este ca n-au fost consultati nici parintii, nici elevii, nici mie nu mi s-a adus la cunostinta lucrul acesta, e o decizie care a fost luata ignorand dorintele sau ceea ce ar fi fost in beneficiul elevilor.

Astfel de cazuri se intampla foarte des si e bine sa se consulte elevii si profesorul, sa se vada care este relatia dintre ei. In cazul in care este o relatie buna, este de preferat continuarea relatiei. Principiul continuitatii este in beneficiul copiilor. De regula, profesorul e la curent cu ceea ce se intampla cu orele lui", ne-a declarat profesoara.

Aceasta sustine ca nu i-a imputat nimic niciodata, dimpotriva: "Intotdeauna am fost foarte frumos apreciata de parinti, de elevi, am o relatie foarte frumoasa cu elevii mei".

Totodata, Cristina Tunegaru spune ca aceasta schimbare nu are legatura cu luarile publice de pozitie referitoare la Gabriela Firea.

"Nu cred ca are legatura cu situatia aceasta. Nu cred ca trebuie cautat un vinovat si nu cred ca exista un vinovat. Vinovatul e intreaga functionare a sistemului indiferent de situatiile individuale si de nevoile elevilor. Deciziile se iau undeva la inspectorat, departe, fara sa fie consultate persoanele care chiar sunt implicate - profesorii si elevii", a precizat profesoara.

Aceasta a mentionat ca nu a vorbit deocamdata cu nimeni de la inspectorat: "E o decizie pe care am aflat-o foarte curand, astazi".

"Incerc sa-mi caut un loc de munca la alta scoala. Din moment ce orele sunt ale altui profesor, nu exista ore pentru mine, eu mi-am pierdut orele la clasele mele cu care am lucrat pana acum", ne-a mai spus Cristina Tunegaru.

Contactat de Ziare.com, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu, a spus ca nu detine deocamdata detalii despre aceasta situatie.

La observatia ca este vorba despre profesoara care a facut declaratii la adresa Gabrielei Firea, Marian Banu a precizat: "Cred ca e cazul de la 95 legat de limba romana, nu? Nu cred ca este concediata din cauza declaratiilor, lasati-ma sa ma interesez".

Declaratiile Cristinei Tunegaru

Profesoara de limba romana a intrat in atentia opiniei publice in luna ianuarie, cand in contextul ninsorilor din tara si din Bucuresti, primarul Gabriela Firea a anuntat ca elevii pot sa intarzie doua zile la scoala, pentru ca nu li se vor pune absente pana la ora 9:30.

Profesoara de limba romana i-a atras atentia edilului ca primarul "nu are atributii de manager al procesului didactic", iar aceasta decizie apartine strict inspectoratului scolar.

"Ca profesor, eu nu pot sti motivul pentru care un elev absenteaza: din cauza zapezii sau pentru ca fumeaza etnobotanice in toaleta scolii. Ca parinte, nu trebuie sa las la latitudinea copilului daca sa mearga sau nu la scoala pentru ca nu i se pun absente", a spus atunci profesoara.

Doua luni si jumatate mai tarziu, in luna aprilie, dupa ce ministrul de Interne Carmen Dan si primarul Gabriela Firea au mers la scoala generala nr. 164 pentru o campanie de constientizare a pericolului legat de Balena Albastra, Cristina Tunegaru a criticat "circul desfasurat de Gabriela Firea (...) ca-ntr-un show comunistoid grotesc" si a spus ca "scoala nu e troaca unor animale politice".

"Mi-e rusine de colegii mei, profesorii de la Scoala Gimnaziala 164, ca au participat cu slugarnicie la circul desfasurat de Gabriela Firea sub pretextul constientizarii pericolelor internetului. Au asteptat-o de la intrare, cuminti, au orchestrat intampinarea ei folosind copii mici pe care i-au imbracat in haine populare. Cu flori in maini, ca-ntr-un show comunistoid grotesc. Imbracati cu tricourile si purtand sepcile primariei, copiii scolii devin marionete care arata supusenia adultilor.

Copiii si cadrele didactice sunt folositi ca niste punti de lansare politice pentru vedetele de la primarie. Si nimeni nu pare sa se opuna, sa observe ridicolul unei asemenea situatii care nu are in centru copiii si nevoile lor, ci pe doamna primar. Actiunea petrecuta in timpul orelor de curs - cand elevii si profesorii sunt captivi in scoala - nu are nicio legatura cu educatia.

Si nici versurile misogine, sexiste ale lui Cerebel care canta despre 'fetele care vor na-na' si 'n-ai bani de femei'. Discursurile patetice nu ajuta elevii. Insa copiii sunt utilizati ca material propagandistic. Intr-o scoala! Sa nu uitam, dragi colegi, ca scoala nu e troaca unor animale politice! ", scria Facebook Cristina Tunegaru, pe 5 aprilie.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Cristina Tunegaru fara ore, #Cristina Tunegaru declaratii Firea, #profesoara critica Firea, #profesoara limba romana declaratii Firea , #profesori