Profesoara din Ploiesti injunghiata de un fost elev are partea ei de vina, a decis comisia de ancheta

Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 09:29
9964 citiri
Profesoara din Ploiesti injunghiata de un fost elev are partea ei de vina, a decis comisia de ancheta
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia care a realizat ancheta la Colegiul "Spiru Haret" din Ploiesti, in urma incidentului in care o profesoara a fost injunghiata de un fost elev, l-a sanctionat cu diminuarea salariului pe portar, pentru ca si-a facut in mod superficial datoria.

Procesul verbal intocmit arata, de asemenea, ca profesoara injunghiata nu a respectat regulamentul, ea aflandu-se in cancelarie, nu la poarta, asa cum ar fi trebuit, in conditiile in care era profesor de serviciu.

Directorul general al colegiului, Sofia Stan, a declarat pentru News ca, in urma anchetei, portarul a fost sanctionat cu diminuarea salariului cu 10% pe o perioada de trei luni, "pentru ca si-a facut in mod superficial datoria" si a permis fostului elev accesul in scoala.

Surse din cadrul scolii au declarat ca procesul verbal remarca faptul ca profesoara injunghiata a incalcat la randul sau regulamentul.

Astfel, in conditiile in care era profesor de serviciu si ar fi trebuit sa stea cu un sfert de ora inainte de inceperea cursurilor la intrarea in scoala, cadrul didactic se afla in cancelarie cu trei minute inainte de a se suna de intrare.

Profesoara nu a fost sanctionata in niciun fel, au precizat sursele citate, aceasta fiind in continuare in concediu medical.

Sindicatul condamna decizia

FSLI condamna decizia luata de comisie si cere Ministerului Educatiei solutii pentru combaterea violentei in scoli.

"Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant condamna ferm decizia membrilor comisiei de cercetare din cadrul Colegiului 'Spiru Haret' - Ploiesti care considera ca, profesoara care a fost injunghiata in fata cancelariei pe 29 ianuarie 2019, se face vinovata de nerespectarea Regulamentului de Organizare si Functionare.

Este inadmisibil sa i se impute faptul ca nu a supravegheat intrarea in unitatea de invatamant alaturi de portar. Cum ar fi schimbat situatia de fapt, deosebit de grava, daca profesoara ar fi fost la intrare? Agresorul nu si-ar fi continuat planul? Oare, membrii comsiei nu ar trebui sa aiba un alt obiectiv, respectiv acela prin care sa dispuna toate masurile prin care un astfel de incident sa nu mai aiba loc", considera FSLI, care cere interventia Ministerului Educatiei.

In opinia sindicalistilor, "cadre didactice din acea unitate de invatamant demonstreaza nu doar superficialitate, ci lipsa de empatie fata de propria lor colega aflata intr-o situatie de o gravitate iesita din comun si un total dezinteres fata de problema reala: o profesoara a fost injunghiata intr-o unitate de invatamant".

FSLI afirma ca angajatii din invatamant sunt vulnerabili in acest moment in fata oricarei forme de agresivitate care se poate petrece in orice unitate de invatamant, fara sa se poata apara direct, iar unitatile de invatamant au fost transformate, din cauza legislatiei care fie nu se aplica, fie are mari lacune, in spatii in care violenta nu poate fi prevenita sau pedepsita.

"Avem, prin exemplul oferit de membrii comisiei de cercetare din cadrul Colegiului 'Spiru Haret' - Ploiesti, dovada clara a unor oameni care nu stiu sa vada dincolo de prevederile unui regulament, situatia reala: o colega a fost injunghiata in fata cancelariei - un precedent extrem de periculos care ne transforma pe toti in victimele unui sistem cu probleme grave de perceptie, dar si de aplicare a unor hotarari;

Existenta unor regulamente de organizare si functionare a unitatilor de invatamant prost concepute si prost aplicate, care nu fac altceva decat sa adanceasca aceasta criza privind protectia cadrelor didactice si a elevilor in incita spatiilor scolare. Lipsa unei solidaritati in fata actului de agresiune, pasivitatea si rea vointa, ne transforma pe toti in complici ai agresorilor", subliniaza sindicalistii din invatamant.

Ei cer solutii pentru combaterea actelor de violenta in scoli.

"Tinand cont de toate acestea, FSLI cere Ministerului Educatiei Nationale, Guvernului Romaniei si Parlamentului, constituirea de urgenta a unei comisii speciale care sa gaseasca solutii concrete si care pot fi aplicate imediat pentru combaterea actelor de violenta din scoli.

Precizam faptul ca federatia noastra va initia o petitie, cu strangere de semnaturi, prin care vom cere modificarea legii privind siguranta si securitatea unitatilor de invatamant", conchid cei din FSLI.

Profesoara a fost injunghiata, in 29 ianuarie, de un tanar de 22 de ani, fost elev al scolii, care fusese exmatriculat.

Incidentul a avut loc in fata cancelariei, profesoara fiind injunghiata cu un cutit in abdomen. Cutitul a fost gasit la fata locului, iar cand a fost prins de jandarmi, tanarul avea asupra sa mai multe arme albe.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ploiesti profesoara liceu injunghiata , #profesori
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Aplicați legile lui Dragnea-pedepsiti profesoara și lăsați talharul
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5