Profesor britanic care preda in Romania: Sunt fericit aici si nu planuiesc sa plec

Luni, 26 Decembrie 2016, ora 22:23
23415 citiri
Profesor britanic care preda in Romania: Sunt fericit aici si nu planuiesc sa plec
Foto: Facebook/David Lewis

David Lewis, in varsta de 47 de ani, preda engleza la British Council de opt ani.

Indeajuns de multa vreme pentru a cunoaste Romania si pe locuitorii ei si pentru a trage niste concluzii si chiar a le da un sfat. A gasit aici oameni "prietenosi, bine educati si muncitori", locuri frumoase si, pentru moment, spune el, e fericit si nu planuieste sa plece.

Isi aminteste ca nu stia mare lucru despre Romania in 2008, cand a venit la noi, in interes profesional. Stia despre Revolutie, "faimoasa in toata lumea", insa "despre Romania nu se vorbeste asa de mult in lume". Stia si despre Generatia de Aur, care a ajuns pana in sferturile Cupei Mondiale din 1994.

Ce a gasit aici? "Prima mea impresie a fost aceea ca Romania, si Bucurestiul, in care locuiesc si unde muncesc, sunt niste locuri mai frumoase decat se spune adesea ca sunt.

Cred ca cel mai mare soc a fost sa vad cat de buni sunt romanii la limbi straine. Pare ca aproape toata lumea vorbeste macar putin dintr-o limba straina, iar cei mai multi vor incerca sa-ti vorbeasca in limba ta", declara britanicul pentru Ziare.com.

Faptul ca sunt "prietenosi, bine educati si muncesc din greu" vine ca un bonus.

La capitolul mancare, britanicul nu a fost prea impresionat din simplul motiv ca, de peste 20 de ani, e vegetarian. "Nu mananc multa mancare traditionala romaneasca, pentru ca are multa carne", ne-a explicat el.

E impresionat insa de vinul romanesc "foarte bun" si mai ales de tuica.

Se simte ca pestele in apa in Sighisoara, "un oras mic, minunat, cu o atmosfera superba", un loc perfect pentru relaxare.

Cum se vede Bucurestiul prin ochii unui britanic care a depasit de multa vreme stadiul de turist? "Bucurestiul este un oras mare tipic european", un amestec interesant. Pe de o parte, este Centrul Vechi, iar pe de alta, la pol opus, sunt blocurile, "care nu sunt asa de atractive", marturiseste el.

"Cred ca e un loc interesant in care sa traiesti, cu multe lucruri de facut, mai ales vara, cand sunt atatea evenimente organizate in aer liber", mai spune David Lewis.

Una peste alta, "pentru moment sunt fericit aici si nu planuiesc sa plec", spune el, intrebat fiind daca s-ar vedea traind de acum inainte doar in Romania.

Recunoaste ca nu depinde doar de el, ca jobul e un aspect important in viata sa, iar acesta l-ar putea purta si in alte tari.

"Educatia ar trebui sa fie placuta"

Predand pentru adolescenti si adulti de atata vreme, David Lewis isi permite sa le ofere si un sfat: "Oamenii carora le predau iau, in mod clar, educatia in serios si realizeaza ce importanta este pentru imbunatatirea vietii lor si a copiilor lor. Acesta e un lucru esential, pe care romanii nu ar trebui sa-l uite.

In acelasi timp, insa, nu ar trebui sa uite ca educatia ar trebui sa fie, in aceeasi masura, distractiva, placuta si ca nu ar trebui sa conteze doar notele si promovarea examenelor".

Britanicul are un sfat si pentru strainii care vin in Romania: "sa vina cu mintea deschisa si sa nu-si imagineze ca viata de aici e asa cum o expune presa din multe tari".

De ce sunt britanicii reci?

Ambasador, vrand-nevrand, al tarii din care vine, David Lewis explica si cum sunt britanicii si de ce par adesea "reci" cu strainii.

"Cred ca britanicii pot parea uneori neprietenosi cand nu-i cunosti. Noi respectam spatiul personal al tuturor si, de aceea, pare ca nu suntem interesati de cei din jur.

Insa cand ajungi sa cunosti un britanic, sa te imprietenesti cu el, vei afla ce inseamna o prietenie adevarata si nu doar ce inseamna politetea", afirma el.

Citeste si ce spune o profesoara din Suedia, indragostita de Romania.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#profesori britanici Romania, #David Lewis British Council Romania, #straini Romania, #romani limbi straine , #profesori