Profesori britanici care predau la Bucuresti: Romania e o tara greu sa parasit

Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 12:26
8718 citiri
Profesori britanici care predau la Bucuresti: Romania e o tara greu sa parasit
Foto: Facebook/British Council Romania

Mai multi profesori britanici care predau la Bucuresti au participat, marti, la "Celebrate British Teaching in Romania", un eveniment organizat de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti. Stabiliti in Romania, acestia spun ca nu se vad intorsi acasa, ca tara noastra e greu de parasit.

Scott Allaop, David Lewis, Olivia Neville si Dean Edgar s-au stabilit in Romania, la Bucuresti, unde predau in limba engleza si tin cursuri optionale cu liceeni. Le vorbesc despre cultura, istorie si civilizatie, dar si despre societate, consumul de droguri ori casatoriile dintre persoanele de acelasi sex. Viata lor este centrata acum pe Bucuresti. Nu se vad intorsi acasa, ba chiar spun ca Romania este o tara greu de parasit.

Scott Allaop a ajuns in Romania in 2014, dupa ce traise cativa ani in Egipt.

Preda istorie la British School of Bucharest si spune ca se bucura, in ceea ce priveste materia, de foarte multa libertate - un avantaj al faptului ca lucreaza intr-o scoala internationala.

"Vorbim, de exemplu, despre Vlad Tepes si avem in vedere mai multe interpretari. Analizam de ce este vazut, pe de o parte, ca un om bun si pe de alta, ca unul rau. Simtim ca este o responsabilitate a noastra, in termeni de recunoastere fata de cultura in care traim.

In ceea ce priveste geografia, ce tara! Sunt atat de multe optiuni. Am dezvoltat un curs elaborat despre Delta Dunarii", declara el.

Din punct de vedere personal, spune Allaop, Romania va fi mereu un loc special. "La sase saptamani dupa ce ne-am mutat aici s-a nascut fiul meu", spune el. S-a nascut la o clinica privata, unde a primit cele mai bune ingrijiri medicale. "Nu cred ca in alta parte s-ar fi putut face mai bine de atat", a punctat el.

"Romania este o tara greu de parasit", declara si David Lewis, care preda la British Council.

"Romanii sunt buni ascultatori"m mai spune el. In plus, a preda in Romania este o munca placuta, pentru ca romanii sunt dornici sa vorbeasca engleza, se bucura sa o foloseasca, sunt inclinati spre invatatura si "prind repede".

"Elevii din Romania sunt inteligenti, curiosi"

Olivia Neville, de 26 de ani, profesoara de engleza la Colegiul Bilingv "George Cosbuc", a ajuns in Romania in urma cu cativa ani, in timpul unei calatorii in Balcani. S-a reintors apoi ca profesoara. "Traiam in Elvetia atunci si nu-mi placea deloc, asa ca am vrut sa incerc ceva diferit. M-am indragostit de Romania, de peisaje, de oameni, de mancare", afirma ea, spunand ca nu vrea sa se mai intoarca in tara natala.

Despre scoala si elevi ea s-a aratat foarte incantata. "Elevii din Romania sunt inteligenti, curiosi, vor sa stie lucruri, pun intrebari. Imi usureaza munca, pentru ca sunt atat de interesati de tot".

Nu preda engleza dupa manual. "Am avut noroc. Mi s-a dat mana libera sa-mi pregatesc lectiile si sustinerea lor", a mai explicat ea.

"Sunt fericita aici, iubesc Romania!"

"I-am intrebat pe copii de ce anume sunt interesati si mi-am orientat cursurile dupa raspunsurile lor. Ei se simt bine, eu la fel. Sunt fericita aici, iubesc Romania! Sunt aici de patru luni si chiar ma simt acasa. Cei mai multi dintre prietenii mei sunt romani, nu am planuri sa plec in alta parte. In Anglia, doar in vizita", a completat ea.

Dean Edgar nu are formatie de profesor, ci de om de afaceri. Se afla in Romania de zece ani. A venit aici implicat in vanzarea de computere si a ajuns, in cativa ani, sa tina cursuri la Liceul "Ion Creanga".

"Am venit aici in urma cu 10 ani pentru a ma stabili. Sunt om de afaceri si am venit aici cu treaba. (...) ", declara Dean Edgar, care a devenit in cele din urma profesor.

"Avem dezbateri, concursuri, interpretam piese de teatru. Vorbesc cu ei despre lucruri pe care, probabil, nu le discuta acasa - droguri, legalizarea lor, casatoriile intre persoane de acelasi sex, emigrare, biserica -, lucruri care, in Romania, sunt putin tabu", mai spune el.

Citeste si ce spune o profesoara din Suedia, indragostita de Romania.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#profesori britanici Romania, #profesori britanici Bucuresti, #scoli profesori britanici Capitala , #profesori