Profesorii acuza Guvernul ca incalca Constitutia, pentru ca le-a taiat banii obtinuti in instanta

Vineri, 04 Mai 2018, ora 12:49
4956 citiri
Profesorii acuza Guvernul ca incalca Constitutia, pentru ca le-a taiat banii obtinuti in instanta
Foto: Arhiva Ziare.com

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) acuza Guvernul ca incalca prevederile Constitutiei privind separatia puterilor in stat, intrucat intervine in deciziile instantelor de judecata, si solicita presedintelui Klaus Iohannis, Avocatului Poporului si Consiliului Superior al Magistraturii sa sesizeze CCR cu privire la un conflict juridic intre Guvern si instante.

FSLI acuza Executivul ca nu respecta deciziile instantei supreme, potrivit carora angajatii din invatamant care au castigat plata unor drepturi salariale ar trebui sa beneficieze si de dobanzi penalizatoare.

Intr-un comunicat transmis vineri, FSLI anunta ca a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. XII din O.U.G. nr. 25/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare.

De asemenea, FSLI s-a adresat presedintelui Klaus Iohannis si Consiliului Superior al Magistraturii, solicitandu-le sa sesizeze CCR cu privire la conflictul juridic declansat de Executiv, de natura constitutionala, dintre Guvern, reprezentat de prim-ministru, si autoritatea judecatoreasca, reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si instantele nationale.

"Prin art. XII din Ordonanta de urgenta nr. 25/2018, Executivul a stabilit ca angajatii din sistemul de invatamant care au castigat in instanta plata unor drepturi salariale, dar pe care le-au primit cu intarziere, sa primeasca dobanzi remuneratorii, si nu dobanda penalizatoare asa cum prevad hotararile instantelor nationale, in baza celor trei decizii pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul competent sa solutioneze recursul in interesul legii si completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept - prin care s-a stabilit ca se cuvin dobanzi penalizatoare pentru plata esalonata a drepturilor salariale acordate de instantele judecatoresti.

Cu alte cuvinte, Executivul incalca unul dintre principiile de baza ale democratiei si Constitutia Romaniei, fapt extrem de grav, care poate constitui un precedent periculos. Facem cunoscut faptul ca diferenta intre dobanda remuneratorie, pe care vrea sa o acorde Executivul si cea penalizatoare, stabilita de instantele judecatoresti, este de 4% ca valoare. Prin urmare, Guvernul Romaniei este dispus sa incalce principiul separatiei puterilor in stat, pentru a face o economie nesemnificativa la buget", arata FSLI.

Presedintele federatiei sindicale, Simion Hancescu, spune ca decizia Guvernului prin care se modifica tipul de dobanda pe care ar trebui sa o primeasca angajatii din educatie, desi exista hotarari judecatoresti definitive, reprezinta o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat, garantat de Constitutie.

El afirma ca, daca acest lucru nu va fi analizat de Curtea Constitutionala, care sa ia o decizie in privinta constitutionalitatii articolului din OUG 25/2018, se va ajunge la un precedent periculos.

"Ganditi-va ce rol ar mai avea instantele de judecata, daca Guvernul acestei tari ar emite acte normative prin care sa anuleze hotarari date de acestea. De ce am mai avea separatia puterilor in stat, daca, in definitiv, cel care stabileste este Executivul, in functie de interesele politice? Sper ca Avocatul Poporului va sesiza Curtea Constitutionala cu privire la aceasta problema extrem de grava", a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#profesori bani Guvern , #profesori