Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Profesorii ar trebui sa primeasca majorarea cu 50% prevazuta in lege? - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 14:46
4585 citiri
Profesorii ar trebui sa primeasca majorarea cu 50% prevazuta in lege? - Sondaj Ziare.com

Ministrul Educatiei numea situatia salariizarii profesorilor "o greseala politica colectiva". Si, intr-adevar, toate guvernele de pana acum, nu doar cel condus de Emil Boc, s-au plans ca nu sunt bani.

Ar trebui, totusi, ca salariile profesorilor sa fie majorate cu 50%, in conditiile in care tara este in criza, indatorata la FMI, iar guvernantii taie in continuare de unde pot?

Niciuna din guvernarile de pana acum nu a putut sa asigure o salarizare decenta profesorilor. In prezent, un profesor debutant are un salariu de 700 pana la 800 de lei (venit net), iar din banii acestia trebuie sa isi plateasca singur naveta pana in zona in care are ore, daca lucreaza in mediul rural.

Teodor Firtonea, presedintele executiv al departamentului invatamant preuniversitar de la Federatia Educatiei National, arata ca, din cauza situatiei, tinerii renunta la invatamant dupa doar un an sau doi.

Salariile proaste din Educatie duc la situatia in care spre invatamant nu se mai orienteaza cei mai buni absolventi, iar calitatea actului educational scade.

"Din somerii cu studii superioare care nu lucreaza la finalul iesiri de somaj, perioada de sase luni si pana la un an care nu si-au gasit de munca, nu vor sa vina in invatamant nici macar 10%. Asta ar trebui sa alarmeze Guvernul, pentru ca oferta salariala este mult scazuta", a declarat Teodor Firtonea, pentru Ziare.com.

Teodor Firtonea (FEN): Profesorii nu mai sunt modele in societate, acum model este smecherul

In 2008, inainte de alegeri si in perioada cand criza economica inca nu lovise Romania cu toata forta, parlamentarii pe picior de plecare au decis sa lase o "mostenire" noii puteri, prin votarea unei legi care majora salariile profesorilor cu 50%. Majorarea nu a fost aplicata nici pana in ziua de azi, desi multi profesori si-au castigat in instanta drepturile.

Ministrul Daniel Funeriu (PD-L) sustine ca situatia din sistemul de invatamant este "o greseala politica colectiva", dar ca isi asuma Ministerul Educatiei "exact asa cum la mostenit, cu toate bunele si toate relele". Acesta promite ca nu va fi incalcata nici o hotarare judecatoreasca cu privire la majorarea cu 50% din 2008.

Funeriu: Situatia salarizarii profesorilor este o greseala politica colectiva

Liderii sindicali sustin insa ca sunt numai minciuni. Guvernul intentioneaza sa plafoneze salariile profesorilor, dar si sa plateasca esalonat drepturile salariale obtinute de profesori in instanta.

Guvernul se pune cu instantele de judecata

Profesorii care dau in judecata Ministerul Educatiei pentru plata drepturilor salariale au dreptul sa primeasca esalonat sumele restante, au decis magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Astfel, s-a ajuns la situatia in care o instanta trebuie sa oblige Executivul sa respecte o lege votata de Parlament. Parlament in care, in 2008, la momentul votului la Legea 221/2008, se aflau si membri ai actualei Puteri. Decizia este obligatorie, potrivit art.3307 alin.4 din Codul de procedura civila.

Boc: Profesorii vor primi restantele salariale in 2012

In momentul de fata, 10.000 de angajati educatiei au procese pe rol cu Miniserul pe Legea de majorare a salariilor. Iar precedentul arata ca au mari sanse sa castige: orice decizie care va fi data de acum incolo va trebui sa tina cont de decizia Inaltei Curti, care spune ca dreptatea este de partea profesorilor.

Profesorii au dreptul la plata diferentelor salariale cuvenite - ICCJ

Suma anuala care ar rezulta daca s-ar aplica Legea 221 ar fi de doua miliarde de lei, adica de 500 de milioane de euro, iar Guvernul sustine ca acest efort financiar nu poate fi sustinut. In schimb, intentioneaza sa amane plata salariilor pana in 2014, cand nu se stie exact cine va mai fi la putere - dupa cum arata sondajele, probabil ca nu PD-L.

"Statul roman va respecta orice sentinta judecatoreasca. Acesti bani se vor reesalona sau se vor recupera incepand cu 2012, 2013, 2014, asa cum exista reesalonate si drepturi salariale ale magistratilor. Potrivit practicilor europene, se poate recupera suma in anii urmatori", a declarat Emil Boc la Realitatea TV.

Boc, despre decizia ICCJ: O sa platim salariile profesorilor cand permit resursele

Liderii sindicali acuza ca Cabinetul intentioneaza sa lase pe seama viitoarelor guverne datoria enorma pe care o are fata de profesori, carora nu numai ca le-au furat majorarea de 50% promisa in 2008, dar le-au si scazut salariile cu 25%, in iulie 2010.

Liviu Pop (FSLI): Guvernul isi permite sa anuleze toate instantele din Romania

"Funeriu a spus ca are cele mai bune intentii, este una din cele mai mari minciuni, intrucat nu face decat sa nu aplice o hotarare a instantei si ar trebui sa fie respectata decizia Inaltei Curti. Logic, trebuie sa primim banii acum si nu la calendele grecesti, peste 20 de ani oricum nu vor fi la guvernare, deci pot sa amane cat doresc", a declarat miercuri Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret".

Pe de alta parte, Romania a luat, in 2009, un imprumut de 20 de miliane de euro de la Fondul Monetar International, Banca Mondiala si BERD, din care ultima transa de un miliard nu a mai fost utilizata. Conform noului acord, Romania are la dispozitie inca aproximativ 3,6 miliarde de euro, in caz de urgenta.

Salariile bugetarilor s-au redus cu 25%, s-au dat afara mii de persoane (doar in invatamant s-au redus 19.000 de posturi), iar sporurile au devenit o amintire, in unele domenii. S-au verificat la sange concediile medicale, asistenta sociala si s-a ajuns pana la impozitarea pensiilor mai mari de 740 de lei, in incercarea de a reduce cheltuielile.

In 2011, deficitul bugetar trebuie sa scada la 4,4% din PIB, de la 6,5% din PIB cat a fost in 2010.

Ziare.com va invita la vot. In conditiile enumerate mai sus, sunteti de acord ca profesorii sa primeasca majorarea salariala de 50% prevazuta in legea din 2008?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#salarii profesori, #cresteri salarii profesori, #majorare salarii profesori , #profesori