Profesorii vor avea posibilitatea de a munci in regim de plata cu ora - proiect al Ministerului Educatiei

Vineri, 06 Iulie 2018, ora 10:41
7857 citiri
Profesorii vor avea posibilitatea de a munci in regim de plata cu ora - proiect al Ministerului Educatiei
Foto: captura YouTube / Info Botosani

Un proiect de ordin pus in dezbatere publica de Ministerul Educatiei ofera posibilitatea profesorilor din invatamantul preuniversitar sa lucreze in regim de plata cu ora.

Cadrele didactice ar urma sa predea la clasa in baza unui contract care sa le garanteze plata integrala a muncii prestate.

Proiectul de ordin pentru aprobarea normelor metodologice privind intocmirea proiectului de incadrare, respectiv a planului de incadrare a personalului didactic de predare din unitatile de invatamant preuniversitar si incadrarea in regim de plata cu ora a personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar, a fost pus in dezbatere publica joi.

"In acest mod, cadrele didactice din invatamantul preuniversitar vor avea siguranta ca desfasoara activitatea la clasa in baza unui contract de munca (sic!) care le va garanta intotdeauna plata integrala a muncii prestate", arata Ministerul Educatiei.

Astfel, conform prevederilor proiectului de ordin, posturile didactice de predare sau catedrele vacante si rezervate se ocupa in regim de plata cu ora, in ordine, cu:

  • personal didactic de predare titular
  • personal didactic de predare angajat cu contract individual de munca pe perioada determinata
  • personal didactic de predare pensionat, personal angajat in alte domenii de activitate

De asemenea, mai prevede proiectul, incadrarea personalului didactic de predare calificat pe posturi didactice/catedre, in regim de plata cu ora, se realizeaza cel mult pe durata desfasurarii cursurilor cu elevii sau prescolarii sau pana la revenirea titularului la post sau catedra in timpul anului scolar.

Potrivit MEN, prin acest ordin va exista o evidenta stricta si o centralizare riguroasa a posturilor si catedrelor didactice ocupate, rezervate si vacante din toata tara si va exista posibilitatea ca in etapa de incadrare a personalului didactic de predare titular, anumite categorii de personal didactic de predare care beneficiaza de rezervarea postului didactic de predare sau a catedrei sa poata fi incadrate, la cerere, in regim de plata cu ora pe posturile didactice sau catedrele pe care sunt titulare, pana la cel mult jumatate din numarul de ore pe saptamana dintr-o norma didactica de predare-invatare-evaluare.

Contractul individual de munca in regim de plata cu ora va fi separat de cel aferent functiei de baza, se arata in proiect, iar activitatile desfasurate de profesori vor fi evidentiate atat in fisa postului, cat si in fise de activitate lunara aferente contractelor in regim de plata cu ora.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#profesori platit ora proiect lege , #profesori