Revista presei: Boc: Salariile profesorilor nu pot fi majorate cu 50% nici in 2012

Luni, 11 Aprilie 2011, ora 08:02
2424 citiri
Revista presei: Boc: Salariile profesorilor nu pot fi majorate cu 50% nici in 2012
Foto:antena3.ro

Premierul Emil Boc a fost din nou omul zilei. Ca de obicei, pentru ca a dat vesti nu tocmai bune pentru unii. In interviul sau de la PRO TV, seful Guvernului a explicat foarte clar faptul ca Romania nu-si va permite sa majoreze salariile profesorilor cu 50% anul viitor, din cauza faptului ca ar intra in colaps financiar.

In acelasi interviu, Boc a felicitat Ministerul Transporturilor pentru ca are de gand sa rezilieze unul dintre contractele pentru Autostrada Soarelui, dar a si anuntat ca va obtine mai multi bani pe nici 10% din actiunile Petrom fata de cat a obtinut guvernul Nastase pe vanzarea intregii companii.

Pe cat se lupta Guvernul Boc cu criza insa, pe atat apar alte si alte probleme, insa. Ultima vine tot din instanta, unde 1.000 de pensionari au obtinut reprimirea pensiilor taiate de stat. Ca si cum nici asta n-ar fi fost de ajuns, Emil Boc mai are de infruntat inca o contestare din interior - fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, s-a pronuntat pentru inlocuirea sa cu un premier tehnocrat.

"Boc: Salariile profesorilor nu pot fi majorate cu 50% nici in 2012", scrie "Jurnalul National". "Autostrada Soarelui a intrat in faza "taurului luat de coarne". Emil Boc transmite Ministerului Transporturilor "felicitari", scrie "Gandul". "Boc: "Voi obtine pe 9,84% din actiunile Petrom mai mult decat a obtinut Nastase pe tot Petromul", citim si in "Adevarul". "Se intorc super-pensiile", titreaza ziarul "Romania Libera", in timp ce "Evenimentul Zilei" scrie ca "Monica Macovei pledeaza pentru un premier tehnocrat".

Jurnalul National - Boc: Salariile profesorilor nu pot fi majorate cu 50% nici in 2012

Premierul Emil Boc a declarat foarte clar duminica, in cadrul unei emisiuni de la PRO TV, ca exclude varianta in care salariile profesorilor vor fi majorate cu 50%, chiar si in 2012, spunand ca economia nu are resursele pentru asta.

"Anul acesta nu se majoreaza si nici anul viitor nu se majoreaza salariile profesorilor cu 50%. Nici in 2012 salariile nu pot fi majorate cu 50% la nicio categorie de bugetari. Sa fim bine intelesi. Fara amagiri. As putea la fel de bine azi sa fiu populist, sa fiu demagog, sa pun tara pe butuci si sa dam o majorare de 50% a salariilor profesorilor", a afirmat Boc, potrivit Jurnalul National.

Seful Guvernului a dat insa si o veste buna - anul viitor vor fi recuperate integral taierile de salarii efectuate in anul 2010.

Gandul - Autostrada Soarelui a intrat in faza "taurului luat de coarne". Emil Boc transmite Ministerului Transporturilor "felicitari"

Emil Boc a mai spus, in cadrul aceluiasi interviu, ca felicita Ministerul Transporturilor pentru decizia de a rezilia unul dintre contractele pentru Autostrada Soarelui, referindu-se la cel cu firma franceza Colas, pe care o acuza de nerespectarea obligatiilor.

"Se pare ca Ministerul Transporturilor a luat taurul de coarne - si pentru asta eu ii felicit, ca nu mai stau in aceasta lancezeala, sa negocieze la nesfarsit cu un constructor care nu isi face treaba si nu intra in termene - sa rezilieze contractul. Si atunci, probabil, ca va fi o intarziere pe un anumit tronson din aceasta autostrada", a spus premierul, potrivit Gandul.

Referirea era clara la firma franceza Colas, acuzata ca a tergiversate nepermis realizarea lucrarilor pe tronsonul Medgidia-Cernavoda.

Adevarul - Boc: "Voi obtine pe 9,84% din actiunile Petrom mai mult decat a obtinut Nastase pe tot Petromul"

Premierul Emil Boc a mai vorbit, la emisiunea "Dupa 20 de ani", si despre vanzarea pachetului de actiuni pe care il detine statul roman in Petrom, despre care spune ca ar aduce Romaniei mai multi bani decat a adus vanzarea pachetului majoritar de catre guvernul Nastase.

"Sunt pentru vanzarea pachetului minoritar la Petrom, insa, nu pentru o vanzare smechereasca. Ar fi fost asa daca am fi acceptat negocierea directa. Eu am spus sa iesim pe Bursa. Voi obtine pe 9,84% din actiunile Petrom mai mult decat a obtinut Nastase pe tot Petromul", a spus Boc, potrivit Adevarul.

Totodata, premierul a mai spus si ca sustine reforma din Sanatate a ministrului Cseke Attila, care va asigura reforma sistemului de sanatate.

Romania Libera - Se intorc super-pensiile

Guvernul are din nou o problema venita din instanta. Ca si in cazul profesorilor, au inceput sa apara deciziile judecatoresti prin care reducerile de pensii speciale au fost anulate.

Peste 1.000 de reclamanti au obtinut satisfactie in justitie, iar 64 dintre ei au obtinut chiar sentinte irevocabile, scrie Romania Libera.

Pensionarii care au castigat pana acum in instanta repunerea definitiva si irevocabila in plata a pensiilor de serviciu fac parte din categoria celor care nu provin din sistemul de aparare, mai precis sunt fosti piloti, grefieri, deputati, diplomati etc.

Pana in prezent nu exista inca sentinte definitive si irevocabile pentru pensionarii militari (Ministerul Administratiilor si Internelor, Ministerul Apararii Nationale, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza etc.) acestia primind deciziile de recalculare a pensiilor mai tarziu decat cei din categoria civililor. Insa si din categoria militarilor exista sute de cazuri in care s-au obtinut fie sentinte executorii (exista termene fixate pentru recurs), fie repunerea in plata a pensiilor de serviciu prin ordonante presedintiale.

Evenimentul Zilei - Monica Macovei pledeaza pentru un premier tehnocrat

Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei e ultimul personaj important din PD-L care se pronunta pentru schimbarea premierului Emil Boc si inlocuirea sa cu un technocrat.

"Ca principiu politic, presedintele partidului care castiga niste alegeri e logic sa fie premier. (...) Dar, daca intr-un anumit moment, de exemplu in timpul crizei economice, este mai bine sa ai un premier technocrat, care sa vina dintr-un spatiu economic pe care sa-l stie - sa stapaneasca acest domeniu mai mult decat un om politic, atunci sigur ca da. Fa-o asa. Pe o perioada o faci. Deci nu vad nicio problema cu asta", a declarat Macovei la Europa FM, potrivit Evenimentul Zilei.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Boc salarii profesori majorare, #Boc reziliere contract autostrada , #profesori