Ultimul ordin al Ecaterinei Andronescu: Profesorii iau mai usor gradatii de merit

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 21:15
5546 citiri
Ultimul ordin al Ecaterinei Andronescu: Profesorii iau mai usor gradatii de merit

Cadrele didactice nu vor mai fi obligate sa intocmeasca proiecte pe o perioada de patru ani pentru a primi gradatii de merit, potrivit unui ordin al Ministerului Educatiei care a fost publicat in Monitorul Oficial.

Astfel, ordinul emis de Ministerul Educatiei abroga un act normativ similar din 2011 prin care erau aprobate metodologiei si criteriile privind acordarea gradatiei de merit in invatamantul preuniversitar.

In ordinul abrogat era prevazut ca, incepand cu anul scolar 2014-2015, personalul didactic care participa la concursul organizat in vederea obtinerii gradatiei de merit este evaluat pe baza unui proiect propus de catre acesta, pe o durata de patru ani. Prevederile referitoare la evaluarea pe baza proiectului nu se mai regasesc in noul act normativ.

Potrivit noului ordin, care este semnat de fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu, gradatiile de merit vor fi acordate pe baza activitatii cadrelor didactice din ultimii patru ani, care va fi evaluata de inspectoratele scolare pe baza documentelor doveditoare.

Ordinul stabileste si ponderea criteriilor care vor fi avute in vedere la acordarea gradatiilor de merit. Astfel, criteriul activitatilor complexe cu valoare instructiv-educativa va avea o pondere de 80%, cel referitor la performantele deosebite in inovarea didactica sau managerial, de 10%, cel privind participarea la proiecte, de 5%, la fel ca si cel privind cresterea prestigiului unitatii de invatamant sau conexe.

In cadrul criteriului referitor la participarea la proiecte vor fi luate in calcul si proiectele care au fost elaborate si implementate in baza prevederilor metodologiei anterioare.

Pe ce perioada sunt atribuite gradatiile de merit

Gradatiile de merit vor fi atribuite pe o perioada efectiva de cinci ani, incepand cu data de 1 septembrie 2013. Personalul didactic din invatamant care a beneficiat de gradatie de merit pana la 31 august 2013 poate participa la un nou concurs. Personalul didactic pensionat nu va mai beneficia de gradatie de merit de la incetarea contractului individual de munca pe perioada nedeterminata in vederea pensionarii.

Numarul de gradatii de merit care vor fi acordate va reprezenta 16% din totalul posturilor didactice existente la nivelul unui inspectorat scolar, din care se scade numarul de gradatii acordate in ultimii patru ani.

Calendarul obtinerii gradatiilor de merit

Depunerea dosarelor pentru obtinerea gradatiilor de merit va avea loc in perioada: 15 martie - 11 aprilie. Dosarele vor fi analizate in perioada 11-19 aprilie de catre inspectorii de specialitate, iar intre 25 aprilie si 3 mai vor fi verificate de catre comisia care coordoneaza concursul.

Aprobarea listei cuprinzand punctajele acordate in urma evaluarii este programata pentru perioada 8-11 mai, iar afisarea acesteia, pentru data de 13 mai. Intre 15 si 17 mai vor putea fi depuse contestatii, iar afisarea rezultatelor finale va avea loc pe 26 mai.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#profesori obtinere gradatii merit, #profesori proiecte gradatii merit , #profesori