Vezi ce prevede proiectul de lege privitor la salarizarea profesorilor

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 16:06
3127 citiri
Vezi ce prevede proiectul de lege privitor la salarizarea profesorilor
Foto: Arhiva

Guvernul va aproba un proiect de lege care va ingheta pana la sfarsitul acestui an salariile profesorilor care au castigat in instanta majorari salariale si va interzice acordarea de noi drepturi salariale prin contracte colective sau individuale de munca, sub sanctiuni penale.

Documentul aflat in lucru la Guvern si publicat de agentia Mediafax prevede ca salariile vor plafonate la remuneratia din luna ianuarie si ca ele vor fi mentinute pana la 31 decembrie 2011.

De asemenea, se stabileste ca personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant nu va primi sumele corespunzatoare premiului anual pentru anul 2010 si nici prime de vacanta, tichete de masa, tichete-cadou si indemnizatii la iesirea la pensie, precum si ca munca suplimentara va fi compensata numai cu timp liber.

Conform proiectului, salariile brute de incadrare pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar vor fi plafonate la 979 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare de lunga durata, la 932 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare de scurta durata si la 1.101 de lei pentru un profesor cu studii superioare de lunga durata grad didactic I cu vechime cuprinsa intre doi si sase ani.

Un profesor cu studii superioare de lunga durata grad didactic I cu vechime intre 10 si 14 ani va avea un salariu de incadrare de 1.391 de lei, remuneratia urmand sa urce corespunzator vechimii, la 1.481 de lei pentru activitatea desfasurata pe parcursul a 18-22 ani, la 1.713 lei pentru 30-35 ani si la 1.894 de lei pentru vechime de peste 40 de ani.

Pentru un profesor cu studii superioare de lunga durata si grad didactic definitiv, salariul de incadrare va fi cuprins intre 986 de lei pentru vechime intre doi si sase ani, 1.132 de lei pentru vechime intre 10 si 14 ani, 1.181 de lei pentru vechime 18-22 ani, 1.375 de lei pentru vechime 30-35 ani si 1.499 de lei pentru vechime peste 40 de ani.

In cazul institutorilor cu studii superioare de lunga durata grad didactic I sunt prevazute salarii de incadrare de 1.027 de lei pentru vechime 6-10 ani, de 1.224 de lei pentru vechime 18-22 ani, de 1.428 de lei pentru vechime 30-35 ani si de 1.582 de lei pentru vechime peste 40 de ani. Un institutor debutant nu va depasi un salariu de incadrare de 838 de lei.

In acelasi timp, un invatator/educator grad didactic I va avea un salariu de incadrare de cel mult 961 de lei pentru o vechime de 6-10 ani si nu va depasi 1.477 de lei la o vechime de peste 40 de ani.

Profesorii universitari cu vechime cuprinsa intre 10-15 ani vor avea un salariu minim de incadrare de 2.516 de lei si unul maxim de 4.959 de lei, iar pentru o vechime mai mare de 40 de ani vor avea un salariu de incadrare cuprins intre minim 3.731 de lei si maxim 6.971 de lei.

Salariile de incadrare includ majorarea de 15% aplicabila pentru acest an si sporurile aferente.

Premierul Emil Boc a anuntat joi seara ca s-a decis in coalitia de guvernamant adoptarea unui proiect de lege care sa reglementeze faptul ca, din cauza unor practici judiciare neuniforme, unii profesori au dreptul la o majorare salariala cu 50%, iar altii la o crestere mai mica.

El a aratat ca majorarea salariilor cu 50% in educatie presupune pentru acest an un efort bugetar suplimentar de aproximativ 500 milioane de euro, bani pe care Romania nu ii are si nici nu ii poate asigura dintr-un imprumut extern fara a incalca tinta de deficit.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#salarii profesori, #plafonare salarii profesori , #profesori