Proiectul noilor programe scolare este incoerent si nu aduce modificari de fond

Joi, 25 Iunie 2009, ora 19:44
3393 citiri
Proiectul noilor programe scolare este incoerent si nu aduce modificari de fond
Foto: Ora de Sibiu

Proiectul programelor pentru invatamantul preuniversitar propus de Ministerul Educatiei este incoerent, nu are directie si nu face decat sa inlocuiasca exprimarile vechi cu o terminologie europeana.

Acestea sunt concluziile la care au ajuns presedintele comisiei prezidentiale de profil si alti specialisti in educatie, chestionati de NewsIn.

"La o privire de ansamblu asupra proiectului de modificare a programelor scolare, nu sare in ochi nicio viziune noua asupra invatamantului. Problema cu acest documente este ca nu sunt definite finalitatile, nu se spune clar care sunt competentele pe care trebuie sa le aiba elevul la finalizarea unui ciclu de studii.

Curriculum in limba latina inseamna drum, insa proiectul despre care vorbim nu stabileste nici un obiectiv. Sunt scoase unele capitole si introduse altele, fara nicio coerenta", a precizat presedintele Comisiei prezidentiale pe Educatie, fostul ministru Mircea Miclea.

Presedintele Comisiei prezidentiale spune ca, pentru a elabora o programa scolara coerenta si eficienta, trebuie stabilite, pentru inceput, competentele pe care elevii trebuie sa le dobandeasca la sfarsitul unui ciclu de studii, dupa care se analizeaza modul in care fiecare disciplina duce la dobandirea competentelor respective si ponderea includerii in orar a acestor discipline. "Din cate am observat eu, nu asa a lucrat ministerul", a concluzionat Miclea.

E nevoie de corelare si pe orizontala si pe verticala

In aceeasi directie se indreapta si opiniile specialistilor in stiintele educatiei de la diferite organizatii de profil.

"In primul rand, ideea de a elabora un pachet de programe in acelasi timp este un lucru bun din perspectiva nevoii de corelare atat pe verticala, intre fizica de clasa a VI-a si cea de a VII-a de exemplu, cat si pe orizontala, intre fizica si matematica.

Neplacut este faptul ca aceste programe nu se raporteaza la un cadru curricular de referinta, care sa ne spuna in ce directie merge invatamantul, si nici nu subliniaza competentele generale pe care scoala trebuie sa le promoveze. Un astfel de cadru a fost elaborat in 1998, deci cu mai bine e zece ani in urma, si intre timp multe lucruri s-au schimbat", considera Eugen Palade, consultant de specialitate la Centrul Educatia 2000+.

Lipsa de continut si de directie a proiectului ministerial a fost evidentiata si de expertul in stiintele educatiei Cristian Hatu. "Nu sunt schimbari decat de forma in proiectul ministerial. Este luata o terminologie europeana care inlocuieste formularile vechi, nimic altceva", spune Hatu.

Profesorii prefera sa faca ceea ce stiu

Pe langa problemele de continut pe care le are proiectul de programa scolara, specialistii chestionati de NewsIn reclama si problemele de aplicabilitate ale documentului propus de minister, respectiv faptul ca nu se fac nici un fel de corelatii intre programa si modul in care vor fi formati profesorii pentru a-i invata pe elevi sa invete, sa gandeasca, respectiv pentru acumularea e competente.

"Chiar daca ministerul ar fi venit cu o programa scolara exceptionala, ea ramane un simplu exercitiu teoretic, pentru ca multi dintre profesori prefera sa faca ceea ce stiu de multi ani, in loc sa faca efortul de a-si schimba modalitatea de organizare a procesului de invatare, astfel incat sa raspunda cerintelor noului curriculum", spune Palade.

In opinia specialistului Educatia 2000+, o parte din vina pentru slaba pregatire a cadrelor didactice o are Ministerul Educatiei, care a introdus de-a lungul anilor numeroase de schimbari in sistem fara sa ofere programe de formare adecvate pentru oamenii de la catedra.

Surse academice au spus ca proiectul de programa scolara ar fi fost cerut de conducerea ministerului in pripa, fara sa se tina cont de timpul necesar pentru realizarea unui astfel de demers reformator.

Proiectul se afla in dezbatere publica pana pe 16 iulie

Documentul se afla in dezbatere publica pe site-ul ministerului pana pe 16 iulie. Potrivit conducerii CNCEIP, pana in prezent nu s-au facut niciun fel de comentarii pe acest document.

Potrivit Lilianei Preoteasa, seful directiei care se ocupa de sistemul preuniversitar din Ministerul Educatiei, programele scolare nu au fost modificate radical, ci au fost regandite in sensul dobandirii competentelor.

Pentru cum s-a procedat in acest sens sefa preuniversitarului ne indeamna sa cerem explicatii celor care au redactat proiectul, si anume inspectorii de specialitate din Centrul National de Curriculum si Evaluare din Invatamantul Preuniversitar (CNCEIP), institutie pe care o conduce tot Liliana Preoteasa.

"Eu pot sa va spun ca proiectul este indreptat spre acumularea de competente. Pentru intrebari punctuale adresati-va celor care l-au redactat", a raspuns Preoteasa la intrebarile NewsIn.

Reprezentantii CNCEIP au refuzat sa precizeze numele celor care au coordonat elaborarea programelor scolare si numarul celor care au contribuit la acest demers, mentionand ca vor anunta aceste informatii in termenul legal de 30 de zile si numai dupa primirea unei solicitari scrise in acest sens.

Pe de alta parte, Ministerul Educatiei lucreaza la un pachet de legi privind reforma in educatie, iar pe masura ce proiectele de acte normative de vor fi elaborate, acestea vor fi prezentate in guvern, potrivit ministrului Ecaterina Andronescu.

Demnitarul a estimat ca, pana la 1 septembrie, Ministerul Educatiei va prezenta guvernului toate pachetele de legi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#programe scolare 2009, #modificare programe scolare, #legi educatie 2009 , #programa