Cum salvam limba romana? - Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 12 August 2013, ora 11:57
10055 citiri
Cum salvam limba romana? - Dezbatere Ziare.com

Limba romana pe care o auzim vorbita si pe strada, si la televizor, uneori chiar si in medii cu pretentii, este nu numai vulgarizata, ci si, in mare masura, agramata.

Exista greseli frecvente, comise inclusiv de intelectuali si pe care politicienii nu le rateaza.

"Am trimis decat un mesaj", ne spunea recent insusi ministrul Educatiei, Marius Pricopie. Fostul premier Calin Popescu Tariceanu nu reusea sa-i "imprieteneasca" pe care si pe nici din greseala. "Ar parea" sau "ar placea", au fost inghitite de ar pare si ar place. Despre dezacorduri nici nu mai e cazul sa vorbim. Una peste alta sunt rare conversatiile private si discursurile publice in care sa nu apara macar o greseala gramaticala majora.

Intr-un fel, este de inteles, cat timp gramatica limbii romane este una dintre cele mai dificile, incomparabil mai grea decat a limbii engleze, de exemplu. Dar cu toate ca este atat de dificila, ea este studiata doar pana in clasa a VIII-a. De la 14 ani, elevul nu se mai intalneste cu gramatica limbii romane.

Oare nu este si aceasta o cauza a exprimarilor incorecte de care ne lovim la tot pasul? Si cum tot suntem intr-un moment de reevaluare a programelor, introducerea gramaticii si in liceu nu ar fi o decizie corecta?

Profesoara de limba si liberatura romana Carmen Borza, de la Scoala Centrala din Bucuresti, considera ca studiul gramaticii ar trebui sa continue si din clasa a IX-a: "Manualele din gimnaziu sunt 75% gramatica, dupa care, din clasa a IX-a, notiunile de gramatica dispar aproape complet, cu exceptia unor referiri de semantica. Trecerea brusca bulverseaza pe toata lumea. Copiii sunt mirati, parintii la fel. Inalti un zid lung, dar la un moment dat el se opreste, nu are acoperis, nu se mai intampla nimic cu el. Ramane un spatiu gol si incepe alt zid, iar cele doua ziduri nu se leaga. Asa se intampla cu trecerea de la gimnaziu la liceu in privinta limbii romane".

"Eu cred ca ar trebui sa apara un echilibru. Cum anume e de discutat. Putem sa mai scoatem din gramatica din gimnaziu, foarte multa, stufoasa si foarte dificila si sa lasam cata le-ar fi necesara copiilor pentru a se exprima corect. Gramatica functionala este, de altfel, tendinta moderna si ea presupune sa insisti pe greseli frecvente, pe elemente des intalnite mai ales in mesajele orale", a apreciat pentru Ziare.com, profesoara Carmen Borza.

"Intreruperea studierii gramaticii limbii romane la clasa a VIII-a este una dintre aberatiile invatamantului romanesc. Exista la ora actuala inclusiv profesori universitari in discipline stiintifice sau tehnice care nu se exprima corect in limba romana, in scris sau oral. Este acest aspect si o consecinta a faptului ca in liceu nu s-a studiat gramatica limbii romane", considera si profesorul Stefan Vlaston, presedintele Federatiei EduCer.

"Se ignora faptul ca principala menire a disciplinei limba si literatura romana este comunicarea in limba romana, nu istoria literaturii romane, nu critica literara. Acestea raman in studiu la profilul uman, specializarea filologie sau limbi straine, nu si la filierele tehnologica, vocationala, sau profilul real. Unui viitor inginer, sau muncitor calificat, ii este infinit mai util sa stie sa se exprime corect in limba romana, in scris si oral, si nu intriga din 'Fefeleaga' sau 'Razvan si Vidra'", a declarat pentru Ziare.com, presedintele Federatiei EduCer.

Profesorul Stefan Vlaston considera ca refacerea unui Curriculum adecvat noilor realitati ar trebui sa reintroduca studiul gramaticii in liceu pentru toate filierele, punand accentul pe comunicarea in limba romana, nu pe istoria literaturii si critica literara.

Doi fosti ministri ai Educatiei, Daniel Funeriu si Ecaterina Andronescu, nu sunt insa convinsi de acelasi lucru.

"Studiul gramaticii, de exemplu, este mai degraba un fundament care trebuie sa intre in reflex decat un element care sa fie dezvoltat tardiv, in anii de liceu. Daca scoala primara si gimnaziala sunt bine facute, liceul ar trebui sa desavarseasca structurarea gandirii si a comunicarii pe baza elementelor de stil, vocabular, gramatica deprinse anterior.

Scopul este sa avem generatii de copii care au o disciplina a comunicarii, si care se exprima structurat, coerent, cu precizie, folosind un vocabular bogat si divers si care stapanesc corect gramatica limbii romane. E important sa ne concentram pe toate aceste elemente, fiecare la momentul potrivit al educatiei unui copil", a explicat pentru Ziare.com Daniel Funeriu.

"Pe de alta parte, este evident ca tinerii isi schimba obiceiurile de limbaj si influentati de messenger, sms-uri si moda. In vremea noastra era la moda" misto ", acum este" naspa ", adolescentii vorbesc cu" dk es frumi da-mi buzz ". Iar cum in limba" uzul bate norma "cred ca este foarte important sa intarim norma pentru ca uzul nu avem cum sa-l controlam", a adaugat fostul ministru Funeriu.

Ecaterina Andronescu nu crede ca vorbirea corecta tine tine neaparat de studiul gramaticii, ci de cititul literaturii. "Am gresit din acest punct de vedere si trebuie sa corectam eroarea pentru ca in acest moment programele se restructureaza si se reevalueaza. Am pus accentul prea mare pe elemente tehnice de lingvistica si altele asemenea si am scapat din vedere ca in timpul destinat pregatirii in liceu, elevul trebuie sa citeasca foarte mult.

Elevul invata sa se exprime corect si citind literatura. Si din pacate aici suntem noi extrem de deficitari, dupa opinia mea. Ii multumesc si acum profesorului meu de limba romana din liceu care ne-a invatat si ne-a stimulat sa citim. Daca am organiza cursuri tintite pe greselile frecvente, le-am invata ca pe reguli, dar noua trebuie sa ne intre in automatismul vorbirii. Cum? Citind, aceasta e cheia", a apreciat pentru Ziare.com, fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Ziare.com te invita la dezbatere. De ce sunt atat de frecventre greselile gramaticale? Este o greseala ca nu studiem gramatica decat pana in clasa a VIII-a? Ar trebui extins studiul gramaticii si in liceu? Ar trebui sa devina gramatica disciplina de bacalaurat?

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#greseli gramaticale, #programa liceu gramatica , #programa