Funeriu: Cu premier dovedit plagiator, cum poti sa ceri ca elevii sa se comporte corect?

Luni, 09 Iulie 2012, ora 14:21
2672 citiri
Funeriu: Cu premier dovedit plagiator, cum poti sa ceri ca elevii sa se comporte corect?
Foto: Realitatea TV

Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, crede ca societatea romaneasca nu avea cum sa le ceara elevilor care au sustinut examenul de bacalaureat in acest an sa se comporte corect in contextul in care insusi premierul Romaniei, Victor Ponta, este un "plagiator dovedit".

"Avem o mare problema cu minciuna. Nu vreau neaparat sa fac politica, dar atunci cand ai un prim-ministru dovedit plagiator, cum poti sa ceri tu, ca Guvern, ca elevii sa se comporte corect la sala de clasa? (...)

Daca ne uitam la televizor si-i vedem in fiecare zi pe aceiasi politicieni ridicoli, foarte slab pregatiti, cu capacitati intelectuale limitate de multe ori si nu doar politicieni, ci de fapt falsele modele pe care le vedem in jurul nostru, sigur, daca exista o problema de model, exista o problema de stimulare. Copiii nu se pot raporta la un adevarat sistem valoric", a declarat Daniel Funeriu la RFI Romania.

Contestatiile la Bacalaureat se vor putea depune luni, intre orele 8,00 si 12,00

"CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare - n. red.) este singura comisie abilitata prin lege sa judece plagiatele tezelor de doctorat, comisia care a judecat este formata din oameni deasupra oricaror suspiciuni de partizanat politic sau lipsa de competenta, este vorba de foarte multi academicieni in acea comisie, sa nu uitam, iar daca domnul Ponta vrea sa fie judecat de o comisie numita de el, asa cum este cazul, cadem in zona ridicolului!

Cand o lume intreaga vede ceea ce este un plagiat ordinar, de cea mai joasa speta, nu cred ca poate sa existe un dubiu. Mai mult decat atat, cand tu, prim-ministrul Romaniei, spui in CV-ul tau ca ai facut un master la o universitate, cand de fapt tu ai dat pe-acolo si ai facut un curs de doua saptamani, asta se numeste furt!

Deci, confruntati cu astfel de modele, in mod evident, elevii romani isi pun intrebari, pe care nu ar trebui sa si le puna, daca ar avea in fata modele corecte", a subliniat consilierul prezidential.

Mai mult, in opinia lui Funeriu, rezultatele de la bacalaureatul de anul acesta nu sunt surprinzatoare, ci "sunt in linie cu ceea ce s-a intamplat anul trecut": "Rata de promovare este aproape identica cu cea de anul trecut, in contextul in care in acest an erau mai multi elevi care proveneau pe ruta tehnologica decat anul trecut. Deci rata de promovare, din cate am inteles, la liceele teoretice, este o rata buna, dar desigur, rata de promovare globala este trasa in jos de rata de promovare a celor de la liceele tehnologice.

Acest lucru este consecinta desfiintarii in 2009 de catre actualul ministru al Educatiei, doamna Andronescu, a invatamantului profesional, invatamant profesional pe care eu l-am reintrodus incepand cu 2012-2013. Fireste, elevii nemaiputand sa mearga la invatamantul profesional, au fost orientati inspre liceu, un drum care nu era al lor, s-au regasit anul acesta la Bacalaureat, cu esecul pe care il vedem".

Elevii care au picat Bacalaureatul vor putea merge sa munceasca, e de parere Daniel Funeriu: "Foarte multi dintre cei care nu au Bacalaureatul, mai ales cei care provin de pe ruta tehnologica, au certificate de competenta, deci ei au o meserie, au invatat o serie de lucruri, doar ca neavand Bacalaureatul, nu mai pot sa mearga la universitate. Vor merge sa munceasca".

Intrebat daca rezultatele slabe din ultimii doi ani de la Bacalaureat sunt o consecinta a instalarii camerelor video in clase, Daniel Funeriu a raspuns ca "nu mai trebuie sa ne furam caciula".

Rezultate Bac 2012: Cate note de 10 s-au luat la examen

"Nu mai trebuie sa ne furam caciula! Am vazut o declaratie absolut iresponsabila a doamnei ministru, care spunea ca avem o rata de promovare scazuta, deci trebuie sa schimbam legea. Fals! Acest tip de declaratii, acest tip de inducere in eroare a publicului este profund daunator, pentru ca de fapt ceea ce avem de facut este pur si simplu sa aplicam legea educatiei si nu sa incepem iarasi sa schimbam legi, sa venim cu masuri care sa ascunda gunoiul sub pres.

Toata lumea stia ca se fraudeaza, dar nimeni nu avea curajul sa introduca aceste camere de luat vederi sau sa introduca mijloace de control severe. Eu am facut acest lucru, pentru ca mi se pare corect ca diploma de Bacalaureat sa insemne ceva. S-a spus ca subiectele au fost mult prea grele.

Este o minciuna! Nu putem la infinit sa gasim arbitrul vinovat, ca sa spun asa. Iata, numarul de elevi care au luat media 10 este echivalent cu cel de anul trecut. Deci evident subiectele nu au fost mai dificile", a subliniat fostul ministru al Educatiei.

Rezultatele la prima sesiune a examenului de Bacalaureat au fost afisate, duminica, la toate liceele din tara. Dezastrul de la Bac-ul de anul trecut s-a repetat: in majoritatea judetelor, nici macar jumatate dintre candidati nu au promovat examenul, iar in Ilfov, putin peste 13% din candidati au obtinut o nota de trecere.

Citeste mai multe despre Funeriu: Cand ai un premier dovedit plagiator, cum poti sa ceri ca elevii sa se comporte corect? pe RFI Romania.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Daniel Funeriu BAC premier plagiator, #rezultate examen bacalaureat 2012, #Victor Ponta pagiat , #rezultate Bac 2012