Ziare.com

Rezultatele Bacalaureatului nu trebuie sa mire pe nimeni (Opinii)

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 09:09

   

Rezultatele Bacalaureatului nu trebuie sa mire pe nimeni (Opinii)
Cauzele pentru care rezultatele elevilor nostri la Bacalaureat sunt atat de slabe nu se rezolva cu reforme, cu demiterea directorilor de licee ori cu un preconizat bacalaureat diferentiat, profesional, care nu face altceva decat sa denatureze sensul acestui examen.

Liceul nu este obligatoriu, dar in ultimii ani, in lipsa scolilor profesionale, a devenit ultima si singura optiune pentru elevii care termina clasa a VIII-a. Or, nu toti elevii pot face fata pretentiilor care se impun intr-un liceu.

Parintii isi intretin copiii la scoala pe banii lor, statul ii plateste pe profesori sa-si faca datoria la catedra, iar elevii ar trebui sa invete, asta ar trebui sa fie datoria lor, ocupatia lor de zi cu zi, dar nici pe departe nu este asa pentru ca elevii nu invata.

Pe de o parte, copiii stiu ca efortul lor ar fi inutil in conditiile in care, odata liceul terminat, nu au nici o sansa sa se angajeze, daca nu pot merge mai departe, sa urmeze o facultate care, spera unii, le-ar putea deschide drumul spre un loc de munca.

Pe de alta parte, insa, si acesta mi se pare un lucru extrem de grav, marea majoritate a parintilor nu se ocupa si nu se intereseaza de copiii lor, ori din indiferenta, pentru ca nu le pasa, ori din prea mare incredere.

Daca parintii ar fi obligati sa plateasca niste taxe, cu siguranta atunci nu ar mai fi indiferenti pentru ca, cine plateste si, mai ales, face niste eforturi ca sa plateasca se implica, se intereseaza si are si pretentii, si la copil si la scoala care i-l pregateste.

Din dorinta de a avea o rata de promovare de pana aproape de suta la suta, si asta datorita unei concurente neloiale dintre licee, de ani de zile, la sfarsit de semestru sau an scolar, profesorii sunt obligati de catre directori sa-i promoveze pe toti elevii, indiferent cat au lipsit de la scoala, si sa treaca peste actele de indisciplina, ca si cum nici n-ar fi existat, ca sa nu le scada nota la purtare.

Din acelasi motiv, nu se apeleaza mai niciodata la regulamentul scolar care prevede niste sanctiuni pentru acte de indisciplina. Directorii de scoli sunt foarte categorici cand le cer profesorilor indulgenta maxima fata de elevii problema si, din nefericire, sunt foarte multi elevi care nu trebuie suparati, pentru ca, de aici se porneste, datorita acestor elevi scoala functioneaza si toti cei care lucreaza in scoala primesc salariu.

In foarte multe scoli elevii sunt folositi in acest fel, fara ca nimeni sa se gandeasca la viitorul lor, la ce vor face dupa ce vor termina anii de liceu, dar si mai tarziu in viata. Si asemenea licee sunt usor de depistat, mai ales dupa rezultatele obtinute la ultimele examene de Bacalaureat.

In conditiile in care copilul nu este controlat si verificat de parinti, iar la scoala este tratat de director si profesori ca un obiect aducator de stabilitate si permanenta, fara sa-i pese cuiva de ce se va alege de viata lui, rezultatele nu pot fi altele decat cele pe care deja le stim si care nici nu mai mira pe nimeni.

Un sfat sau un indemn pentru cei care vor inlocui destul de curand actuala conducere de la educatie, ar fi sa se informeze despre felul in care elevii americani incheie studiile liceale si asta pentru ca cei de acolo sunt mult mai practici decat noi, romanii.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2744 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ai atins cateva puncte

care intr_-adevar reflecta realitatea dar nu trebuie sa mergem la americani sa vedem cum incheie ei studiile,pentru ca dezastrul a cam venit din partea aia cu ,,democratia in scoli,,si acolo sunt licee bune si licee dezastre!Educatia de acasa,programul de invatamant *** pe care il schimba mereu,fiecare cum ajunge prin fotoliu de ministru...si apoi..studiul cu cartea in fata!!Inainte, sa faci un referat la un obiect iti toceai coatele la biblioteca sau veneai acasa cu bratul de carti,pe care trebuia sa le parcurgi ca sa poti lucra la un studiu,acum le copie de pe internet deja facute..Dezinteresul parintilor impreuna cu al profesorilor care nu poti spune ca sunt lipsiti de vina!!Totul pleaca de la educatie,parinti,scoala,studiu,sunt licee care se respecta,nu il promovezi pana in clasa XII,ca apoi sa-i dai in cap!!Directorii de licee sunt si ei profesori nu lopatari asa ca...vina nu e a elevului ci a sistemului.A sistemului care-i permite sa se comporte asa!!!

 

Am avut si anul trecut un articol pe aceeasi tema.

... aici: http://www.ziare.com/scoala/bacalaureat/cum-au-picat-copiii-nostri-bacalaureatul-opinii-1106065

Revin la ideea ca liceul nu-i este accesibil oricui dar, atata timp cat se va intra la liceu pe baza de calculator, fara un examen serios care sa aleaga elevii dupa capacitate, rezultatele vor fi aceleasi. Sigur, au fost si rezultate bune si foarte bune, dovada ca materia este accesibila copiilor dotati, dovada ca exista profesori determinati si elevi constiinciosi, dovada ca exista licee care se respecta si elevi care-si cunosc interesele. Problema e ca statul cheltuie bani, multi bani degeaba cu pregatirea unor copii care, dupa 4 ani nu mai au nici cunostintele pe care le aveau la sfarsitul cl a VIII-a.
Si, atata timp cat directorii vor pune problema ca profesorii sa-i tolereze pe elevi si sa-i promoveze obligat, pentru salariile personalului didactic, asa vor fi rezultatele.
Mi-am propus sa fac o vizita de documentare la noi, la Liceul catolic unde, am inteles ca se face carte ca pe vremea noastra, si unde elevului nu i se ofera ocazia sa greseasca a doua oara.

Corect, aveti dreptate

Anomalia a aparut in momentul in care invatamantul obligatoriu a inclus si clasele a IX-a sau a X-a. Deci automat toti elevii au mers spre liceu, mai departe, ca sa faca tot liceul pana la clasa a XII-a, a fost o treaba relativ simpla pentru puterea de descurcareala si de adaptare a romanului.
Trebuie creat din start invatamantul pe doua niveluri (dupa scoala generala): liceele teoretice la care se intra cu examen de tip concurs (adica pe locuri limitate) si care duc spre bacalaureat si invatamantul superior, si scoli practice, profesionale, tehnice, de meserii (putem sa le spunem oricum) care se incheie cu obtinerea unui certificat sau atestat pe meseria respectiva. Desigur, daca ii duce capul, si cei din nivelul 2 pot da anumite diferente si Bacalaureatul (dar acelasi Bacalaureat care trebuie sa fie unic si dificil) avand si acestia drumul deschis spre facultate.

Invatamantul: unica investitie profitabila, indiferent, de viitor,

daca privim viitorul cu incredere si responsabilitate. Aceste 2 notiuni simple, aproape uzate de folosinta dar deosebit de pertinente ca valoare, increderea si responsabilitatea definesc capacitatea omului de a parcurge orice etapa a existentei sale cu implinirea in ratiune, suflet si copii. Educatia si cultura sunt 2 procese interdependente de sistemul de valori al momentului asumat social; daca vrei sa cultivi morcovi atunci insamantezi morcovi, daca vrei sa cultivi dragoste de carte si respect pentru educatie atunci il excluzi pe Vanghelie si gashca din curentul puterii care decide. Caci orice comunitate se conduce dupa 2 principii: cel public si de fatada respectiv cel care da tonul emotional la descoperirea adevaratei hrane; momentan suntem lihniti de foame si libertatea de a face orice doreste emotivul din noi. Proba nationala de sustinere a maturitatii decent cultivate reprezinta decizia de a te inscrie in trendul succesurilor, de a cultiva ceea ce te reprezinta sau ce-o pica; ca sunt destui oameni care traiesc bine mersi fara sa stie de ce o fac, dar se bucura din plin, sau asa se vede. Copiii intotdeauna au fost mai inteligenti decat parintii in valorificarea avantajelor de moment; a-i determina cu forta sa renunte la calitatea de a fi copil, cand aceasta cultura razgaiata se practica la nivel de politica de stat, mi se pare o aberatie. Determinanta copilariei se rezuma la actul nativ de plagiat emotional, in prima faza, cu urmarile distincte mediului in care se formeaza, continuarea fiind dictata de experienta adultilor care-l inconjoara cu succesuri. Rezultatele bacalaureatului nu mai mira pe nimeni care s-a desprins de logica, limba si sufletul lemn cantat in versuri si proza plictisitoare de mummia ssovietica si compania: unicul vinovat este elevul ca nu vede dincolo de aparentele parintilor, dascalilor, societatii care-i impinge in fata vietii dezbracati si dezumanizati.

 

@Silvia Holotiuc,

"Daca parintii ar fi obligati sa plateasca niste taxe"
NU !
Invatamantul trebuie sa fie accesibil tuturor!
Dar: Cred ca au dreptate silvia_h (autoarea articolului?) si info. La liceu, dar si la cele de meserii (cari au disparut pur si simplu!) sa se intre pe baza de examen, bacul sa fie unic.
Revin la prima chestiune, INVATAMANTUL FARA TAXE!
A pune taxa, inseamna discriminare, dar mai ales scaderea calitatii absolventilor. Multi copii dotati nu vor putea plati taxele si locurile vor fi ocupate de cei cu bani.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor