Azi incepe Bac 2015: Ministrul Campeanu a observat un aspect ingrijorator

Luni, 08 Iunie 2015, ora 07:20
3116 citiri
Azi incepe Bac 2015: Ministrul Campeanu a observat un aspect ingrijorator
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproape 170.000 de tineri s-au inscris ca sa dea examenul de bacalaureat in sesiunea de vara. Ministerul Educatiei mentioneaza ca sunt cu peste 7.000 mai multi decat in aceeasi sesiune a anului trecut, insa totusi din absolventii de liceu din 2015 unul din patru nu va da examenul acum.

Dintre cei 187.000 de elevi de clasa a XII-a din acest an scolar, 43.000 (adica 23%) nu s-au inscris la Bacalaureat, a precizat ministrul citat de Jurnalul National.

Unii dintre cei care nu vor da Bac-ul in aceasta sesiune sunt repetenti, corijenti sau bolnavi, insa multi nu au vrut sa dea examenul.

Pe de alta parte, in aceasta sesiune isi vor incerca din nou sansele doar 7% dintre cei picati in anii trecuti la examenul maturitatii.

"Avem 340.000 de absolventi fara diploma, dintre care anul acesta s-au inscris doar 25.000. Acest lucru mi se pare ingrijorator", a declarat ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, pentru TVR.

In plus, oficialul a sustinut ca nu isi doreste "ca subiectele pentru Evaluarea Nationala sau pentru Bacalaureat sa se constituie in capcane intinse elevilor. In acest scop, voi face tot ceea ce depinde de mine ca ministru, tot ceea ce legea imi da dreptul, pentru a veghea la respectarea acestei promisiuni".

Luni incepe Bacalaureatul 2015 - 170.000 de candidati s-au inscris

Primul examen este programat luni, 8 iunie, fiind vorba despre proba orala de Limba Romana, la care se dau doar calificative si astfel nimeni nu poate pica. Proba se va desfasura pe durata a trei zile (8-10 iunie).

In intervalul 10-12 iunie, va avea loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (proba B), iar in perioada 15-19 iunie se va desfasura evaluarea competentelor digitale (proba D).

Ciclul probelor orale se incheie cu evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (proba C), programata intre 22 si 26 iunie.

Probele scrise incep luni, 29 iunie, cu testarea cunostintelor de limba si literatura romana.

Candidatii nu au voie sa intre in sala de examen cu genti, ghiozdane, rucsacuri, sacose, carti, dictionare, notite sau orice alt fel de lucrare. Sunt interzise telefonul mobil, castile audio si orice alt mijloc de comunicare sau de calcul care permite conectarea la Internet si care ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.

De anul acesta, membrii comisiei de examen au obligatia sa verifice, prin sondaj, inregistrarile video din salile de examen dupa fiecare proba scrisa. Ca o noutate, aproximativ 5% dintre sali vor avea camere video care inregistreaza si audio.

Elevii prinsi copiind vor fi eliminati si isi pierd dreptul de a mai sustine examenul pana in sesiunea din septembrie 2016.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Bacalaureat 2015 candidati, #Bac 2015 prima proba, #Bac 2015 examen , #Rezultate Bacalaureat 2015