Bac-ul in Romania: Nu se mai fura in masa, dar nimic despre viitor (Opinii)

Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 15:12
3925 citiri
Bac-ul in Romania: Nu se mai fura in masa, dar nimic despre viitor (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Examenul s-a incheiat. Rezultatele au fost publicate. Ministerul Educatiei se poate lauda cu o promovabilitate ridicata, 66,41% dintre elevii inscrisi luandu-si diploma de maturitate. Mai mult cu sase procente fata de anul trecut.

Multi profesori au spus ca subiectele au fost mai usoare decat anul trecut atat la examenul de capacitate, cat si la Bac. Dar nu cred ca dificultatea sau accesibiltatea unor subiecte reprezinta o problema, ci inconstanta.

In functie de partidul sau coalitia de guvernare, avem subiecte mai grele sau mai usoare. Ceea ce este inacceptabil. Partea buna e aceea ca se copiaza mai putin, desi tentatia de a incalca regulile n-a disparut - vezi cazul fiicei lui Adrian Duicu, liderul PSD din judetul Mehedinti, anchetat pentru coruptie. Adina Duicu a incercat sa copieze folosind un telefon mobil, fiind surprinsa de politistii care aveau informatii in acest sens.

Aceste "accidente" pentru mine sunt o dovada a faptului ca, in momentul in care s-ar renunta la camerele de supraveghere, iar politia si procurorii nu ar mai da importanta acestui examen de interes national, haosul si coruptia s-ar reinstala rapid.

Deocamdata, cu subiecte usoare sau dificile, Bacalaureatul e recunoscut si luat in seama in Uniunea Europeana. Cu cat i se va da atentie de catre opinia publica si de catre autoritati, cu atat va fi mai valoros pentru tineri. O diploma de Bac din Romania luata pe merit iti poate deschide portile celor mai mari universitati din Europa si asta nu e putin lucru.

Nota la Bac e foarte importanta in cazul in care un elev din tara vrea sa studieze in strainatate. Si din ce in ce mai multi elevi pornesc pe acest drum. Plecarea la studii e foarte importanta si pentru universitatile din Romania, democratizarea invatamantului le obliga sa se reformeze, altfel pierd studenti.

Cu o astfel de competitie, invatamantul se poate dezvolta, iar masurile politice pot grabi un astfel de proces.

Din pacate, exista o inertie extrem de mare. Multa birocratie si foarte multe interese politice sunt implicate in sistemul de educatie. Directorii de scoli si inspectorii sunt numiti politic si au agende politice, sindicatele sunt rezistente la schimbare de frica reducerii posturilor si militeaza numai si numai in favoarea profesorilor.

Din aceste doua tendinte rezulta o scoala care nu ia in seama interesul elevilor si nu e adaptata la realitate.

Industria meditatiilor nu a disparut si nici abuzurile profesorilor care incearca sa-i determine pe parintii copiilor din clasele unde predau sa-i aleaga ca meditatori. Si, astfel, intr-o tara in care politicienii se bat cu pumnul in piept ca invatamantul e gratuit, in realitate, e foarte scump.

Sistemul de meditatii mai produce o falie in societate, defavorizandu-i grav pe elevii care provin din familii modeste, care nu au bani sa plateasca ore particulare de matematica, limbi straine sau romana. Scoala romaneasca contribuie la decalajele din societate, fiind exact institutia chemata sa le estompeze.

In fiecare an vorbim de examenul de Bac, dar se vorbeste prea putin de scolile profesionale care ar trebui sa pregateasca tineri pentru a reusi sa-si gaseasca o slujba.

Somajul masiv, peste 28 de procente, in randul celor cu varsta intre 15 si 25 de ani, are legatura directa cu sistemul de invatamant. E foarte greu sa-ti gasesti o slujba daca nu stii sa faci nimic si nu ai nicio calificare. Ca sa nu mai spunem ca o persoana are nevoie de calificari multiple si adaptate pentru a rezista provocarilor de pe piata muncii.

Si hai sa o luam si altfel. In urmatorii cinci ani e posibil sa dispara cu totul slujba de casier de supermarket, cei care au calatorit in ultima vreme in strainatate stiu despre magazinele unde cumparatorii platesc produsele in fata unei case automate.

Dar si mai dramatic, soferia, una dintre cele mai raspandite profesii din lume, e amenintata de proiectele care sunt in faza de testare, cele ale masinii inteligente. Doua mari companii dezvolta si testeaza automobile fara sofer - e vorba de Google si de Apple.

Poate parea o gluma, dar in deceniul urmator vom asista la disparitia a cel putin un milion de slujbe doar din Romania, iar impactul va fi global. Avem un guvern care a promis sa creeze un milion de noi locuri de munca, dar n-a reusit decat sa piarda vreo suta de mii intre 2014 si 2015. Crede cineva ca acest sistem de educatie e pregatit pentru examenul de Bac al viitorului?

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Bacalaureat 2015 rezultate, #subiecte usoare bacalaureat 2015 , #Rezultate Bacalaureat 2015