Oana Badea: Sa nu coboram stacheta la Bac. O minciuna nu ne-ar folosi la nimic pe termen lung

Marti, 07 Iulie 2015, ora 20:24
4465 citiri
Oana Badea: Sa nu coboram stacheta la Bac. O minciuna nu ne-ar folosi la nimic pe termen lung
Foto: arhiva personala Oana Badea

Romania nu ar trebui sa coboare stacheta la examenul de Bacalaureat, pentru ca generatiile actuale de absolventi vor fi cele care vor genera bunastarea tarii in viitor si "o minciuna despre competentele lor nu ne-ar folosi la nimic pe termen mediu si lung", spune prof. Oana Badea, fost secretar de stat in Ministerul Educatiei.

Invitata sa comenteze pentru Ziare.com rezultatele la Bacalaureat, afisate marti, Oana Badea a precizat de la bun inceput ca "subiectele au fost accesibile".

"Opinia profesorilor cu care am vorbit despre subiecte a fost unanima in acest sens. Iar accesibilizarea a fost lesne de realizat in urma rezultatelor de la simulari. Totodata, daca prin subiecte accesibile ne regasim in formularea 'subiectele au fost mai usoare decat in alti ani', atunci ar trebui sa vorbim despre o coborare a stachetei si nu ar fi deloc bine.

Atata timp cat rezultatul examenului de bacalaureat este utilizat pentru acces in invatamantul superior, suntem datori sa pastram standardele. Aici nu functionam pe principiul 'sa se dea usor ca sa ajunga toata lumea la facultate'. Cred ca o definire foarte clara a examenului de bacalaureat se impune tocmai pentru a nu exista interpretari nefericite", ne-a mai declarat Oana Badea, fost secretar de stat in timpul ministrului Educatiei Daniel Funeriu.

Rezultate Bacalaureat 2015: Peste 66% dintre elevi au promovat

Intrebata cum trebuie sa interpretam cresterea promovabilitatii cu 7% in acest an, anuntata de actualul ministru, Sorin Cimpeanu, Oana Badea a subliniat mai intai de toate ca procentul absolventilor care trec examenul de maturitate "nu ar trebui sa fie un scop in sine, ci o rezultanta".

"Promovarea bacalaureatului trebuie sa fie o batalie castigata individual de catre fiecare absolvent, in functie de un standard convenit, iar procentul national o consecinta a performantelor individuale.

Aceste performante individuale s-ar reflecta ulterior in calitatea individuala a celor care compun societatea in ansamblul ei.

Sunt la catedra, ancorata in realitatea unui colegiu tehnic, si in legatura cu multi colegi din alte licee. De vreme ce studiem aceeasi materie, in aceleasi conditii, cu aceleasi metode, imi permit sa spun ca, teoretic, un rezultat mult mai bun decat cele anterioare este greu de explicat.

Cu atat mai mult cu cat evaluarea PISA 2012 creiona profilul unui numar mare de elevi care finalizeaza gimnaziul si alcatuiesc populatia scolara la nivel de liceu. Realmente, formele de manifestare ale 'diagnosticului' erau imposibil de indreptat in 2-3 ani. Aproximativ 40% dintre elevii romani de 15 ani, intampina dificultati in citirea si intelegerea unui text, si rezolva doar exercitii de baza la matematica, conform PISA 2012. De aici s-a pornit", a explicat Oana Badea.

Invitatii Ziare.com Oana Badea: SOS scoala gimnaziala!

Intrebata ce crede ca s-a intamplat in judetul Giurgiu, unde, in ciuda "accesibilitatii" subiectelor, rata de promovare a fost de doar 36,06%, aceasta a raspuns: "Nu vreau sa judec doar din perspective procentelor, dar in mod evident acolo este si o problema de proces didactic".

Frauda la bacalaureat: Profesorii ar fi ajutat elevii sa copieze - 200 de elevi si zeci de dascali, cercetati

"Unora li se pare important doar prezentul"

Oana Badea a remarcat si felul in care actualul Guvern a incercat exploatarea politica a cresterii promovabilitatii la Bacalaureat.

"Nu pot sa nu observ inclinatia spre festivism si proclamatii triumfaliste a actualei puteri. Chiar daca am ales viata politica, dascalul din mine nu a fost niciodata trecut in plan secund cand a fost vorba despre educatie. Anul 2011 imi este martor - in an pre-electoral am refuzat populismul.

In fond, generatiile de elevi despre care vorbim acum vor fi principalii contributori la constituirea bugetului Romaniei de maine, a fondului de pensii, a bunastarii in general. O minciuna despre competentele lor nu ne-ar folosi la nimic pe termen mediu si lung. Unora li se pare important insa doar prezentul", a declarat fostul secretar de stat in Guvernul Boc.

Invitatii Ziare.com: Oana Badea: De ce avem o educatie ca in secolul XIX

Totodata, Oana Badea a comentat si evolutia sistemului de invatamant in ultimii ani, in care Ministerul Educatiei a fost preluat de PSD, precum si modificarile facute de actuala Putere la Legea Educatiei adoptata in mandatul lui Daniel Funeriu.

"Sistemul de invatamant preuniversitar nu a evoluat in ultimii ani, pentru ca nu si-a rezolvat marile vulnerabilitati: continuturi si manuale anacronice, evaluare nestandardizata, inechitate si inegalitate de sanse si tratament, abandon si parasirea timpurie a educatiei mare si nu in ultimul rand subfinantare.

Statistica e cu dus si intors, depinde pe care parte a paharului este pusa lumina. De exemplu, incepand din 2012, in total 596.930 de elevi au sustinut examenul de bacalaureat. In anul scolar 2003-2004, acesti elevi erau in clasele I-IV, insa ei mai aveau inca 408.156 de colegi, adica atunci erau 1.005.026 de elevi. Or, despre cei 408.156 nu vorbeste statistica actualului bacalaureat. Ce s-a intamplat cu ei?

In multe privinte putem vorbi chiar despre regres. Vreau sa fiu bine inteleasa, nu am considerat Legea 1/2011 perfecta, ci una perfectibila. Dar legea propunea solutii ce porneau pe de-o parte dintr-o diagnoza foarte realista si pe de alta parte din experienta in domeniu a unor tari ce si-au imbunatatit simtitor performanta de sistem.

Din aceasta perspectiva, ceea ce s-a facut prin succesiunea de ordonante adoptate in ultimii ani nu tine nicidecum de progres, este pur si simplu o mutilare izvorata din ancorare in trecut si interese pe termen scurt", a argumentat Oana Badea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Oana Badea bacalaureat, #Rezultate Bacalaureat 2015, #Oana Badea legea educatiei , #Rezultate Bacalaureat 2015