Aberatia zilei: Impotentii de la Primaria Capitalei

Vineri, 04 Septembrie 2015, ora 10:30
6672 citiri
Aberatia zilei: Impotentii de la Primaria Capitalei
Foto: Google Street View

9 ani! De 9 ani, o scoala din sectorul cel mai bogat al Capitalei Romaniei se afla in reabilitare, elevii chinuindu-se sa invete in conditii improprii intr-o alta scoala, care ii gazduieste "provizoriu". Lucrarile de reabilitare se desfasoara in cadrul unui program BEI, prin care a fost pus la dispozitie un milion de euro.

Situatia scandaloasa a fost semnalata public de mai multe ori, fara niciun succes insa. In aceasta primavara, deputatul Ovidiu Ioan Dumitru i-a cerut oficial ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, sa explice in scris de ce nu s-au incheiat nici pana in prezent lucrarile de reabilitare a scolii generale nr. 173 "Eugen Barbu" (foto), lucrari incepute la 1 iulie 2006 si din cauza carora cladirea nu este functionala.

In raspunsul trimis la Parlament la data de 15 mai se arata, printre altele, ca "angajarea, derularea si urmarirea lucrarilor de reabilitare au revenit exclusiv Primariei Municipiului Bucuresti". De asemenea, se precizeaza ca lucrarile de executie erau gata in proportie de 80%, iar termenul prevazut pentru finalizarea tuturor lucrarilor era 30 aprilie 2015.

"In prezent, Ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice nu are prevazute in buget fonduri pentru realizarea lucrarilor de investitii de la unitatile de invatamant preuniversitar de stat", se mai arata in document. Cu alte cuvinte, ministrul Cimpeanu s-a spalat pe maini, fara sa ii pese ca zeci de copii de la doua scoli se vor inghesui si anul acesta sa invete talmes-balmes la scoala "Sfantul Nicolae", unde au fost relocati cei de la "Eugen Barbu".

"In 9 ani faci 3 cartiere de blocuri. Intr-un an ridici o scoala de la zero"

Exasperata de neputinta dovedita de catre cei responsabili de aceasta aberatie, invatatoarea Corina Cueru a lansat o petitie online, care a fost distribuita si pe retelele de socializare.

Contactata de Ziare.com, invatatoarea (care preda la Scoala "Eugen Barbu" de 37 de ani) ne-a prezentat pe larg intreaga situatie.

"Am facut acest demers neoficial, in calitatea mea de invatator si in numele parintilor care sunt disperati. Lucrarile au inceput la 1 iulie 2006 si eu consider ca, indiferent de justificarile lor, este inadmisibil sa nu realizezi in atatia ani un program de asa-zisa reabilitare (pentru ca scoala noastra arata foarte bine cand au inceput aceste lucrari, nu era cu bulina rosie, nu era vai de capul ei) sau de modernizare.

In scoala sunt acum dotari noi, de ultima generatie, dar ce sa te faci cand pavajul nu a fost facut in curti, sala de sport e neterminata si ghena de gunoi nu e gata?

Asa ne-am trezit ca nici acum nu ne putem incepe activitatea normala. Pe mine, ca dascal, ma intereseaza foarte putin justificarile lor. Noi consideram ca nu poate exista nicio justificare pentru ceea ce se intampla. In scoala noastra a invatat Eugen Barbu, au invatat generatii intregi, are o istorie, din 1912 si pana acum.

Cand am auzit ca nu ne intoarcem la scoala nici anul acesta, mi s-a facut rusine de parinti, chiar daca eu ca dascal nu am nicio raspundere din punctul asta de vedere. Dar am considerat ca, daca tacem, nu e bine. Trebuie sa ni se auda vocea, cineva trebuie sa spuna ceva. Nu se poate! In 9 ani faci trei cartiere de blocuri, intr-un an se poate face o scoala incepand de la fundatie, iar noi am intrat in al zecelea an de cand au demarat lucrarile si tot nu sunt gata?!", ne-a declarat Corina Cueru.

Intrebata cum se desfasoara procesul educativ in prezent, aceasta ne-a explicat ca la scoala care ii gazduieste li s-au pus la dispozitie "5 sali de clasa si o incapere in care functioneaza secretariatul si directiunea, plus acces la sala de sport".

"Ei, saracii, nu au nicio putere. Au fost suficient de ingaduitori. Va dati seama ca si ei, ca si noi, abia asteapta sa plecam, ca sa se extinda, probabil sa isi schimbe programul si sa lucreze cu mai multi elevi de dimineata. In plus, va dati seama ce inghesuiala este in sala de sport, ca sunt cate doua clase care isi desfasoara activitatea.

Eu sunt dascal si vreau pentru elevii mei tot ce e mai bun. Am deschis ochii in aceasta scoala ca invatator, acum 37 de ani, si ma doare sufletul. Vrem inapoi la scoala sa avem clasele noastre, in care sa nu ne inghesuim, sa ne putem desfasura activitatea in liniste.

Noi nu avem un loc unde sa ne tinem materialele didactice, in clasa vin dupa noi cei care invata dupa amiaza. Noi cei de la invatamantul primar suferim foarte tare. Parintii ne-au fost mereu aproape si am contat pe fidelitatea lor, dar totul are o limita. Dumneavoastra v-ati duce copilul intr-o scoala care e in alta scoala?", a argumentat invatatoarea.

De asemenea, Corina Cueru ne-a explicat ca toate intrebarile trebuie adresate Primariei Capitalei, pentru ca ea a initiat proiectul, in 2006.

"Noi am intrat in primul lot de reabilitare, si cred, dar nu am date exacte, ca suntem singura scoala aflata in aceasta situatie. E revoltator, cu atat mai mult cu cat cladirea nu este una mare. In plus fata de ceea ce era deja s-au construit doua scari exterioare de incendiu, conform cu normativele europene, si deasupra salii de sport pe care o aveam s-a construit inca o incapere identica ca dimensiuni, ca sala de festivitati. Acestea au fost adaugate.

In rest, s-au facut lucrari la acoperis, termopane, grupuri sanitare, instalatie electrica si dotarea cu mobilier scolar integral - bancute si scaune telescopice, pentru a fi reglate potrivit inaltimii copiilor, table noi etc. Foarte frumos.

La ora aceasta, in cladirea scolii urgent ar mai fi de facut grilajul de la etaj pentru siguranta copiilor si cateva trepte, o lucrare foarte scurta. Iar in exterior, pavarea celor doua curti, realizarea ghenei de gunoi si terminarea salii de sport.

Repet, toate justificarile lor nu raspund la intrebarea cum este posibil ca de 9 ani aceasta scoala sa nu fie gata?! Ce-au facut cu banii primiti?", a mai spus invatatoarea Corina Cueru.

Cum se justifica Primaria Capitalei

Ziare.com a transmis aceste intrebari Biroului de Presa al Primariei Capitalei. In raspunsul primit la redactie, edilii se angajeaza ca lucrarile la Scoala 173 vor fi incheiate la sfarsitul acestui an.

Iata raspunsul integral primit la redactie:

"In cadrul programului derulat de Municipalitate, prin Banca Europeana de Investitii, 98 de scoli din Bucuresti au fost consolidate, reabilitate, modernizate si date spre folosinta copiilor - din 2008 pana in prezent.

2 scoli - se afla in executie (scoala 173 si centrul special nr.3 - acestea vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2015)

In ceea ce priveste salile de sport, in afara celor 21 de sali de sport care au fost construite de la zero in cadrul programului, au mai fost contractate separat inca 5 sali de sport, acolo unde terenul aferent scolii a permis si construirea acestora. Din acestea, 4 sunt finalizate si una este in executie.

Intarzierea lucrarilor la aceste doua scoli este datorata (sic!):

- rezilierii contractului cu Asocierea Global Invest & Trade SRL / General Construct & Consult SRL si respectarea etapelor juridice care au permis reinceperea procedurii de achizitie publica

- evaluarii stadiului fizic al lucrarilor deja executate si demararea unei noi proceduri de achizitie publica pentru restul de lucrari, fapt ce a dus la intarzierea incheierii unui nou acord contractual

- necesitatea unor lucrari suplimentare aparute in urma decopertarilor elementelor de rezistenta a structurii corpului de scoala

- ajustarea situatiei prezente la normativele tehnice in vigoare referitoare la siguranta in exploatare la seism si incendiu

- necesitatea reproiectarii lucrarilor de la sala de sport in urma constatarii existentei unor spatii tip caverna, pozitionate sub structura acesteia, ce apartin unei terte persoane.

- In incinta unitatii scolare au fost descoperite vechi rezervoare de combustibil ce au necesitat lucrari de expertizare si dezafectare".

Birocratie? Dezinteres? Iresponsabilitate? Mai exact, impotenta.

IMPOTENT, -A, impotenti, -te, adj. Lipsit de vigoare; neputincios.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#reabilitare scoala Eugen Barbu, #reabilitare scoli , #scoli generale