Iti dai copilul la o scoala particulara? Vezi ce taxe trebuie sa platesti

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 07:47
58019 citiri
Iti dai copilul la o scoala particulara? Vezi ce taxe trebuie sa platesti

Invatamantul de stat nu mai este nici pe departe la fel de bun ca in urma cu 10-15 ani, avand in vedere minusurile legate de dotari sau pregatirea cadrelor didactice. Lipsa profesionalismului cu care trateaza profesorii orele de curs este justificata de acestia prin faptul ca au salariile extrem de mici. La randul lor, parintii nu le gasesc nicio scuza.

Avand in vedere situatia, tot mai multi parinti aleg sa-si dea copiii la scoli particulare, in speranta ca astfel vor putea avea parte de cea mai buna educatie. Pentru unii, insa, aceasta alegere reprezinta un adevarat efort financiar, avand in vedere costurile de mii de euro pe an, ale acestor scoli. Mai exact, un an de scolarizare la privat incepe de undeva de la 2.000 de euro si poate depasi suma de 6.000 de euro.

Ziare.com a cautat pentru dumnevoastra cateva scoli particulare, pentru a intelege ce sume platiti si ce servicii va sunt oferite pentru respectivele taxe.

De exemplu, la scoala Little London din Bucuresti, parintii vor plati o taxa de inscriere de 300 euro, care este nerambursabila in cazul renuntarii la inscriere. Daca respectivul copil va fi admis, parintii vor plati o taxa de scolarizare pentru anul 2011-2012 de 6.400 euro/an, suma ce se poate plati lunar sau trimestrial. Pentru frati exista un discount de 10%.

Elevii cu rezultate deosebite vor fi rasplatiti cu 4 burse, 2 din ele acoperind 100% din taxa de scolarizare, iar celelate doua numai 50% din taxa de scolarizare.

Copiii care vor invata aici vor beneficia de predarea intensiva a limbii engleze (7-10 ore/saptamana), de catre profesori romani si de catre profesori vorbitori nativi de engleza, dar si de o serie de activitati extracurriculare, cum ar fi cele desfasurate in cluburi de sport si miscare (dans, tenis, arte martiale, cercetasi), cluburi de arte (pictura, art&craft, arta dramatica, pian) si cluburi de cunoastere (limba franceza, sah, "Cinema Lumiere", "Istoria mentalitatilor").

Pro Inginerio este o alta scoala particulara din Capitala, la care poti sa iti duci copiii, daca vrei ca acestia sa beneficieze de un alt stil de predare decat cel caracteristic unei institutii de stat. Suma pe care parintii o vor plati lunar pentru taxa este diferita in functie de program - pentru 8.00-17.00, veti plati 550 de euro/luna, iar la program intre 8.00-18.00 veti plati 600 de euro/luna. Practic, pentru tot anul, parintii ajung sa plateasca tot cam 6.000 de euro.

Cei de la scoala in cauza au si un fel de discount, pentru parintii mai cu dare de mana. Astfel, daca se efectueaza plata pe tot anul, in avans, pana la data de 15 iunie, se acorda o reducere de 5%.

Ca si in cazul primei scoli, familiile cu mai multi copii inscrisi la Scoala Pro Ingenio beneficiaza de o reducere, tot de 10% lunar. Trebuie mentionat ca taxa scolara se achita in avans, intre 15-25 ale lunii in curs, pentru luna urmatoare la cursul BNR din ziua platii.

O alta institutie particulara, tot din Capitala, este Scoala Metropolitana Academia Romana pentru Copii (ARC). Aici taxele variaza in functie de program. Astfel pentru programul scurt (8.30-13.00) parintii vor plati 1.250 de lei/luna (adica aproape 300 de euro), pentru cel scurt cu pranz (8.30-14.00) vor plati 1.365 de lei (320 de euro), iar programul complet (8.30-17.00/17.30) costa 1.565 de lei (360 de euro). Asta inseamna ca, pentru intreg anul scolar, se platesc intre 3.000 si 3.600 de euro.

Taxele de scolarizare acopera manualele scolare, micul dejun, dejun si doua gustari (in functie de tipul de program), dar si sprijin de specialitate pentru activitati de efectuare a temelor, activitati de aprofundare si dezvoltare pe domenii de invatare.

Un pret ceva mai mic este la scoala Spectrum, unde taxa scolara pentru anul 2011-2012 este de 2.350 de euro. Daca la scoala programul este intre 08.00-15.00, perioada in care se fac si asa zisele "teme pentru acasa", la gradinita programul este ceva mai lung, pana la ora 17.00, si presupune inclusiv program de somn.

Printre activitatile pe care le fac cei mici, in cadrul acestei scoli, se numara excursii si vizite, dar si activitati la tenis club, Cambridge Club, Spectrum Point si Karate Club.

Ceva mai ieftina este scoala Alexandra Kids, unde, pentru un an, tarifele se incadreaza intre 1.600 de euro si 2.500 de euro, in functie de tipul de program ales.

Cel mai scump dintre ele, "Star Extra", care costa 1.100 de lei pe luna (250 de euro), ofera un program intre 08.00-18.00, ore de curs, odihna de dupa amiaza, gustari, dar si activitati de relaxare, recreere si consolidare. Aici se predau limbi straine precum germana, franceza, engleza, dar si cursuri de arte martiale sau dans.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#scoli particulare, #scoli private, #taxa scoala particulara , #scoli particulare