Abstinenta sexuala promovata in scoli - s-a gasit "vinovatul" si i se cere capul

Sambata, 13 Iunie 2015, ora 12:28
6798 citiri
Abstinenta sexuala promovata in scoli - s-a gasit "vinovatul" si i se cere capul
Foto: Ziare.com

Mai multe ONG-uri au cerut demisia unui consilier al ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, acuzandu-l de conflict de interese, dupa ce ar fi cerut sa fie promovata in scoli abstinenta sexuala.

"Un grup de ONG-uri din Romania solicita demiterea domnului Romeo-Nicu Mosoiu din functia de consilier al ministrului Educatiei Nationale, invocand conflictul de interese.

Solicitarea se bazeaza pe faptul ca domnul Mosoiu are o dubla calitate - persoana cu influenta in deciziile ministerului si, in acelasi timp, vicepresedinte al Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie (APOR), asociatie care face lobby in favoarea unor politici educationale bazate pe o ideologie fundamentalist religioasa, in detrimentul oricarei evidente stiintifice.

Mentionam ca APOR a cerut de curand ca eventualele ore de educatie sexuala din scoli sa promoveze abstinenta pana la casatorie, ca 'cel mai bun lucru pentru sanatatea copiilor'", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul APADOR-CH.

De asemenea, in acest context, presedintele Asociatiei Secular-Umanista din Romania (ASUR), Toma Patrascu, considera ca "este inadmisibil ca ministrul Educatiei sa fie sfatuit de o persoana cu o dovedita agenda proprie si care incearca sa impuna viziunea unui ONG fundamentalist religios asupra intregului sistem de educatie".

"Organizatia in care domnul Mosoiu activeaza ca vicepresedinte tocmai a solicitat ministerului sa promoveze abstinenta sexuala pe post de panaceu, in dispretul oricarei evidente. Ce credeti ca il va sfatui pe ministrul Educatiei in acest caz? Sa introduca ore de educatie sexuala, predate de personal calificat, care sa le vorbeasca elevilor despre metodele moderne de contraceptie si protectie? Sau sa aprobe solicitarea fundamentalistilor?", mai sustine Patrascu.

La randul sau, Andrei-Nicolae Popa, reprezentant al Academiei Tinerilor, atrage atentia ca numarul sarcinilor nedorite in randul adolescentelor din Romania "este ingrijorator".

"Romania ocupa prima pozitie in UE la numarul de fete sub 15 ani care devin mame si locul doi privind sarcinile in randul adolescentelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani. Iar asta se datoreaza in mare parte lipsei unei educatii sexuale adecvate. Situatia nu se va imbunatati cat timp ministrul Educatiei este consiliat de o un reprezentant al unui ONG care militeaza pentru abstinenta si ignora realitatea societatii in care traim", sustine Popa.

In acest sens, APADOR-CH si alte 13 ONG-uri semnatare cer demiterea "imediata" a lui Mosoiu si "respingerea initiativei ridicole de a promova pe post de politica de stat abstinenta sexuala pana la casatorie".

"Organizatiile semnatare va solicita demiterea domnului Romeo-Nicu Mosoiu din functia de consilier, din cauza conflictului de interese generat de dubla sa calitate - persoana cu influenta in deciziile ministerului si vice-presedinte al Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie (APOR).

Acest conflict de interese este pus in evidenta de recenta luare de pozitie a APOR cu privire la orele de educatie sexuala, prin care se incearca adoptarea de catre Ministerul Educatiei a unor politici bazate pe o ideologie fundamentalist religioasa in detrimentul evidentei stiintifice.

Este inacceptabil ca ministrul Educatiei sa pastreze in calitate de consilier o persoana cu o dovedita agenda proprie si care incearca sa impuna viziunea unui ONG fundamentalist religios asupra intregului sistem de educatie", se arata in scrisoarea destinata ministrului Educatiei.

Sorin Cimpeanu a spus, insa, pentru Adevarul, ca Mosoiu nu mai este membru al APOR, iar o decizie privind postul sau de consilier in cadrul Ministerului Educatiei urmeaza sa fie luata.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#consilier ministrul Educatiei abstinenta sexuala, #abstinenta sexuala scoli , #scoli