An scolar nou, aceleasi vechi probleme: Mii de cladiri nu au autorizatie de incendiu sau sanitara

Duminica, 11 Septembrie 2016, ora 14:46
3024 citiri
An scolar nou, aceleasi vechi probleme: Mii de cladiri nu au autorizatie de incendiu sau sanitara
Foto: Arhiva Ziare.com

Noul an scolar incepe luni si, ca in fiecare an, exista probleme la multe unitati de invatamant.

Peste 4.000 de cladiri ale scolilor nu au autorizatie de siguranta la incendiu, transmite Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), intr-un raspuns transmis pentru News.ro.

IGSU precizeaza ca din cele peste 6.000 de cladiri ale unitatilor de invatamant care necesitau autorizatie de securitate la incendiu, doar 1.999 au obtinut aceste documente, dintre care 145 in cursul anului 2016.

In Romania, exista peste 18.700 de unitati de invatamant cu personalitate juridica, ce functioneaza in 26.700 de clariri. Dintre acestea, 22.000 nu necesita autorizare ISU pentru ca au fost construite inainte sa intre in vigoare legislatia privind securitatea la incendiu si nu si-au schimbat destinatia pana in acest moment.

Conform sursei citate, multe dintre unitatile de invatamant din Romania au solicitat abia in septembrie, cu cateva zile inainte de inceperea scolii, eliberarea autorizatiilor.

Doar la nivelul ISU Bucuresti - Ilfov au fost inregistrate pe 31 august si 1 septembrie, 100 de solicitari de avize de securitate la incendiu pentru unitati de invatamant din Bucuresti.

Doar 39 de cladiri ale scolilor din Bucuresti au autorizatie de securitate la incendiu

In Capitala, dintr-un total de 1.139 de cladiri care compun institutiile de invatamant, doar 39 de imobile sunt autorizate, 353 nu necesita o autorizatie de securitate la incendiu, in timp ce 747 de cladiri sunt neautorizate, iar pentru ele este obligatorie obtinerea autorizatiei, potrivit ISU Bucuresti-Ilfov.

1.000-1.500 de scoli nu au autorizatie sanitara

O alta problema la acest inceput de an scolar este faptul ca intre 1.000 si 1.500 de scoli nu au autorizatie sanitara, majoritatea problemelor fiind cauzate de lipsa apei potabile in zonele respective, a informat secretarul de stat in Ministerul Educatiei Cristina-Monica Anisie.

"Vreau sa fie foarte clara problema autorizatiilor sanitare. Avem peste 4.000 de cladiri in care functioneaza intre 1.000 si 1.500 de scoli fara autorizatie sanitara. Ca sa fie si mai clar, in Maramures, spre exemplu, avem o scoala care are in administrare opt cladiri. Deci peste 4.000 de cladiri nu inseamna tot atatea scoli. Inseamna intre 1.000 si 1.500 de scoli.

Apoi, cele mai multe unitati nu primesc autorizatie sanitara intrucat nu au apa curenta. Dar acolo nu exista apa curenta in toata localitatea, nici la dispensar, nici la scoala, nicaieri. Sunt probleme nerezolvate de decenii", a explicat secretarul de stat.

Neavand apa curenta, respectivele cladiri, implicit scoli, nu au grupuri sanitare in interior, motiv in plus sa fie respinsa autorizarea sanitara.

"Scolile nu au apa curenta si nu au nici grupuri sanitare in interior, daca nu au apa curenta. Nu este vina Ministerului Educatiei pentru ca respectivele localitati nu au apa curenta. Trebuie cautate solutii la alt nivel. Nu putem da vina nici pe inspectori si nici pe directori, pentru lipsa apei curente din zonele respective", a adaugat Anisie.

Alte probleme legate de inceperea noului an scolar, dar care ar urma sa fie rezolvate mai repede, au vizat scolile cu internate si cantine.

"In cazul scolilor care au internat si cantina obtinerea autorizatiei sanitare este si mai riguroasa. Un exemplu, daca trei linguri nu corespund standardelor, unitatea nu primeste autorizatie", a explicat secretarul de stat, precizand insa ca aceste probleme se rezolva mai usor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#scoli autorizatie incendiu, #scoli autorizatie sanitara, #an scolar 2016 2017 , #scoli