Copilul cu ADHD e mai agresiv ca altii? Ar trebui sa invete in scoli speciale?

Luni, 31 Octombrie 2016, ora 11:17
18802 citiri
Copilul cu ADHD e mai agresiv ca altii? Ar trebui sa invete in scoli speciale?
Foto: Arhiva Ziare.com

Cazul elevului din Pitesti, diagnosticat cu ADHD, despre care colegii spun ca este agresiv si din cauza caruia au refuzat sa intre la ore cateva zile, nu este singular.

"Si la scoala fiului meu avem in clasa doua cazuri de copii cu ADHD. Sincer, e dezastru! Nu se pot tine orele integral, vesnic perturba lectiile, profesorul de educatie fizica si d-na de engleza au ajuns sa nu ii mai primeasca la ore din cauza comportamentului.

Sunt agresivi fizic cu colegii, au un limbaj injurios chiar si cu invatatoarea. Sunt scoli speciale pentru copiii cu probleme comportamentale. Trebuie sa fim realisti, nu poti, pentru 1-2 copii, sa distrugi o clasa intreaga! Iar parintii trebuie sa constientizeze ca ai lor copii au asemenea probleme si sa le asigure suportul necesar". Asa descrie o mama pe Facebook o situatie similara.

In aceste conditii, Ziare.com a vrut sa afle de la un specialist ce presupune aceasta afectiune considerata de multi un moft, cum trebuie sa se faca integrarea acestor elevi si daca intr-adevar un copil cu ADHD este mai agresiv decat majoritatea.

"Poate fi mai agresiv, dar este un efect colateral. In cadrul acestei tulburari, simptomele au legatura cu capacitatea redusa de a se concentra la o actiune, de a o duce la bun sfarsit, de a sta linistiti.

Sunt si situatii in care tratamentul medicamentos nu isi face efectul scontat (la care, daca se adauga si un mediu familial care nu se adapteaza nevoilor copilului, iar copilul va primi o 'educatie buna', in care sa ii iasa 'gargaunii din cap'), in copil se vor acumula frustrari ce duc la opozitionism.

Agresivitatea este o reactie la interactiunea cu mediul pe care nu il poate gestiona. Avand o rezistenta scazuta la frustrare, copiii cu ADHD pot reactiona violent cand li se impun lucruri pe care nu si le doresc, cand sunt respinsi sau agresati, chiar si, doar, atitudinal", explica pentru Ziare.com George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro).

ADHD nu e un moft! Trebuie diagnosticat si tratat la psihiatru

Multi dintre cei care nu cunosc amanunte despre aceasta afectiune spun ca este doar un moft, o scorneala a lumii moderne pentru a justifica rasfatul si neadaptarea la comunitate.

Psihologul insa este de cu totul alta parere.

"ADHD este o tulburare complexa. Diagnosticul se refera la simptome ce implica 'un model persistent al inatentiei si/sau hiperactivitate - impulsivitate ce interfereaza cu functionarea normala sau cu dezvoltarea (...)

Cand vorbim despre tulburarea ADHD, nu vorbim despre copiii obraznici, rasfatati sau violenti; vorbim de indivizi ce sufera de o anumita inactivitate pregnanta in lobii frontali ai creierului, este vorba despre o tulburare psihiatrica autentica.

Din 1902, de la pediatrul George F. Still, pana la ultima revizuire a Manualului de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale, cu toate scandalurile si polemicile, nu a fost scoasa aceasta tulburare din manualele si tratatele de psihiatrie, nici nu a fost eradicata la nivelul populatiei mondiale", ne-a explicat psihoterapeutul.

Specialistul a tinut sa sublinieze ca diagnosticul acestei afectiuni trebuie pus de un medic psihiatru, care va stabili si un tratament.

"De mentionat e faptul ca orice diagnostic este dat de un medic psihiatru, in acest caz de un pedopsihiatru (disciplina medicala care studiaza bolile psihice ale copilului - n. red.). Acesta coroboreaza informatii din interviul clinic cu analizele medicale, cu evaluarile psihologice si ajunge la diagnosticul final. In functie de tipul de tratament pe care il stabileste medicul, se administreaza medicamentele si concentratia acestora.

Unele medicamente sunt stimulante (ex.: Ritalin), altele non-stimulante (ex.: Strattera). Aceste medicamente actioneaza asupra neurotransmitatorilor, ducand la reducerea simptomelor in plan comportamental, o concentrare mai buna a atentiei, cresterea pragului de rezistenta la frustrare", ne-a spus Chiriacescu.

Citeste mai multe despre tratamentul ADHD.

Mari probleme cu integrarea

Cea mai mare problema in Romania este integrarea copiilor cu diagnostice psihiatrice in invatamantul de masa. Este o provocare pentru sistem, pentru ca profesorii si colegii nu stiu cum sa se poarte cu ei.

"Profesorii trebuie pregatiti pentru asa ceva. Si acum sunt situatii in care trebuie sa se adapteze, dar nu exista o pregatire specifica. Fiecare isi cauta singur informatii si metode de lucru.

Da, pentru recuperarea multor copii este important sa fie integrati in medii normale. Daca nu exista un deficit intelectual sau comportamental prea mare, se pot integra, chiar si cu 'o umbra'; pe foarte multi ii ajuta sa se dezvolte. Sunt multe cazuri in care copiii chiar nu mai au probleme de integrare dupa o anumita perioada de timp.

Scolile speciale au sens doar pentru patologia severa, la care este nevoie de recuperare aparte si de o programa specifica", este diferenta pe care o psihoterapeutul intre copiii cu AHDH.

Profesorii trebuie scolarizati

Ministerul Educatiei are in vedere proiectul de metodologie privind asigurarea suportului necesar elevilor cu tulburari specifice de invatare (TSI).

In aceasta categorie intra grupurile de tulburari ce afecteaza procese precum citirea, exprimarea in scris si matematica: dislexie, disgrafie, discalculie.

Acelasi proiect face referire si la "pregatirea cadrelor didactice, profesorilor de sprijin, profesorilor psihopedagogi, logopezilor, profesorilor consilieri scolari (...) in confruntarea cu problemele legate de tulburarile specifice de invatare".

"Daca va reusi acest program de incluziune a copiilor cu Tulburari Specifice de Invatare (TSI) sau cu autism, la scara larga, nu se poate mentine organizarea de acum.

Va fi obligatoriu sa fie un numar mai mic de copii la clasa. Si daca va sti ce sa faca profesorul de la clasa, aceasta va avea mari probleme in a oferi atentie tuturor elevilor", sustine psihoterapeutul.

Iata ce spune ministrul Sanatatii despre cazul de la Pitesti.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#copii ADHD scoli, #copii adhd agresivi, #copii ADHD scoli normale speciale, #tratament adhd, #copii adhd sistem , #scoli