De la cititori: Concurenta neloiala intre scoli

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 21:08
2188 citiri
De la cititori: Concurenta neloiala intre scoli

Nu mai este pentru nimeni o noutate sa auda ori sa vada la televizor cum elevii isi bat ori isi terorizeaza profesorii sau colegii de clasa, cum elevii se bat ei intre ei salbatic, animalic, cum, in timp ce ar fi trebuit sa fie in clasa, la ore, elevii isi omoara timpul inutil, in baruri, cu cate o bautura in fata si tigara in mana ori fetele merg acolo unde stiu ca sunt asteptate de clienti.

Sigur ca in regulamentul scolii exista pedepse pentru astfel de elevi, pedepse care, de regula, nu se aplica pentru simplul motiv ca este nevoie de elevi in scoala, ca trebuie tinuti si menajati si suportati asa cum sunt, pentru ca scoala sa functioneze si profesorii sa-si primeasca salariul lunar.

Despre interesul elevilor nu se vorbeste niciodata.

Si totusi ce se face pentru acesti elevi? Absolut totul se face la ordinul directorului care inainte de toate pune interesul sau - nevoia unui calificativ bun la sfarsit de an scolar care sa-i asigure sederea pe mai departe in fruntea scolii.

In consiliile profesorale, in discutiile din cancelarie ori discutii particulare, profesorii sunt sfatuiti sa fie indulgenti cu elevii, sa fie rabdatori si toleranti, sa nu-i pedepseasca atunci cand vin la scoala cu temele nepregatite ori cand au rabufniri necontrolate, sa nu le ceara elevilor ceea ce ei nu vor sa faca, sa nu-i supere, sa nu-i enerveze, sa nu dea note mici, sa nu scada notele la purtare, sa evite conflictele. Profesorii sa evite conflictele cu elevii.

Profesorilor li se cere, li se impune, de fapt, o atitudine de inger, indiferent de ceea ce face ori spune elevul. In clasa, in scoala, elevii-problema stabilesc regulile si profesorii trebuie doar sa se conformeze bunului lor plac.

Si, la sfarsitul anului scolar, vin de la director alte si alte ordine care trebuie sa ridice prestigiul scolii, implicit prestigiul directorului si al inspectorului teritorial care raporteaza mai departe, la minister, ca in scolile din subordinea sa toata lumea-i multumita si procesul de invatamant se desfasoara conform regulamentului.

Si, la sfarsitul anului scolar, se lucreaza din greu la cataloage. Se rotunjesc note ca sa iasa mediile, la nevoie se si modifica de asa maniera incat promovabilitatea sa fie undeva peste 95%.

Ca sa nu raporteze elevi nescolarizati, li se incheie mediile si elevilor care au fost la scoala cat sa-si arate chipul si ambalajul. Nu conteaza ca a lipsit tot anul, ca nu-l cunosc profesorii si colegii de scoala, ca trebuia sa dea teze. Totul se aranjeaza pentru ca asa cere directorul si directorul stie de ce cere.

Si mai cere directorul sa li se incheie mediile si celor 3, 4 nume aparute la sfarsitul catalogului in ultimele zile de dinainte de incheierea anului scolar. Si totul se face cu mana profesorilor, directorul nu se implica, el nu pune note, el doar da ordine si sta deoparte sa vada daca se face ceea ce cere.

Si, in ultima zi de scoala, toata lumea-i fericita: directorul pentru ca a reusit sa obtina tot ce si-a dorit si cu siguranta scoala pe care o conduce va fi printre primele din oras, profesorii pentru ca si la anu' vor avea catedra promisa de director in schimbul "lucraturilor" din catalog, elevii pentru ca toti sunt promovati si se pot bucura linistiti de vacanta.

Despre un singur lucru nu se vorbeste: cu ce s-au ales elevii dupa un an de scoala? Ce cunostinte au? Cei care vor primi diploma de mecanic, confectioner sau ospatar fara sa fi fost in trei ani macar o zi la scoala, cum se vor descurca si ce vor spune angajatorii lor despre scoala si profesorii care i-au pregatit?

Minciuna! De jos si pana sus numai minciuna si statistici facute din interes, interesul unei parti. Iar marele perdant este societatea romaneasca de maine.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#situatie scoli Romania, #consilii profesorale, #calificative scoli , #scoli