Marsul vietii 2019 - Laude-Reut cinsteste memoria victimelor holocaustului la Auschwitz-Birkenau

Advertorial
Vineri, 03 Mai 2019, ora 15:47
12029 citiri
Marsul vietii 2019 - Laude-Reut cinsteste memoria victimelor holocaustului la Auschwitz-Birkenau

In perioada 29 aprilie - 3 mai 2019, elevii Complexului Educational Laude-Reut si colegii lor de la Colegiul Ion Creanga Bucuresti au participat la MARCH OF THE LIVING, un program educativ anual, aducand peste 20.000 de persoane din intreaga lume in Polonia sa studieze istoria Holocaustului si sa inteleaga radacinile prejudecatilor, intolerantei si urii, ca o lectie de istorie pe viu.

Proiectul MARCH OF THE LIVING este unul de traditie, ajuns la cea de a 31-a editie anul acesta, iar participarea elevilor romani se inscrie in tematica studiului Holocaustului, pentru ca, prin educatie si cunoastere, asemenea atrocitati sa nu mai fie repetate vreodata, dar nici sa nu fie uitate, precum Inchizitia, dupa cum atrage atentia Tova Ben Nun-Cherbis, presedintele si fondatorul Complexului Educational Laude-Reut.

Pe durata acestei saptamani, participantii au vizitat fostele cartiere evreiesti din Varsovia si Cracovia, lagare de concentrare (Treblinka, Auschwitz I si Auschwitz II-Birkenau), muzee, paduri si alte locuri aflate pe traseul tragediei ce a intunecat istoria.

In data de 2 mai 2019, de Ziua Holocaustului, delegatia de tineri a efectuat un mars simbolic, in memoria victimelor, pe distanta de 3,5 km dintre Auschwitz si Birkenau, alaturandu-se apoi ceremoniei comemorative in cadrul careia Viorica Dancila, premier al Romaniei si detinator al presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, a aprins una din cele sase faclii simbol, in amintirea a 1,5 milioane de copii evrei ucisi de nazisti.

Romania a facut o prioritate din lupta impotriva antisemitismului, a xenofobiei, a intolerantei si a rasismului. Aceste valori constituie, de asemenea, o prioritate a Presedintiei Romane a Consiliului European. In ultimii ani, Romania a fost un model in Europa in ceea ce priveste educatia pentru Holocaust si pastrarea memoriei pentru ca tragedia sa nu se mai repete vreodata, a spus premierul Romaniei.

Impreuna cu delegatia oficiala, condusa de prim-ministrul Viorica Dancila, a participat la acest eveniment David Saranga, ambasadorul statului Israel in Romania, care a transmis un mesaj pentru aceasta zi cu semnificatie speciala, cu ocazia unei emisiuni in seara zilei de 1 Mai, in cadrul frumoasei si vechii Sinagogi Remuh din Cracovia.

David Saranga reaminteste de relatiile istorice dintre Romania si Israel si ii indeamna pe evrei sa fie mandri de ceea ce au reusit sa construiasca dupa Holocaust: Faptul ca guvernul roman face multe pentru a combate xenofobia, antisemitismul, intoleranta este un lucru care este vazut intr-un mod pozitiv in lume, in general si in Israel, in particular.

Faptul ca statul Israel a fost construit dupa Holocaust inseamna ca noi, evreii care traim in Israel, trebuie sa fim mandri de tot ce am facut in ultimii 71 de ani, a spus David Saranga, ambasadorul Israelului in Romania.

Ca in fiecare an, aceasta ceremonie este una extrem de emotionanta si aduce impreuna personalitati direct implicate in lupta impotriva antisemitismului pe plan international, printre care prim-rabinul Israelului Yisrael Meir Lau, supravietuitor al lagarului Buchenwald, Bartolomeu I, arhiepiscop de Constantinopol si patriarh ecumenic, si Yitzhak Herzog, presedintele Agentiei Evreiesti pentru Israel.

Anul acesta, au fost prezenti numerosi lideri ai comunitatii internationale, oficiali guvernamentali, reprezentanti ai cultelor religioase, organizatii de studenti si elevi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#marsul vietii 2019, #celebrare Complexul Lauder Reut, #Holocaust Auschwitz Birkenau , #scoli