Ministerul Educatiei a numit peste 500 de fosti directori de scoli, care nu au luat concursul

Vineri, 20 Ianuarie 2017, ora 16:42
5157 citiri
Ministerul Educatiei a numit peste 500 de fosti directori de scoli, care nu au luat concursul
Foto: Arhiva Ziare.com

502 directori si directori adjuncti de scoli care nu au luat concursul sau nu s-au prezentat la el au fost detasati in functie prin ordinul ministrului Educatiei.

Conform unui document al Ministerului Educatiei, obtinut de News.ro, 195 dintre acestia au fost numiti in Capitala, ministerul motivand o decizie a Inspectoratului Scolar.

In document ministerul invoca hotararea "privind incetarea detasarilor directorilor si directorilor adjuncti incepand cu 05.02.2017 (finalul semestrului I) ", fara a fi date alte explicatii cu privire la modul in care s-a facut detasarea. Aceasta decizie a ISMB nu este publica.

Potrivit unor surse din Inspectoratul Scolar, decizia a fost sa se amane numirile pana la finalul primului trimestru, insa nu se cunoaste fundamentarea acestei hotarari.

In ceea ce priveste directorii si directorii adjuncti detasati prin ordinul ministrului in restul tarii este vorba despre cazuri in care ministerul sustine ca nu a gasit alte solutii, nefiind suficiente cadre didactice care sa preia atributiile de conducere.

De exemplu, pentru Seminarul Teologic Ortodox din Campulung, Ministerul Educatiei spune ca directorul numit este "singurul cadru didactic care a primit avizul consiliului" (profesoral - n.red.), motivatie reluata si in cazul altor unitati de invatamant.

In alte cazuri, este invocat faptul ca numirea era necesara, deoarece "consiliul profesoral nu a propus alt cadru didactic".

Pentru orasul Comanesti, ministerul a dat o explicatie mai ampla, precizand ca niciun alt profesor nu si-a dat acordul sa fie director. "Propunerea consiliului profesoral a fost un cadru didactic participant la concurs care nu a fost declarat admis. Nu am identificat alte cadre didactice care sa-si exprime acordul", scrie in motivare.

Pentru situatia dintr-o comuna din Bacau, explicatia data a fost ca propunerea initiala a consiliului profesoral a fost o persoana care nu era membra a Corpului National de Experti in Management Educational, ceea ce contravine legii. La fel ca in alte cazuri, nu s-a reusit identificarea unei alte solutii, motiv pentru care a revenit in functie un director care nu a reusit sa treaca examenul sau nu s-a prezentat la el.

In Fagaras, la Colegiul National "Doamna Stanca", problema a aparut nu doar din lipsa cadrelor didactice disponibile, ci si a cadrelor didactice care sa cunoasca limba germana, ceea ce ar fi fost, spune ministerul, o "necesitate".

Mai sunt si situatiile speciale cauzate de numeroase demisii, pentru care nu exista inca explicatii publice.

In judetul Buzau, 20 de directori de scoli au demisionat din functii, seful Inspectoratului Scolar Judetean, Florina Stoian, spunand ca este vorba despre directori numiti cu delegatie la unitatile de invatamant unde niciun candidat nu a promovat concursul.

Ea a mai spus ca se va tine cont de recomandarile facute de Ministerul Educatiei si, daca se va vrea, vor fi repusi in functii cei care au picat concursurile, adaugand ca "important e sa fie liniste in scoli".

In 9 ianuarie, Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, spunea ca cele 2.346 de posturi de director si cele de 1.136 de director adjunct ramase vacante in urma concursului vor fi ocupate temporar, pentru cateva luni, de persoane detasate in interesul invatamantului, iar pana la data de 14 august 2017, va fi organizat un nou concurs.

El precizeaza ca, in 6 ianuarie, din cele 2.346 posturi vacante de director, conform metodologiei, 1.988 au fost ocupate si 358 au ramas fara titular. Din cele 1.136 posturi vacante de director adjunct, conform metodologiei, 828 au fost ocupate si 308 au ramas fara titular.

Pe cele 358 de posturi vacante de director, respectiv 308 posturi vacante de director adjunct, in conformitate cu metodologia existenta, inspectorii scolari generali nu au identificat persoane care ar putea ocupa temporar aceste posturi (nominalizarea trebuia facuta cu acordul scris al persoanelor respective), mai arata Ministerul Educatiei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#directori scoli picat concurs functii, #directori scoli numire detasare, #directori scoli concurs , #scoli