Patriarhia vrea ca religia sa fie predata in continuare in scoli

Marti, 18 August 2009, ora 15:00
1828 citiri

In contextul dezbaterii referitoare la proiectele legilor educatiei, Patriarhia Romana isi manifesta ingrijorarea fata de intentia de excludere a disciplinei religie din planurile-cadru ale invatamantului liceal si solicita renuntarea la aceasta propunere.

Intr-un comunicat al Patriarhiei Romane remis Ziare.com se arata ca , "potrivit art. 32. alin. (7) din Constitutia Romaniei, 'in scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege'. Acest drept constitutional redobandit dupa 1990 reprezinta un act de dreptate si o reparatie morala fata de abuzurile comise in aceasta privinta de regimul comunist ateu in anul 1948, cand disciplina religie a fost indepartata din invatamantul primar, gimnazial si liceal".

Patriarhia reaminteste ca inca de anul trecut a demarat campania "Nu vrem liceu fara Dumnezeu!", in contextul in care inca de pe atunci se punea problema exluderii religiei din invatamantul obligatoriu.

In urma acesteia s-au primit peste 140.000 de mesaje de sustinere iar in ziua de 29 februarie 2008, la Palatul Patriarhiei din Bucuresti, conducatorii si reprezentantii cultelor religioase recunoscute in Romania si-au exprimat pozitia comuna cu privire la mentinerea disciplinei religie in planurile-cadru ale invatamantului liceal, ca parte a trunchiului comun.

Un argument in plus in favoarea acestei pozitii il reprezinta integrarea Romaniei in structurile europene.

"In majoritatea statelor Uniunii Europene religia este disciplina scolara, sub diferite denumiri: Educatie religioasa (Austria, Danemarca, Germania, Grecia si Irlanda), Educatie moral-religioasa (Anglia), Morala si educatie religioasa (Portugalia), Educatie religioasa si morala (Luxemburg), Crestinism, Religie si Etica (Norvegia), Religie sau etica (Belgia), Miscari ideologice religioase (Olanda), Religie (Finlanda, Italia si Spania). Astfel, statele Uniunii Europene promoveaza un sistem de invatamant care valorifica potentialul educativ al religiei pentru modelarea conduitelor sociale si individuale", se mai arata in comunicatul citat.

C.B.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#predare religie scoli, #religie disciplina scolara, #liceu religie , #scoli