Platforma lui Ciolos: Coalitia PSD-ALDE incalca dreptul constitutional la educatie al copiilor

Joi, 08 Februarie 2018, ora 17:22
4869 citiri
Platforma lui Ciolos: Coalitia PSD-ALDE incalca dreptul constitutional la educatie al copiilor
Foto: Platforma Romania 100

Platforma Romania 100, fondata de Dacian Ciolos, cere Guvernului stoparea comasarii si a inchiderii iresponsabile a scolilor, care este un "atac direct la dreptul la educatie al copiilor".

Platforma arata intr-un comunicat de presa ca Ministerul Educatiei pregateste reteaua scolara in baza careia va functiona invatamantul preuniversitar in anul scolar 2018- 2019, ce ar urma sa fie aprobata prin Hotarare de Guvern.

Ei au aratat ca, din lipsa de fonduri, cauzata intre altele de "cheltuielile iresponsabile din bugetul public", Ministerul Educatiei a cerut inspectoratelor scolare judetene sa nu-si depaseasca bugetele pe 2018 si sa reduca din cheltuieli.

Insa, situatia e atat de grava, incat multe judete nu au bani nici pentru salariile profesorilor sau a personalului auxiliar.

"Puse in fata unor alegeri pur contabilicesti, inspectoratele scolare au propus spre aprobare comasari si inchideri de scoli care ignora cu buna stiinta interesele educationale ale elevilor", se arata in comunicat.

Platforma mentioneaza ca cea mai grava situatie se va inregistra in zonele izolate din mediul rural, unde se vor inchide multe scoli, iar din lipsa de bani, transportul copiilor catre alte unitati de invatamant nu va fi asigurat.

"Prin aceasta masura, sute sau chiar mii de copii vor fi abandonati de Guvern, condamnati la izolare si li se anuleaza sansele la un viitor mai bun", scriu reprezentantii Platformei.

Ei amintesc ca abandonul scolar este una dintre cele mai grave probleme ale educatiei in tara noastra.

"Platforma Romania 100 atrage atentia ca, prin aceste masuri, Ministerul Educatiei si inspectoratele scolare judetene incalca dreptul la educatie al copiilor, o garantie constitutionala a statului roman, conferita prin Articolul 32 din Constitutie. Mai mult, acest drept este conferit si de Conventia ONU cu privire la drepturile copilului, ratificata de Romania in 1990 si publicata in Monitorul Oficial in 28 septembrie 1990", potrivit comunicatului.

Platforma solicita oprirea comasarilor si inchiderilor de scoli si responsabilitate din partea autoritatilor.

"Platforma Romania 100 lanseaza un apel catre opinia publica sa ne semnaleze cazurile punctuale in care copiilor li se incalca dreptul la educatie, prin inchiderea scolilor sau comasari. Toate situatiile transmise pana la data de 18 februarie 2018, la adresa educatie@ro100.ro, vor fi centralizate si vor sta la baza unui demers civic mai amplu al Platformei Romania 100, menit sa apere dreptul la educatie al copiilor romani".

Citeste si Cum a reusit Guvernul sa creasca din pix bugetul Educatiei in 5 zile fara sa dea mai multi bani

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#comasare inchidere scoli, #platforma 100 apel Guvern scoli , #scoli