Pro sau contra uniformelor scolare

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 19:29
19359 citiri
Pro sau contra uniformelor scolare

Controversata problema a uniformelor scolare isca dezbatei aprinse si in alte tari nu doar in Romania. Unii elevi le detesta, altii sunt mandri sa le poarte. Unele scoli spun ca au un impact pozitiv asupra copiilor, altele ca le distruge personalitatea.

Cum e mai bine, mai ales in ziua de astazi cand tinerii par tot mai greu de tinut in frau atat in pauze cat si in timpul orelor ? Iata un punct de vedere prezentat de jurnalistii britanici de la The Telegraph.

Dincolo de portile scolii tinutele sunt mai mult decat informale, fie ca vorbim despre institutii publice sau private de prestigiu, fie de restaurante sau hoteluri. In foarte putine locuri mai exista uniforme specifice, in majoritatea cazurilor fiind cel mult introduse cateva reguli legate de aspectul general al tinutei: culoare, lungime, sobrietate.

Cand vorbim insa despre o institutie de invatamant situatia este diferita iar motivele pentru care ele ar trebui introduse par a fi temeinice. Jurnalistii britanici dau drept exemplu o scoala dintr-un cartier saracacios al Londrei unde uniforma sobra, in rosu si gri, impune respectul comunitatii si ii face pe purtatorii ei mandri ca studiaza acolo.

Pedagogii spun ca uniforma scolara stimuleaza pozitiv sentimentul de apartenenta la un grup. In acelasi timp, copiii sunt scutiti de stresul de a decide zilnic cu ce sa se imbrace si sunt feriti de tentatia de a veni la scoala purtand o vestimentatie excentrica doar pentru a-i impresiona pe colegi sau pentru a se impune in fata lor. Nu mai vorbim de numeroasele dispute care se isca intre elevi si profesori pe aceasta tema.

In acelasi timp, uniforma scolara intareste disciplina si le reaminteste elevilor care este scopul prezentei lor in banci. Asa se face ca, in astfel de scoli, copiii obtin rezultate mai bune, pentru ca intregul sistem educational este mai sever, mai bine organizat si mai orientat catre performanta.

Nici argmentele contra nu sunt putine. Paradoxal, deseori uniforma scolara inseamna cheltuieli in plus pentru parinti, fiind nevoie de cateva schimburi iar acestea neputand fi purtate si cu alte ocazii.

Pe de alta parte, uniforma scolara descurajeaza adoptarea propriului stil vestimentar, in conformitate cu gusturile, imaginatia si individualitatea fiecarui copil.

Cei care se opun introducerii uniformei in scoli mai spun ca insasi notiunea de "obligativitate" este depasita, neconforma cu cerintele societatii moderne si ca cel mai bine este sa se ajunga la un acord comun in acest sens intre conducerea scolii, parinti si elevi, in conformitate cu specificul institutiei de invatamant.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#uniforme scolare, #introducere uniforme scoli , #scoli