Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Scolile sa primeasca finantare direct de la Ministerul Finantelor, nu prin primarii, cer sindicatele

Luni, 28 August 2017, ora 22:50
2630 citiri
Scolile sa primeasca finantare direct de la Ministerul Finantelor, nu prin primarii, cer sindicatele
Foto: Arhiva Ziare.com

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) considera ca scolile ar trebui sa primeasca finantare direct de la Ministerul Finantelor, nu prin intermediul primariilor, lucru discutat si cu reprezentantii guvernului. Sindicalistii mai anunta ca exista riscul declansarii conflictului de munca.

"Se ia in discutie si renuntarea la costul standard per elev, intrucat salariile din educatie sunt stabilite prin lege, iar acest cost standard nu se mai justifica", sustin sindicalistii.

Federatia afirma ca in perioada urmatoare vor incepe discutiile pe noua Lege a educatiei, care sa se aplice din 1 septembrie 2018.

"Guvernul sustine, de asemenea, ca programele scolare trebuie regandite din temelii, iar Ministerul Educatiei urmeaza sa stabileasca procedura de lucru. Toate aceste concluzii vor fi comunicate membrilor nostri de sindicat, alaturi de care vom decide strategia in perioada urmatoare. Anuntam ca exista riscul declantarii unui conflict de munca", a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.

Sindicatele din invatamant s-au intalnit, luni, cu premierul Mihai Tudose, cu ministrul Educatiei, Liviu Pop, Ministrul Finantelor, Ionut Misa, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, si ministrul Cercetarii si Inovarii, Puiu Lucian Georgescu, printre temele de discutie numarandu-se necesitatea elaborarii unei noi Legi a educatiei nationale care sa acorde elevului rolul central in ceea ce inseamna educatia din Romania, programele scolare invechite, subfinantarea sistemului, salarizarea angajatilor din educatie.

Sindicalistii au primit, dupa mai bine de trei ore de discutii, promisiunea ca maririle de salarii pentru cadrele didactice vor fi intre 25 si 30% net, in anul 2018, in doua etape, respectiv 1 ianuarie si 1 martie, a afirmat la finalul intrevederii presedintele Coalitiei pentru modernizarea Romaniei, Alexandru Cumpanasu.

De asemenea, presedintele Coalitiei pentru modernizarea Romaniei a afirmat ca in cadrul intalnirii s-a discutat si despre sporurile pentru doctorat despre care a spus ca vor fi acordate integral in functie de banii ramasi la a doua rectificare bugetara, decizia urmand sa fie luata in noiembrie.

La randul sau, presedintele Federatiei Alma Mater, Anton Hadar, a spus ca seful Executivului s-a angajat sa depuna toate eforturile ca, anul acesta, cadrele didactice sa primeasca banii pe care i-au castigat in instanta, fiind vorba despre 730 de milioane de lei pentru invatamantul preuniversitar si de 84 de milioane de lei pentru invatamantul superior.

Liderul sindical a precizat ca, in cazul in care nu vor primi banii, "vor fi probleme clare de conflict".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#bani scoli Ministerul Finantelor, #sindicate discutii guvern Tudose , #scoli