Bursele Romaniei pentru studentii straini: o gluma?

Autor: George T. Sipos - niponolog, manager universitar
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 17:21
4991 citiri

Ministerul Afacerilor Externe a publicat online acum cateva zile conditiile pentru acordarea burselor de studii pentru studentii straini din tari non-membre ale Uniunii Europene care doresc sa studieze in tara noastra.

Cum recrutarea si admiterea studentilor straini intr-o universitate de stat (din Japonia, in cazul de fata) se intampla sa reprezinte o mare parte din atributiile mele curente si cum petrec ore intregi in fiecare zi citind regulamente de admitere a studentilor straini la universitati de prin toata lumea, m-am oprit si asupra regulamentului publicat pe site-ul MAE.

Trebuie spus ca am ajuns la linkul de mai sus de pe pagina in limba engleza a Ambasadei Romaniei la Washington, link care insa duce, in mod ilar si paradoxal, la explicatiile in limba romana ale bursei.

Mai mult decat atat, daca chiar esti un student strain interesat sa studiezi in Romania dar care nu stie inca limba romana - situatie in care guvernul nostru iti pune la dispozitie un an de cursuri intensive pentru invatarea limbii romane, asa cum reiese din regulament -, in momentul in care iti dai seama ca nu intelegi explicatiile la care te-a dus linkul din stirea in limba engleza de pe site-ul ambasadei noastre, vei fi probabil tentat sa dai click pe simbolul EN din capul paginii MAE in speranta ca vei ajunge in felul asta la traducerea in engleza a paginii pe care vrei sa o citesti.

Ei bine, nu! Click-ul pe EN te duce la pagina principala in limba engleza a paginii MAE si nu la traducerea paginii tale. Si oricat de mult te-ai uita dupa pagina ta acolo unde te-a dus click-ul nefast pe EN, nu vei gasi pe nicaieri niciun de fel de informatie despre "scholarship". Numai daca esti perseverent si te apuci sa scrii in casuta de "cautare" cuvantul "scholarship" vei ajunge, in fine, la pagina dorita.

Si, odata ajuns la explicatiile in limba engleza (stirba pe alocuri, schioapa pe alte locuri, romanizata si fara fluiditate naturala, cum este ea pe toate site-urile oficiale ale Guvernului Romaniei - tradusa in mod clar de oameni care nu au folosit niciodata limba in contextul ei natural - dar care reuseste totusi sa transmita mesajul dorit) afli ca:

- termenul limita de predare a dosarelor este hotarat de misiunile diplomatice din tara de unde provii dar nu ai, de fapt, decat vreo doua luni pentru pregatirea dosarului, asta in conditiile in care sarbatorile de iarna rup cam doua saptamani din luna decembrie, cand au fost publicate instructiunile (2 decembrie 2014) ;

- poti veni in Romania sa studiezi pentru licenta, masterat sau doctorat;

- ti se vor acoperi cheltuielile de cazare in caminele studentesti, dar numai in masura locurilor disponibile (apropos, "camin studentesc" este in engleza "student dormitory" nu "hostel", care mie unul mi se pare ca da o imagine gresita ideii de camin, mai ales daca cele din Bucuresti sunt la fel de darapanate si de mizerabile ca pe vremea studentiei mele) - ma intreb ce se intampla insa daca nu primesti camin? Esti lasat sa-ti cauti gazda de unul singur prin Bucuresti sau Cluj?-;

- vei primi o bursa lunara de 65 de euro pe luna daca vii la licenta, una de 75 de euro pe luna la masterat si una de 85 de euro pe luna daca vii la doctorat.

Odata ajuns cu lectura la partea cu sprijinul financiar, am fost nevoit sa ma intreb la modul cel mai serios cu putinta daca am de-a face cu o gluma. Asadar, Guvernul Romaniei hotaraste sa aprobe acordarea de burse pentru studentii straini care vor sa studieze in Romania (un lucru demn de toata admiratia), dar sumele pe care le acorda ca bursa sunt sub limita subzistentei in orice oras mare din Romania, mai ales pentru un strain care nu are niciun fel de parghii de sprijin cum au localnicii (familie, prieteni, etc.).

Mai mult decat atat, guvernul decide sa acorde 85 de astfel de burse minuscule. Nu pot sa pricep in ruptul capului de ce 85 si nu 15 pentru care sa aloce macar undeva in vecinatatea a 400 de euro pe luna? De-abia atunci cred ca ne vom putea si noi bate cu adevarat pentru studentii mai buni ai lumii, nu? Ideea unui doctorand canadian sau indonezian la Bucuresti traind din 85 de euro pe luna mi se pare cel putin stranie si mi-aminteste de studentii romani care prin anii '90 se duceau la burse in tari africane si se trezeau dupa 10 zile de la primirea bursei ca nu mai au bani de autobuz.

In conditiile in care competitia internationala pentru studenti straini este acerba, competitie in care oricum universitatile noastre au un urias handicap atat de imagine, cat si de resurse, faptul ca Guvernul Romaniei ia o problema extrem de serioasa precum atragerea de studenti straini din tarile din afara UE ca pe o gluma mi se pare arogant si iresponsabil. In fond, nu pe acesti studenti ne vom baza in viitor pentru a promova nu numai o alta imagine a Romaniei, dar si limba si cultura noastra in lume?

George T. Sipos este profesor universitar de studii japoneze si est asiatice si manager in administratie universitara. Jurnalist si traducator din literatura japoneza, locuieste si munceste in prezent in Japonia. Pe langa Ziare.com, scrie sporadic pe blogul personal, Quotidian Wonders

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Romania burse studenti straini, #studiaza in Romania , #stiri invatamant