Programul "Lapte si corn", suspendat in Prahova dupa imbolnavirea a 58 de copii

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 20:48
1990 citiri
Programul "Lapte si corn", suspendat in Prahova dupa imbolnavirea a 58 de copii
Foto: Arhiva Ziare.com

Livrarea produselor din cadrul programului guvernamental "Lapte si corn" va fi suspendata temporar in unitatile de invatamant din judetul Prahova in urma imbolnavirii a 58 de copii, dupa ce autoritatile au anuntat initial ca se suspenda doar furnizarea de lapte de la firma care a castigat licitatia.

Potrivit unui comunicat de presa emis, miercuri seara, de Consiliul Judetean (CJ) Prahova, distribuirea laptelui si a cornului se sisteaza incepand de joi, pana la aflarea rezultatelor analizelor de laborator efectuate pe mostrele prelevate de autoritati dupa ce aproape 60 de elevi au prezentat simptome specifice toxiinfectiei alimentare, avand nevoie de ingrijiri medicale.

Initial, autoritatile prahovene au anuntat ca au decis suspendarea livrarii in scoli doar a laptelui produs de firma Ecolact Prod si inlocuirea acestui producator cu un altul care sa asigure furnizarea produsului pana la aflarea rezultatelor analizelor de laborator.

"Suspendam laptele si cornul pana avem analizele de la DSVSA vineri. (...) Astazi nu s-a livrat produsul lapte si apoi am revenit si am analizat mai bine situatia si am decis ca mai bine suspendam pana avem date concrete. S-au luat analize si de la corn in aceeasi masura si asteptam mai bine si nu mai livram deloc", a declarat vicepresedintele cu atributii de presedinte al CJ Prahova, Bogdan Toader.

Acesta a aratat ca, daca analizele arata ca imbolnavirea elevilor are legatura cu produsele respective, se suspenda contractul, care a fost recent incheiat, si se reia procedura de licitatie.

"Daca se constata ca s-au imbolnavit copiii de la ceea ce a fost livrat, (...) se reziliaza contractul si vom relua procedura, daca se ajunge in aceasta situatie", a explicat Toader.

Autoritatile prahovene au demarat, luni, o ancheta epidemiologica dupa ce initial 32 de elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfectie alimentara, in urma consumului de produse distribuite in programul guvernamental "Lapte si corn", numarul total al celor care au avut nevoie de ingrijiri medicale ajungand ulterior la 58.

Purtatorul de cuvant al Prefecturii Prahova, Mihai Condrescu, a declarat ca in prezent se mai afla internati la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti doi copii.

De asemenea, in urma aparitiei acestor cazuri de suspiciune de toxiinfectie alimentara, la nivelul Parchetului de pe langa Judecatoria Ploiesti si la Parchetul de pe langa Judecatoria Valeni a fost inregistrat cate un dosar penal, cercetarile care sunt efectuate in faza in rem vizand doua fapte prevazute in Codul Penal.

Luni a fost prima zi din cursul acestui an scolar in care in unitatile de invatamant din Prahova au fost distribuite produsele din programul guvernamental "Lapte si corn".

Administratorul public al judetului, Fabioara Ionescu, a declarat ca licitatia a fost castigata de o asociere formata din patru firme, respectiv Ecolact Prod, care furnizeaza laptele, Vel Pitar, Lido Girbea si Voipan.

Potrivit sursei citate, valoarea contractului este de 8,9 milioane lei fara TVA, iar de aceste produse beneficiaza 74.510 elevi.

Firma care produce laptele distribuit in scolile din judetul Prahova a fost amendata, in primavara anului 2012, pentru punerea in consum de produse infestate cu stafilococ auriu dupa ce analizele au confirmat prezenta stafilococului auriu in probele de lapte prelevate in urma inregistrarii a 63 de cazuri de toxiinfectie alimentara la copii.

Ulterior, reprezentantii firmei Ecolact au anuntat ca vor da in judecata autoritatile, in conditiile in care analizele paralele au infirmat existenta acestui stafilococ in lapte.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Prahova corn lapte intoxicatii, #Prahova corn lapte suspendat , #stiri invatamant