Tu stii suferinta copilului tau? "Unii parinti nici macar nu stiu ca nu stiu sa fie parinti". Ghiozdanul lasat in fata scolii Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 18 Februarie 2018, ora 19:10
29192 citiri
Tu stii suferinta copilului tau? "Unii parinti nici macar nu stiu ca nu stiu sa fie parinti". Ghiozdanul lasat in fata scolii Interviu
Foto: arhiva personala Violeta Dascalu

In urma cu cateva saptamani, o stire facea ocolul presei: trei femei au batut un copil intr-o scoala. Anchetate, ele au marturisit ca au incercat astfel sa opreasca violenta la care acel copil ii expunea pe copiii lor. Este doar un efect nou al unui fenomen care se amplifica: violenta din scoli.

Copiii nu se nasc insa violenti. Ei devin violenti din cauza traumelor, a violentelor pe care le suporta sau la care asista, trebuie gasita si inteleasa povestea impovaratoare din spatele acestor copii, explica prof. Violeta Dascalu, directoarea scolii Ferdinand I din Bucuresti.

Parintii fie sunt cauza acestor probleme, fie nu stiu ce sa faca, iar scolile, cu un numar infim de consilieri, psihologi si profesori intineranti, dedicati cazurilor speciale, nu reusesc sa rezolve problema. Ar fi necesare schimbari legislative, care sa dea scolilor mai multe parghii de interventie.

"De multe ori avem senzatia ca unii parinti aduc copilul ca pe un ghiozdan la poarta scolii si il lasa aici in speranta ca noi putem face ceea ce ei nu pot sau nu vor sa faca acasa. Un copil lasat sa creasca la intamplare nu se poate adapta la scoala", spune Violeta Dascalu.

Scoala Ferdinand I face parte din Proiectul INSCHOOL - Inclusive Schools: Making a Difference For Roma Children- initiat de Consiliul Europei, cu sprijinul Uniunii Europene si este scoala suport pentru alte scoli din Romania.

Vorbim foarte mult despre violenta in scoala, ajunsa la cazuri extreme, inclusiv la parinti care, exasperati de violenta altor copii asupra copilului lor ajung sa-si faca singuri dreptate. Ce se intampla?

Avem pe de-o parte ceea ce numim bullying. Este peste tot, indiferent daca recunoastem sau nu. Bullying inseamna si o privire, un cuvant, o ironie care sa ii provoace o emotie negativa celui caruia ii e adresata: suferinta, jignire, intimidare, furie, rusine.

Copilul care traieste aceasta emotie negativa poate sa reactioneze sau se inchide in el si ramane traumatizat.

A existat intotdeauna si nu am discut despre el?

Eu cred ca a fost intotdeauna, dar se manifesta mai mult ca niciodata. Copiii sunt expusi unei societati debusolate, oamenii nu sunt educati sa aiba un dialog, cum sa aiba o comunicare civilizata.

Si faza urmatoare bullyingului?

Escaladarea e usoara. Un copil poate reactiona imediat cu o vorba nepotrivita sau cu un gest care poate fi de la o impingere, la pumn care sa provoace durere. Deja vorbim de violenta.

Ea nu e intamplatoare si nu oricine o manifesta. In spatele unui copil care se manifesta violent e o poveste de cele mai multe ori extrem de impovaratoare.

Deci copiii nu se nasc violenti?

Niciodata. Ei devin violenti pentru ca au traume puternice sau pentru ca in mediul in care traiesc asista si uneori chiar sunt supusi violentelor fizice sau psihice extreme. Copilul invata sa se comporte la fel. Imita.

Si noi avem in scoala copii cu niste povesti personale dramatice. Copii parasiti de unul sau chiar de ambii parinti, uneori plecati in strainatate, copii cu parinti despartiti, care sunt marginalizati in familie, copii care asista la divorturi urate si sunt folositi ca arme.

Exista si copii cu diagnostice pshiatrice, cu sindorm de opozitie care nu asculta niciodata ce le spune parintele sau profesorul.

Sunt parinti care se rusineaza de diagnosticele copiilor?

Unii nici nu ne spun. Dar avem si cazuri senzationale. Avem acum la clasa pregatitoare un caz de "Asperger", o forma inalta de autism, copii cu inteligenta foarte ridicata, dar la care partea emotionala e in suferinta.

Mama si-a asumat acest copil si dagnosticul lui, vine in fiecare zi la scoala, copilul sta cu ea 4 ore la cursuri. Intr-o pauza, copilul a venit si m-a luat in brate, ceea ce o minune pentru el. Incepe sa se vindece.

Deci, copiii cu cat sunt mai violenti, cu atat sunt mai chinuiti ei insisi si nu trebuie judecati, ci ajutati?

In spatele lor sunt niste povesti de viata grele si trebuie intervenit pe toate planurile, si in familie, si la scoala, nu trebuie ascuns nimic sub pres. Povestile lor trebuie cunoscute de toti profesorii.

Si care e solutia? Ce faceti cu acesti copii

Tot felul de interventii. Intai mediere, discutam cu fiecare copil in parte. Orice problema punctuala care apare trebuie imediat rezolvata, vorbita.

Acum doua pauze am asistat la o mediere cu niste copiii, pentru un caz de bullying, excelent condusa de dna consiliera, in care fiecare si-a recunoscut partea de greseala. Si mi-a placut ca au spus greseala, nu vina: "Recunosc, am gresit, l-am injurat pe colegul meu". Este foarte important ca el singur sa spuna, sa isi asume. Daca il cert eu nu tine, schimbarea nu are loc.

Si trebuie sa discutam cu parintii. Daca acestia accepta, copiii vin la consiliere, dar numai in scolile norocoase, care au consilier. Noi, scoala cu 700 de copii, partajam un consilier cu alta scoala care are 800 de copii.

Il avem doar doua zile pe saptamana, restul de trei functionam fara specilalist. Nu avem de aproape 10 ani medic la cabinetul scolar.

Ati cerut?

Desigur, inclusiv cu adresa la minister. De multe ori consilierul e depasit de situatie, copilul are nevoie de terapie psihiatrica si medicul decide daca acel copil are nevoie de o scoala speciala sau de profesor intinerant.

Ce e un profesor intinerant?

Are specializarea invatamant special, stie cat timp poate fi atent acel copil, prin ce metode trebuie lucrat cu el. Dar profesorul nostru are in grija 2 gradinite, 2 scoli gimnaziale si un liceu, 15 copii cu parintii aferenti si trebuie sa execute 16 ore pe saptamana. Deci vine o data pe saptamana, o ora.

Exista doar un post pentru cele 5 scoli sau ar fi posturi, dar e lipsa de profesori specializati?

Nu sunt posturi. E inuman sa ii ceri unui profesor sa lucreze cu 15 asemenea copii si e aberant sa crezi ca o ora pe saptamana poate conta in educatia acelor copii.

Noi am incercat tot ce am putut sa compensam, in limite legale. Avem si un program special, se numeste "sand work", facut pe baza de voluntariat de organizatia Solmentis: o ora copiii nu vorbesc, modeleaza ceva in nisip.

Ce v-ar trebui?

Un consilier permanent si un psiholog permanent care sa aiba cateva intalniri pe saptamana cu copiii care au nevoie de ajutor. Suplimentarea numarului de posturi pentru profesorii itineranti, care sa raspunda doar de o scoala. Schimbarea fisei postului unui profesor intinerant, prezenta unui profesor de sprijin in clasele unde exista copii cu diagnostice complicate pe care un profesor obisnuit nu stie sa le gestioneze.

Si cine ar trebui sa vi le dea?

Ar trebui amendata legea. Ne pot ajuta si primariile, asa cum dau burse pot plati un profesor consilier.

Asta e partea de la scoala, dar, cum spuneati, trebuie lucrat si pe partea de familie. Ce puteti sa faceti cu parintii care nu colaboreaza?

Nimic. Daca il chem si nu vine nu am ce sa fac. E adult. Pot sa sesizez Directia de protectie a copilului, care face o ancheta sociala, imi comunica faptul ca a facut-o si a recomandat parintilor sa colaboreze cu scoala.

Si daca nu este respectata recomandarea?

Unii se mai sperie, vin la scoala. Dar acolo unde nu exista o sustinere permanenta si un program de ambele parti, tinut cu strictete, lucrurile nu se repara. Si de multe ori parintii nu sunt constienti. Se fac ca problema nu exista.

Astazi ne-am trezit cu un parinte care ne-a sesizat ca la sfarsitul semestrului copilul nu i-a adus carnetul de note. Un copil care a fost crescut de la 6 luni in provincie de bunicii din partea tatalui si acum tatal l-a adus cu el in Bucuresti.

Am chemat copilul care mi-a povestit plangand cum mama lui l-a abandonat la 6 luni, nu a cunoscut-o si ca ii e greu in oras nou si scoala noua. Era atata furie si durere in el...

A intrat in conflict cu alti copii. L-am intrebat daca ii spune tatalui ca este sicanat la scoala. Nu. Tatal nu stia nimic despre suferinta copilului, despre viata lui grea. A venit la scoala doar pentru ca a sesizat lipsa notelor.

Ati avea nevoie de o lege mai aspra pentru cei care nu vor sa colaboreze?

Legea prevede ca la sesizarea scolii, in urma anchetei sociale, parintele poate primi o amenda. Eu nu stiu de niciun parinte amendat, desi noi facem adrese anuale. Dar si la Directiile de protectie a copilului situatia e dificila, sunt putini asistenti sociali care nu fac fata numarului mare de probleme. Oamenii isi fac treaba cum pot.

De multe ori avem senzatia ca unii parinti aduc copilul ca pe un ghiozdan la poarta scolii si il lasa aici in speranta ca noi putem face ceea ce ei nu pot sau nu vor sa faca acasa. Ii trateaza ca pe niste bagaje nu ca pe niste fiinte cu nevoi chiar mai mari decat ale noaste, in primul rand nevoia de a fi aparati, de a se simti in siguranta.

Noi facem tot ce putem, v-am spus, cautam solutii, nu lasam lucrurile sa degenereze, dar resimt lipsa de implicare a printilor, mai ales nestiinta si neputinta. Nu stiu ce trebuie sa primesca un copil la fiecare varsta, ca un un copil are nevoie de reguli, structura, echilibru.

Un copil lasat sa creasca la intamplare nu se poate adapta la scoala. Multi parinti sunt depasiti de societatea aceasta informationala, plina de vizual si media. Unii parinti nu stiu sa fie parinti si nici macar nu stiu ca nu stiu.

In ce zona sunt parintii cu probleme?

In general in familiile monoparentale in care exista divort, parasire, educatie slaba, saracie.

Scoala Ferdianad I, recunoscuta la nivelul Comisiei Europene pentru incluziune, este extrem de eterogena nu doar social, ci si etnic. Ati observat o problema pe zona etnica?

Nu probleme neaparat. Exista diferente culturale, de raportare la educatie. Daca acasa nu exista o carte si suficiente clase absolvite, nu e simplu, dar nici imposibil. Cu multa munca si respect de ambele parti lucrurile se schimba.

Dar cel mai greu nu e din punct de vedere etnic. Cel mai greu e cu parintii aflati la limita saraciei, someri si cei care au plecat din tara si si-au lasat copiii de izbeliste.

Exista probleme uneori si cu familiile de intelectuali, care uneori pretind ca stiu mai bine decat profesorii, vor concurenta. Noi le-am explicat ca nu suntem o scoala care pune competitia mai presus de educatie. Mai intai trebuie sa invatam sa ne respectam, sa vorbim frumos, sa fim cuviinciosi, sa citim, sa scriem.

Competitia nu face parte din educatie in societatea de azi extrem de concurentiala?

Concurenta trebuie sa fie pozitiva. Acolo unde parintii doresc, mergem la performanta. Si sunt copii care fac performanta, au ajuns la facultati din straintate. Dar educatia unui om intreg, frumos echilibrat pe toate paliere, e pe primul plan.

Orice copil poate face perfomanta?

Copiii care vor peformanta sunt din aceeasi categorie cu sportivii. Trebuie sa aiba o anumita putere, vointa, sa fie construiti intr-un anumit fel. Pe ei nu ii poti opri, trebuie doar sa ii incurajezi, vor fi intotdeauna lideri.

Si un copil care nu e construit asa, dar e presat sa faca performanta?

La un moment dat esueaza. Va fi nefericit. Noi avem intalniri cu parintii, mai ales spre finalul gimnaziului, facem orientare profesionala cu teste stiintifice, sfatuim parintii. De cele mai multe ori ei tin cont de ceea ce le spunem. Dar sunt si parinti care nu accepta niciun sfat.

Sunt parinti care se simt jigniti daca le spuneti ca e ceva in neregula cu copilul?

Da. Unii vin clar montati ca are cineva ceva cu copilul lui. E prima reactie. Ii las sa se calmeze, pentru ca, in general, si la ei e o rana. Trebuie sa descarce furia, necazul, dupa care le spun ca nu vorbesc din auzite, ci din ceea ce am vazut, din ceea ce am vorbit cu copilul eu personal.

Si le spun ca sunt si mama, am trecut prin diferite etape ale dezvoltarii copiilor mei si uneori mi-a fost greu sa inteleg sau sa accept. Le spun ca nu i-am chemat cu rea intentie, ci pentru a repara pana nu e prea tarziu.

Si de cele mai multe ori se emotioneaza, plang si vor sa se implice. Depinde de felul in care ajungi la parinte. Daca esti acuzator nu mai rezovi nimic. Noi suntem aici pentru a-i intelege si a-i ajuta.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#violenta bullying scoala, #Violeta Dascalu Scoala Ferdinand , #stiri invatamant