Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Aberatia zilei: Criza e de vina, nu noi, incompetentii

Luni, 24 August 2015, ora 14:07
3679 citiri
Aberatia zilei: Criza e de vina, nu noi, incompetentii
Foto: Arhiva Ziare.com

In Romania functioneaza "in tacere" de aproape 6 ani o Agentie de Credite pentru Studenti care nu a fost in stare sa dea nici macar un credit pana acum, desi are 10 angajati si 2 sefi, platiti de stat, adica de noi toti. Motivul pentru care rezultatele activitatii acestora sunt nule este aberant, iar nepasarea autoritatilor, scandaloasa.

"Am avut discutii cu bancile sa vedem care-s mecanismele la ei, pentru ca am inteles foarte clar ca aceste credite trebuie derulate prin banci. Am fost la Ministerul de Finante, unde puneau intrebarea: 'Si, dupa ce termina facultatea, cu ce garanteaza? Cu nimic! Pai, si cum sa dai banii asa?! Unde-ati mai pomenit?'", a dezvaluit, la ProTV, cum s-au purtat discutiile Magdalena Jianu, directorul Agentiei de Credite pentru Studenti, agentie care functioneaza in cladirea Institutului de Geologie din Capitala.

Ati inteles bine: din 2009 si pana in prezent, niste oameni platiti din bani publici nu au fost in stare sa puna la punct o metodologie care sa le permita studentilor sa ia credite, asa cum prevede o lege votata de Parlamentul Romaniei.

Asa ca se "doarme linistit" in acest blocaj - in timp ce niste oameni isi iau lunar salariile, iar 700 de studenti care ar fi putut beneficia anual de cate un credit de 10 mii de euro nu vad niciun ban.

De-a dreptul ridicol este argumentul invocat de directorul Agentiei, conform caruia nu s-a stiut cum sa se procedeze, si asta in conditiile in care exista state, cum ar fi Marea Britanie, unde studentilor li se acorda astfel de credite de zeci de ani. De un astfel de ajutor pot beneficia inclusiv studentii romani care studiaza peste hotare, in baza catorva documente semnate, prin care ei se angajeaza ca vor restitui banii primiti ca ajutor de la guvernul britanic dupa ce termina facultatea si in anumite conditii de salarizare.

Intrebat de ce, dupa 6 ani de functionare a agentiei, niciun student roman nu poate lua credite, directorul Agentiei a dat vina pe "criza si efectele crizei", care, in opinia sa, "au generat pana la urma un blocaj in ce priveste elementul esential care tine de aceste credite, adica constituirea fondului de garantare".

Adica nu ar fi vorba de nepasarea sau lipsa de responsabilitate a decidentilor, ci vinovatul s-ar afla undeva, in neant, neputand fi tras la raspundere.

Nu exista studenti romani care au nevoie de bani sau Ministerul Educatiei, principalul responsabil, nu are bani de cheltuit cu ei? Pentru ca bani are, dovada ca angajatii Agentiei n-au fost de gasit de catre reporterul ProTV, pe motiv ca... erau la cursuri la Sinaia, unde se duc "prin rotatie" toti angajatii ministerului.

Ministrul Sorin Cimpeanu a confirmat la postul citat ca este la curent cu aceasta situatie, dand de inteles ca are in vedere o solutie, care pare si ea originala, ca sa nu spunem absurda. Mai exact, ministerul vrea sa imprumute bani nerambursabili de la Uniunea Europeana pentru ca sa poata acorda creditele, urmand ca studentii sa restituie sumele primite.

Intrebat daca nu este in afara legii ca ministerul sa foloseasca fonduri nerabursabile pentru credite rambursabile, ministrul Sorin Cimpeanu a admis ca e o situatie neobisnuita, dar a precizat: "Am primit asigurari ca nu va fi o problema, asteptam o confirmare a acestei pozitii de la CE".

Asteptam si noi cu interes sa vedem reactia oficiala a Comisiei Europene, mai ales ca in curand incepe un nou an universitar.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#agentie credite studenti Bucuresti, #credite studenti , #studenti