Academicienii si studentii iau atitudine: Cabinetul Grindeanu ne-a transmis mesajul ca munca onesta si respectarea legii sunt pentru cei mai putin norocosi

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 17:58
12510 citiri
Academicienii si studentii iau atitudine: Cabinetul Grindeanu ne-a transmis mesajul ca munca onesta si respectarea legii sunt pentru cei mai putin norocosi
Foto: Ziare.com

Academicienii si studentii din Romania au luat atitudine, miercuri, dupa adoptarea ordonantei de urgenta privind modificarea codurilor penale si trimiterea in Parlament a ordonantei privind gratierea.

Site-ul Infoub al Universitatii Bucuresti scrie ca "mai multi profesori universitari, membri ai comunitatii academice a Universitatii din Bucuresti, au lansat astazi un apel public catre institutiile statului, pentru apararea statului de drept in Romania".

"Reactia vine ca urmare a deciziei Guvernului privitoare la OUG de modificare a Codului penal, pe care conducerea universitatii o califica drept 'politica anti- romaneasca'", mai transmite sursa citata.

De asemenea, academicienii sustin ca Guvernul "a abandonat contractul social cu romanii".

"La adapostul intunericului si al minciunilor, in dispret total fata de increderea cu care a fost investit de milioane de romani, Guvernul Romaniei a legalizat furtul, necinstea, ilegalitatea. Cabinetul Grindeanu ne-a transmis ieri mesajul ca munca onesta si respectarea legii sunt pentru cei mai putin norocosi, iar furtul si dispretul fata de legile care guverneaza ordinea sociala sunt privilegiul celor alesi", sustin acestia.

"Prin urmare, reprezentantii comunitatii academice a Universitatii din Bucuresti condamna public deciziile luate de Guvern impotriva statului de drept si solicita interventia institutiilor abilitate ale statului pentru stoparea intrarii in vigoare a ordonantei mentionate", mai afirma academicienii.

Iata si care sunt semnatarii acestui apel, insa lista ramane deschisa si va fi actualizata periodic:

prof. dr. Mircea Dumitru - Rector al Universitatii din Bucuresti,

prof. dr. Marian Preda - Presedinte al Senatului,

prof. dr. Romita Iucu - Prorector,

prof. dr. Magdalena Platis - Prorector,

prof. dr. Laurentiu Leustean - Prorector,

prof. dr. Liviu Papadima - Prorector,

conf. dr. Constantin Mihailciuc - Prorector,

prof. dr. Laurentiu Vlad - Prorector,

prof. dr. Bogdan Murgescu - Director CSUD,

academician Marius Andruh - profesor al Universitatii din Bucuresti.

De altfel, Mircea Dumitru, fost ministru al Educatiei in Guvernul Dacian Ciolos, a exprimat un punct de vedere si pe contul sau de Facebook.

"Romania este tara fiecaruia dintre noi, nu a unui grup de politicieni veniti sa supuna o natiune dupa bunul lor plac. Ce a facut aseara Guvernul Romaniei arata un total dispret fata de cinste si respectarea legilor.

Impreuna cu mai multi profesori din cadrul Universitatii din Bucuresti cerem institutiilor statului sa foloseasca toate mijloacele posibile pentru apararea valorilor si a statului de drept. Studentilor nostri le vom vorbi mereu de onoare, corectitudine, respect si dreptate", a scris pe Facebook Mircea Dumitru.

Facultatea de Drept din UVT: Guvernul a decis sa se situeze deasupra Dreptului

Si Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara a transmis la randul sau un mesaj, prin care "condamna cu fermitate adoptarea, aseara, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala".

"Guvernul Romaniei a ales sa utilizeze in interes individual si de grup prerogativele pe care le-a primit pentru gestionarea treburilor publice, in considerarea interesului general.

In calitate de responsabili cu educatia juridica a tinerilor nostri, dezavuam categoric deturnarea acestor prerogative. In calitate de aparatori ai traditiilor constitutionale sanatoase ale Romaniei, reamintim ca Dreptul nu inseamna manevrarea normelor de procedura legislativa impotriva scopului lor. Dimpotriva, in democratiile liberale, la ale caror valori este atasata si Romania, Dreptul inseamna, in primul rand, statul de drept, respectiv suprematia legii.

Or, cei care au primit un mandat popular pentru guvernare au decis ca, printr-un act normativ, sa se situeze deasupra Dreptului. Contrapunand Dreptului un act normativ, actiunea lor loveste insasi fundamentul sistemului juridic romanesc, Constitutia Romaniei. Procedand astfel, membrii Guvernului Romaniei au abdicat de la functia care le-a fost incredintata, pierzand legitimitatea de a se mai ocupa de gestionarea treburilor publice ale natiunii", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ce spun studentii

La randul lor, studentii, prin Uniunea Studentilor din Romania, au transmis ca "studentii NU accepta ca viitorul Romaniei sa fie furat prin gratiere si dezincriminare!".

"Uniunea Studentilor din Romania se opune vehement atat OUG, prin care se dezincrimineaza mai multe infractiuni, printre care si abuzul in serviciu, cat si proiectului de lege privind gratierea unor categorii de detinuti care includ si politicieni.

Adoptarea acestor acte normative inseamna un furt al viitorului acestei natiuni, o sfidare la adresa a tot ce inseamna dreptate.

Gestul Guvernului este o adevarata 'noapte neagra' pentru Romania, una care ne arunca in perioada in care statul de drept era batjocorit de batele minerilor. Va fi cunoscuta drept noaptea in care politicienii si-au batut joc, fara rusine, de dreptate si de vointa oamenilor. Este o pata neagra pe obrazul Romaniei.

Cum sa mai creada studentii ca vocea lor va fi luata in seama cand Guvernul a ignorat, ba chiar si-a batut joc, de vocile a 100.000 de protestatari?", se arata in mesajul studentilor, de pe site-ul Uniunea.ro.

Si presedintele Uniunii Studentilor din Romania, Alin Grigore, a avut un mesaj:

"Stimati guvernanti, incetati sa ne furati viitorul, nu va bateti joc de Romania! Dezincriminarea unor fapte anuleaza dosare de abuz in serviciu de 1 miliard de euro, insa ceva conteaza mai mult de atat: calcarea in picioare a demnitatii Romaniei.

Nu exista nicio tara civilizata din lume in care asa ceva sa se fi intamplat. Gratierea pentru fapte minore este una, gratierea politicienilor si salvarea lor din mii de dosare este cu totul altceva!

Vom lupta pentru ca Romania sa nu se intoarca in intunericul anilor '90. Studentii nu vor sa fie inca o generatie de sacrificiu in tara lor!

Indemnam pe oricine ii pasa de tara asta sa iasa in strada si sa se opuna acestui abuz. Indemnam de asemenea la proteste pasnice si subliniez acest cuvant, este foarte important sa fie asa, desi sfidarea guvernantilor este fara precedent", a spus Grigore.

Totodata, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Consiliul Tineretului din Romania (CTR), Consiliul National al Elevilor (CNE) si Comisia de Tineret a Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa "solicita Guvernului Romaniei sa abroge de indata OUG prin care au fost modificate codurile penale, inainte ca aceasta sa produca efecte in totalitate, si incurajeaza tinerii, studentii si elevii sa-si exprime opinia fata de aceste acte, inclusiv protestand, in mod pasnic", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin Iordache.

Citeste mai multe despre cum a dat Guvernul lovitura de gratie Justitiei: A modificat Codurile Penale si a trimis gratierea in Parlament "Legile le facem noi. Alta intrebare?"

De asemenea, Guvernul a trimis la Parlament, pentru aprobare in procedura de urgenta, legea gratierii si modificarea legii privind executarea pedepselor.

Faptul ca Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanta noaptea, fara dezbatere publica si fara a mai astepta avizul CSM, consultativ dar obligatoriu, a scos in strada zeci de mii de oameni din toata tara.

CSM a decis, miercuri dimineata, cu unanimitate de voturi sa atace la CCR ordonanta Iordache, dupa ce la sedinta a participat si presedintele Klaus Iohannis.

Vezi sesizarea depusa de CSM la Curtea Constitutionala prin care ordonata ar putea fi blocata.

Totodata, presedintele Iohannis a discutat cu Avocatul Poporului, caruia i-a pus la dispozitie documente care arata ca poate sesiza Curtea Constitutionala, invitandu-l sa o faca.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#academicieni protest ordonante, #studenti protest ordonante, #academicieni aparare stat de drept, #Universitate Drept Timisoara ordonante justitie , #studenti