Viitorul nostru altfel: De la colegiul prezidat de Mandela si profesoara in India, pana la doctorat in California

Sambata, 15 Martie 2014, ora 23:03
10045 citiri
Viitorul nostru altfel: De la colegiul prezidat de Mandela si profesoara in India, pana la doctorat in California
Foto: Arhiva personala a Ioanei Literat

Romania se schimba cu ei: tineri entuziasti, talentati, inovatori. Iata povestile romanilor care construiesc in prezent un viitor spre care putem privi cu optimism.

Este si cazul Ioanei Literat, o tanara care a plecat din Romania pe cand avea 17 ani, atunci cand a fost aleasa drept reprezentanta Romaniei la United World College (Canada), un colegiu international, prezidat de Nelson Mandela si de Regina Noor a Iordaniei.

A urmat o alta bursa de studii, de aceasta data la Middlebury College (SUA), unde s-a profilat pe film si a absolvit summa cum laudae, (Highest Honors) in film si media, obtinand si premiul David Goldman pentru excelenta academica.

Dupa absolvire, Ioana a lucrat o perioada in India, ca si coordonator al unui program educational de film si media pentru copiii din castele marginalizate - a pilotat un curs practic de film documentar, pe care l-a predat in scoli publice.

Acum, timisoreanca este doctorand in anul 4 la University of Southern California, unde studiaza modele pedagogice participative si forme de colaborare artistica online. De curand, a fost declarata Studentul Anului la sectiunea America de Nord post-universitar.

Cand a aparut pasiunea ta pentru film si media si cand ti-ai dat seama ca vei urma o cariera in acest domeniu?

Intotdeauna m-a interesat domeniul audiovizual, dar nu neaparat din punct de vedere practic, ci mai degraba socio-cultural. Majoritatea colegilor mei care s-au specializat in film si media la facultatea pe care am absolvit-o, Middlebury College (in Vermont, SUA) au urmat aceasta cale pentru ca si-au dorit sa devina regizori, scenaristi, producatori.

Eu, desi am urmat cursuri practice de productie media, am fost mult mai interesata de aspectele de cercetare si de critica culturala. In anul 2 de facultate, cand am inceput sa studiez teorie culturala, m-am indragostit iremediabil de Adorno, Hall, Foucault, Mulvey sau Barthes. Intotdeauna am fost curioasa in ceea ce priveste rolul mass-mediei in societate, a puterii televiziunii de a influenta curente culturale sau rolul mediei in jocurile de putere. Prin lentila teoriei culturale, mi-am gasit uneltele adecvate pentru a investiga aceste intrebari, intr-un mod mult mai riguros.

Ce a contat cel mai mult in decizia ta de a studia in strainatate, ce sau cine te-a influentat?

In clasa a zecea, profesoara mea de limba engleza m-a incurajat sa aplic pentru o bursa de studii la United World College, Canada. Se oferea o singura bursa pe tara, asa incat am incercat sa nu-mi fac sperante prea mari, spre a nu fi dezamagita mai tarziu. In urma interviurilor nationale am obtinut bursa, devenind astfel reprezentanta Romaniei la acest colegiu international prezidat de Nelson Mandela si Regina Noor a Iordaniei. Colegiul isi propune sa faciliteze intelegerea interculturala, acceptarea diversitatii, alegand in fiecare an cate un elev din fiecare tara a lumii. De exemplu, prietena mea cea mai apropiata era din Palestina, iar colegele mele de camera erau din Venezuela, Scotia si Camerun. Astfel, am avut ocazia sa cunosc tineri de varsta mea din toate lumea si sa descopar impreuna cu ei ce inseamna sa fii cu adevarat un cetatean al lumii..

In Timisoara am studiat la liceul William Shakespeare (din clasa intai pana in clasa a zecea) si intotdeauna am avut o deschidere pentru strainatate, mai ales pentru tarile anglofone. Tin minte ca, printre materiile obligatorii, am studiat istoria Statelor Unite, geografia Statelor Unite, istoria Marii Britanii, geografia Marii Britanii. Asa ca, inainte sa pasesc in SUA pentru facultate, aveam cunostinte despre toate lanturile lor muntoase, capitalele fiecarui stat (pe care nici americanii nu le stiu!) precum si detaliile razboiului mexicano-american!

Ce rol au avut prietenii, familia in alegerea ta?

Fiind singura la parinti, decizia a fost foarte grea. Le sunt foarte recunoscatoare parintilor pentru ca au acceptat - ba chiar m-au incurajat - sa urmez aceasta cale la doar 17 ani.

Ce te-a surprins cel mai tare in America, cum te-ai adaptat?

Diversitatea culturala. Cand ne gandim la America, de multe ori ne imaginam un peisaj cultural mai mult sau mai putin uniform, in fapt, niciun stat american nu seamana unul cu altul. Am avut ocazia sa calatoresc destul de mult - mai ales cu prilejul conferintelor academice - si mi-a placut sa observ caracteristicile locale ale fiecarui stat.

M-a impresionat foarte mult amabilitatea americanilor. Sunt foarte deschisi si prietenosi. Pot spune ca niciodata nu am simtit vreo urma de discriminare; dimpotriva, americanii sunt foarte primitori si isi doresc sa afle cat mai multe despre Romania si despre experimentele mele ca student strain.

Cum arata o zi obisnuita pentru tine? Ce faci in timpul liber?

In timpul saptamanii, aproape in fiecare zi sunt in campus, unde predau cursuri in departamentul de Comunicare si Media si lucrez la proiectul meu de disertatie.

Sunt norocoasa ca locuiesc in Los Angeles unde vremea e mai tot timpul frumoasa si insorita. Incerc sa profit de acest avantaj si sa petrec cat mai mult timp in natura. Cand sunt acasa, imi place sa citesc la soare, in curte, si sa imi plimb cainele prin cartier. Am adoptat un pitbull de la adapostul de caini si petrec mult timp cu el, plimbandu-ne prin parcuri sau prin oras; are o energie inepuizabila, asa incat ma indeamna si pe mine sa fiu mai activa in viata de zi cu zi.

California e de o frumusete naturala nemaipomenita. Cand am cate un weekend liber, imi place sa fac mici calatorii, mai ales in nord, de-a lungul oceanului (pe faimoasa autostrada Pacific Coast Highway) sau la munte, la schi. Cred ca de aceea iubesc California atat de mult; intr-o jumatate de ora pot ajunge la plaja, pe coasta Pacificului, iar daca o iau in directia opusa, intr-o ora si jumatate pot fi pe o partie de schi, la munte.

Care au fost cele mai mari realizari ale tale?

Ma maguleste faptul ca sunt apreciata de plan profesional. In mai putin de 4 ani, de cand am inceput doctoratul, am deja 10 lucrari publicate in jurnale si reviste de prima importanta si am editat o carte. Activitatea mea profesionala a fost rasplatita cu diverse premii, printre care Premiul LSRS (Liga Studentilor Romani din Strainatate), obtinut anul acesta si Premiul Phi Kappa Phi acordat de catre decanul universitatii mele, pentru excelenta in cercetare. Am fost invitata sa prezint lucrari la numeroase conferinte, atat in America cat si pe plan international; chiar in aceasta saptamana voi avea o prezentare la unul din cele mai importante evenimente culturale din Statele Unite, South by Southwest, care are loc in Austin, Texas. E un sentiment cu adevarat inaltator sa fii considerata un "expert" in domeniu, sentiment cu care te obisnuiesti in timp, dar care te si responsabilizeaza.

Pe plan personal ma bucur ca am avut ocazia sa calatoresc mult - din Uruguay pana in Thailanda, din China pana in India - si sa cunosc lumea in toata diversitatea ei. Nu in ultimul rand, sunt foarte recunoscatoare pentru ca am fost si sunt beneficiara unor burse de studiu complete, la fiecare universitate unde am studiat. Pregatirea academica si profesionala atinsa pana in prezent am obtinut-o prin propriile eforturi, prin extrem de multa munca si sunt foarte mandra de acest lucru.

Unde vrei sa ajungi, cum te vezi tu peste 20 de ani?

Imi place foarte mult sa predau, asa incat, peste ani, ma vad traind si activand in mediul universitar. Pentru mine, pedagogia reprezinta o pasiune: iubesc faptul ca pot sa predau materiile si subiectele pe care le consider cu adevarat fascinante si ca pot sa impartasesc aceasta pasiune cu studentii mei.

Cand mi-am inceput doctoratul, dupa ce am lucrat un timp in India - unde am predat film si media copiilor din castele inferioare - mi-a fost destul de greu. Tranzitia a fost una dificila deoarece tanjeam dupa un impact social mai pragmatic, vital, cu efecte imediate. Cand am inceput insa sa predau ca doctorand la USC (University of Southern California), mi-am regasit motivatia. Intotdeauna am considerat ca educatia e un catalizator al dezvoltarii, atat din punct de vedere intelectual, cat si economic si socio-cultural; ca urmare, vreau sa continui sa creez experiente pedagogice pe care studentii mei le vor gasi relevante, valoroase si cu potential de a deschide noi drumuri. Vara aceasta voi preda un curs de teorie culturala la USC, fiind libera sa imi structurez cursul asa cum imi doresc.. Acesta este cursul care mi-a deschis si mie apetitul pentru studiul avansat in film si media, iar acum il voi preda la randul meu, studentilor mei. Sunt foarte entuziasmata de acest lucru si realizez ca, parca intr-un mod natural, acum circuitul se inchide in mod complet.

Ce crezi ca se va schimba in Romania in urmatorii ani?

Revenind in Romania doar pe perioada vacantelor, mi-e destul de dificil sa ma pronunt asupra status-ului actual al vietii civice, culturale si politice din tara.

In urmatoarea perioada Romania se va inscrie cu siguranta in evolutia economica impusa de UE, aliniindu-se cerintelor si normelor Uniunii.

Imi doresc ca, in tot acest context, sa ne pastram obiceiurile si traditiile culturale, care ne diferentiaza si ne fac unici in raport cu ceilalti.

Viitorul Romaniei este legat in mod cert de sistemului educational. Acesta trebuie sa fie unul bazat pe competenta, pe cinste, pe corectitudine, pe foarte multa munca si studiu individual, oferindu-le elevilor si studentilor deschiderea, motivatia de care au nevoie.

Ziare.com, in parteneriat cu Liga Studentilor Romani din Strainatate, va propune o noua campanie de redescoperire a valorilor, a seriozitatii, pasiunii si a performantei, gratie unei serii de interviuri cu tineri scoliti in tara sau in mari universitati ale lumii, care au reusit sa schimbe perceptii despre romani in intreaga lume.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Cum ai ajuns la Oxford?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ioana Literat studentul anului, #campanie Ioana Literat, #Viitorul nostru altfel campanie , #studenti